Πολεμική καινοτομία ή έμμεση συνεργασία; Αυτό είναι το ερώτημα μετά την κατάρριψη ρωσικού μη επανδρωμένου περιφερόμενου πυρομαχικού τύπου Shahed-136 (ιρανικής σχεδίασης) από Ουκρανούς. Οι οποίοι όμως στα συντρίμια βρήκαν πως το αερόχημα ήταν εξοπλισμένο με δορυφορική κεραία Starlink, της γνωστής εταιρείας SpaceX του Elon Musk.
Η δορυφορική επικοινωνία για τα μη επανδρωμένα είναι από τα περιζήτητα στοιχεία, καθώς έτσι το αεροσκάφος μπορεί να πετά χωρίς να επηρεάζεται από τις συνεχείς παρεμβολείς στην ασύρματη επικοινωνία του, κάτι που έχει γίνει καθεστώς στον πόλεμο της Ουκρανίας και από τις δύο πλευρές. Το ζήτημα είναι πως για να εγκατασταθεί δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας στρατιωτικών προδιαγραφών σε ένα μη επανδρωμένο, είναι υψηλού σχετικά κόστους, ενώ υπάρχει κίνδυνος και διαρροής τεχνολογίας αν αυτό καταρριφθεί. Έτσι η χρήση εμπορικών δικτύων δορυφορικής επικοινωνίας είναι μια ενδιάμεση λύση.
Το δίκτυο Starlink τυπικά δεν προσφέρεται στην Ρωσία, λόγω κυρώσεων, αλλά υπάρχει παροχή του εντός Ουκρανίας, όπου χρησιμοποιείται μαζικά από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ ο Musk τους είχε στείλει εκτάκτως εκεί και χιλιάδες τερματικά από το 2022. Πλέον όμως η ουκρανική πλευρά διαμαρτύρεται πως η παροχή έχει υποβαθμιστεί σε ταχύτητες και ευκολία σύνδεσης, κάτι που αρκετοί το συνδέουν και με τη μεταστροφή των απόψεων του ίδιου του Elon Musk. Που ενώ αρχικά στήριζε την ουκρανική πλευρά, πλέον έχει περάσει στο “στρατόπεδο” του Ντοναλντ Τραμπ και προβάλλει την ανάγκη “να τελειώσει ο πόλεμος με κάποιο συμβιβασμό”.
Την ίδια στιγμή η χρήση του Starlink αυξάνεται από ρωσικής πλευράς (ενώ στην αρχή του πολέμου προσπαθούσαν να το παρεμβάλλουν…), καθώς προμηθεύονται χιλιάδες τερματικά του από τρίτες χώρες, ξεπερνώντας έτσι τις κυρώσεις.
Η ιστορία παραμένει αρκετά “θολή” καθώς η Ουκρανία χρειάζεται το Starlink και δεν θέλει να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Musk. Ζητά όμως να ελεγχθεί καλύτερα η παροχή δικτύου στις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές, όπως και να αποκλείονται από το δίκτυο οι “ύποπτες συνδέσεις” από αυτές τις περιοχές ή εντός Ρωσίας.
Έτσι έχουμε το παράδοξο και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο εμπορικής δορυφορικής επικοινωνίας για τα οπλικά τους συστήματα και τις τηλεπικοινωνίες τους, αλλά όλα να εξαρτώνται από τις διαθέσεις του ίδιου του απρόβλεπτου Musk. Που τον τελευταίο καιρό μέσω Twitter παρουσιάζει την δική του ιδιόρρυθμη πολιτική αντίληψη, όχι μόνο υπέρ Τραμπ, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.