Η στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στο Κίεβο η βορειοατλαντική Συμμαχία επιδρά αποσταθεροποιητικά και προκλητικά στην κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας την επίσκεψη του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
“Η συμμαχία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται καταστροφικά, λειτουργεί όχι για την ειρήνευση, αλλά για την όξυνση, οι πρωτοβουλίες της συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού έντασης, όπως και με τις υποσχέσεις που δίνει στους Ουκρανούς του τύπου ‘το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα με το μέρος σας’. Είναι προφανής η αποσταθεροποιητική και προκλητική επίδραση που έχει η στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου στην κατάσταση στην Ουκρανία”, επισήμανε η Ζαχάροβα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο, ξεχνά βολικά πως η Μόσχα έχει προσαρτήσει παράνομα την Κριμαία (στην οποία η Ρωσία έχει προβεί σε τεράστια συσσώρευση στρατιωτικών μέσων) και προσπαθεί να προσαρτήσει και τις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, ενώ υποθάλπει και εξοπλίζει τα αυτονομιστικά στοιχεία στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν δίστασε ακόμη και να εμπλακεί στην κατάρριψη του Boeing 777-2H6ER των μαλαισιανών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ -Κουάλα Λουμπούρ (Πτήση MH17), το 2014, οδηγώντας στο θάνατο 298 ανθρώπους.
Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση, η Ουκρανία έχει στραφεί για βοήθεια στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που διεξάγουν τακτικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην ουκρανική επικράτεια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Rapid Trident. Η ετήσια αμερικανο-ουκρανική άσκηση Rapid Trident ξεκίνησε να τελείται από το 2006 και αποτελεί συνέχεια και επέκταση της Peace Shield, ενός προγράμματος ενταγμένου στο δόγμα Partnership for Peace της περιόδου 1996-2005.
H Ουκρανία είναι σήμερα μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση στις περιοχές που δουν οι αυτονομιστές με την υποστήριξη της Μόσχας και με την Κριμαία υπό ρωσικό εποικισμό, δυο ζητήματα που φυσικά κυριαρχούν στην ουκρανική καθημερινότητα.
Συνεπώς, η αναφορά της Ρωσίδας αξιωματούχου περί “αποσταθεροποίησης” της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το “ανέκδοτο” του μήνα, δεδομένης της βίαιης παρέμβασης του Κρεμλίνου στα εσωτερικά της Ουκρανίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Foreign Policy Research Institute: Ρωσικός νεοϊμπεριαλισμός και Ελλάδα