Την πρόθεση της Ρωσίας να συνεργαστεί με την Τουρκία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική στο πλαίσιο του διαστημικού της προγράμματος, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ.
“Ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας για τα σχέδιά μας για την ανάπτυξη του Ρωσικού διαστημικού σταθμού (ROS) και τη συνέχιση του επανδρωμένου προγράμματος μας. Τους προσκαλέσαμε να λάβουν μέρος”, σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Μπορίσοφ. H κατασκευή του νέου σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει το 2027.
Τα ρωσικά ανοίγματα στις συγκεκριμένες χώρες μπορούν να ειδωθούν και υπό το πρίσμα της αναζήτησης διεθνών συμμάχων από το Κρεμλίνο. Τουρκία, Νότια Αφρική και Βραζιλία έχουν αρνηθεί την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και συνεχίζουν να έχουν τακτικές επαφές στο ανώτατο επίπεδο με το Κρεμλίνο. Πρόκειται άλλωστε για σημαντικές αγορές για τις ρωσικές εταιρείες και προφανώς αξιόλογους συνεργάτες/συμμάχους σε πολιτικό επίπεδο, κάτι που δυνητικά μπορεί να αποτρέψει και την – όχι και τόσο επιτυχημένη – προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας.
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου και η πιθανή τουρκική συμμετοχή δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη από την Αθήνα. Με δεδομένη την προσπάθεια της Άγκυρας για την ενίσχυση του γεωπολιτικού της αποτυπώματος τα τελευταία χρόνια, η αποστολή τούρκων κοσμοναυτών στο διάστημα και η συνεργασία στην κατασκευή του νέου ρωσικού διαστημικού σταθμού, θα αποτελέσει μια υψηλού συμβολισμού ενέργεια σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η Τουρκία άλλωστε έχει εξαγγείλει ένα υπερφιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα και ήδη κάνει κάποιες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις σε μεγάλο υψόμετρο. Οπότε η ρωσική συνεργασία μπορεί να της αποφέρει μεγάλη τεχνογνωσία.
Ερντογάν: «Με τη βοήθεια του Θεού θα πάμε στη Σελήνη». Αερολογίες ή πραγματικότητα;