Στα ιστορικά ναυπηγεία του Ναυαρχείου, στην Αγία Πετρούπολη, ξεκίνησαν οι δοκιμές θαλάσσης υψηλών ταχυτήτων του βελτιωμένου ρωσικού υποβρυχίου “Κροστάνδη”(B-586), κλάσης Project 677 ή Lada, πρόωσης ηλεκτρο-ντίζελ. Σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο των δοκιμών ελέγχεται η ταχύτητα και η ευκινησία του υποβρυχίου. Οι ειδικοί των ναυπηγείων μαζί με το πλήρωμα του υποβρυχίου πραγματοποίησαν επίσης δοκιμές εξισορρόπησης και διόρθωσης διαρροών, δοκίμασαν το σόναρ, έκαναν τεστ πλοήγησης και έλεγχο του εξοπλισμού επικοινωνιών ενώ πραγματοποίησαν δοκιμές ανάπτυξης και σύμπτυξης των ιστίων και των συσκευών τους.
Το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Lada, το “Aγία Πετρούπολη” Β-585, καθελκύστηκε το 2004 μετά από 7 χρόνια ναυπήγησης και εντάχθηκε τελικά μετά από πολλά προβλήματα στη δύναμη του ρωσικού στόλου το 2010. Χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα δοκιμών με τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης να έχουν δεχθεί εκτεταμένες αλλαγές και επανασχεδιασμό. Το “Κροστάνδη” φέρει τροποποιημένο σύστημα ελέγχου για τη διασύνδεση των λειτουργικών συστημάτων του υποβρυχίου, το σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης και τον εξοπλισμό ναυτιλίας.
Η κλάση Lada/Project 677 ανήκει στην τέταρτη γενιά ντιζελοκίνητων συμβατικών επιθετικών υποβρυχίων που έχουν αναπτυχθεί στη Ρωσία. Δυτικοί αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει τα υποβρύχια της κλάσης ως “μαύρες τρύπες” εξαιτίας της εξαιρετικά σιωπηλής λειτουργίας τους που τους επιτρέπει να κινούνται ουσιαστικά ανεντόπιστα. Είναι ικανά να καταδυθούν σε βάθη έως 250 μέτρα, να αναπτύσσουν ταχύτητες 21 κόμβων κάτω από την επιφάνεια και να παραμείνουν εν πλω για περίοδο 45 ημερών.
Ο οπλισμός τους αποτελείται από πυραύλους cruise τύπου Kalibr και έξι τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 533 mm από όπου μπορούν να εκτοξεύσουν διαφόρων τύπων τορπίλες, πυραύλους και νάρκες. Όλα τα υποβρύχια του τύπου ναυπηγούνται από τα ναυπηγεία του Ναυαρχείου στην Αγία Πετρούπολη. Το Ρωσικό Ναυτικό έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να εντάξει στη δύναμή του συνολικά 12 υποβρύχια κλάσης Project 677 των 2.700 τόνων εκτοπίσματος για περιπολία, υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων και προστασία παρακτίων υδάτων.