Η “είδηση” διαδόθηκε σαν τις πυρκαγιές που κατακαίουν αυτές τις μέρες τη χώρα μας. “Ο Επικεφαλής του Ρουμανικού Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε σε συνέντευξή του τα ακόλουθα: “όπως εμείς είδαμε την φορά τής φωτιάς ήταν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει.”, ανέφερε ο ισχυρισμός.
Από που προερχόταν αυτή η “είδηση”; Κυριολεκτικά από του πουθενά. Ένα δημοσίευμα όμως που πρώτο την μετέδωσε (ακολούθησαν και άλλα), έδωσε αφορμή για -στην κυριολεξία- δεκάδες χιλιάδες κοινοποιήσεις και retweets σε Facebook και Twitter αντίστοιχα.
Με λίγα λόγια, πέρασε η εντύπωση πως οι Έλληνες δεν ήθελαν -για άγνωστο λόγο- να σβηστούν οι πυρκαγιές. Χιλιάδες επί χιλιάδων σχόλια με κατάρες για την ανικανότητα ή ακόμη και την πεποίθηση πως η χώρα μας δεν ήθελε να σβήσει τις φωτιές. Δημιουργήθηκε δηλαδή από το πουθενά, μια θεωρία συνωμοσίας, που την ασπάστηκαν χιλιάδες Έλληνες, πως πίσω από τις πυρκαγιές κρύβεται κάποιο σατανικό σχέδιο.
Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό. Το χειρότερο ήταν ότι γίναμε κυριολεκτικά “ρόμπες” στους Ρουμάνους, που έστειλαν πυροσβέστες, οχήματα και εξοπλισμό, για να μας βοηθήσουν και να βάλουν τις ζωές τους σε κίνδυνο. “Ρόμπες” διότι το όλο θέμα έφτασε στο Τμήμα για την Αντιμετώπιση Έκτακτων Καταστάσεων που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας, και το οποίο, λες και δεν είχε άλλη δουλειά, αναγκάστηκε να το διαψεύσει. Συγκεκριμένα, ο Γραμματέας Επικρατείας και επικεφαλής του Τμήματος, αποκάλυψε πως ουδέποτε ειπώθηκαν τα όσα έγιναν viral από διάφορα ανυπόστατα δημοσιεύματα.
Επιπλέον, ο αξιωματικός που ήταν επικεφαλής του τμήματος που ήρθε στην Ελλάδα (Πύραρχος στο βαθμό) στον οποίο καταλογίζονταν οι (ανύπαρκτες) δηλώσεις που αναφέραμε στην εισαγωγή, την ώρα που θα έπρεπε να συντονίζει το προσωπικό του, βρέθηκε σε τόσο δεινή θέση, που αναγκάστηκε να στείλει υπογεγραμμένη επιστολή στη ΓΓΠΠ, για να αποκαταστήσει την αλήθεια. Και προς τιμήν του, στην ίδια επιστολή, επαίνεσε τον επαγγελματισμό των Ελλήνων συναδέλφων του. Αν πλέον νομίζει -που δεν νομίζει- πως η Ελλάδα είναι ένα “μπάχαλο”, δεν θα μπορούσαμε να του πούμε κάτι.
Καθότι είναι γνωστό πως στην Ελλάδα, η τιμωρία των fake news, ακόμη και εκείνων που αμαυρώνουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, είναι ένα σύντομο ανέκδοτο, το μόνο που μένει είναι να φιλτράρουμε από μόνοι μας τις πληροφορίες και να επιλέγουμε αξιόπιστα ΜΜΕ για την ενημέρωσή μας.
Προφανώς ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση, δεν διεκδικούν δάφνινο στεφάνι στη διαχείριση της κρίσης. Όσον αφορά όμως η μικροπολιτική προπαγάνδα, καλό είναι να βάζουμε και κάποια όρια. Το ότι γίναμε “ρόμπες” σε Ελλάδα και εξωτερικό, μάλλον δεν προβλημάτισε κανέναν αρμόδιο…