Στις 400.000 ρούβλια (4.300 ευρώ) ανέβηκε η εφάπαξ κρατική αμοιβή για πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών στον Ρωσικό Στρατό, που είναι και η πλειονότητα των όσων υπηρετούν. Το ποσό διπλασιάστηκε (από τα 195.000 ρούβλια) με διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν και ισχύει από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του έτους.
Ο διπλασιασμός αυτός όμως δεν είναι ο μόνος, καθώς όσοι κατατάσσονται για επαγγελματική θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις παίρνουν και άλλα εφάπαξ, τόσο από την Ρωσική δημοκρατία στην οποία υπαγονται, όσο και από την τοπική τους περιφέρεια, τα οποία και αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Έτσι όπως αναφέρει το gazzeta.ru στο Ταταρστάν η εκεί κρατική διοίκηση πληρώνει πλέον 1,05 εκατ. ρούβλια, οπότε το συνολικό εφάπαξ για ένα στρατιώτη μαζί με την κρατική αμοιβή και άλλες παροχές, μπορεί να φθάσει τα 1,7 εκατ. (περίπου 18.300 ευρώ). Αντίστοιχα στο Ροστόβ πληρώνονται τοπικά 1,2 εκατ., στο Κρασνοντάρ 1,64 εκατ. ενώ στο Σταυροπόλ έχουν φθάσει το 1,5 εκατ., όταν στην αρχή της εισβολής ήταν μόλις 200.000 ρούβλια.
Οι μεγάλες αυτές αυξήσεις ευθέως συνδέονται με την δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ρωσία να συντηρήσει την κατάταξη επαγγελματιών, με τις σημαντικές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες στην Ουκρανία που φοβίζουν. Πάντως η χώρα μέχρι τώρα έχει αποφύγει να στείλει στο μέτωπο κληρωτούς (οι Ένοπλες Δυνάμεις της επανδρώνονται κυρίως από επαγγελματίες με τριετές συμβόλαιο, ενώ καλούνται και για υποχρεωτική κατάταξη κάποιοι κληρωτοί κάθε έτος).
Στην πρώτη γραμμή έτσι υπηρετούν οι επαγγελματίες με συβόλαιο, οι συγκροτημένες πολιτοφυλακές των κατοίκων του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ (στην περιφέρεια τους όμως καθώς δεν επιθυμούν να μετακινηθούν άλλού), οι χιλιάδες μισθοφόροι εκτός Ρωσίας, που επίσης έχουν υπογράψει συμβόλαιο (κυρίως από τις χώρες του Καυκάσου, αλλά και το Νεπάλ, όπως και από Αφρική), ενώ στα μετόπισθεν σε ρόλο υποστήριξης, έκτακτης εφεδρείας, εσωτερικής ασφάλειας κ.ο.κ. είναι κυρίως μονάδες Εθνοφρουράς αλλά και λίγοι κληρωτοί. Τα περισσότερα από τα χιλιάδες μέλη της οργάνωσης Wagner και άλλων παρόμοιων ημιανεξάρτητων μονάδων, πλέον έχουν ενταχθεί στους επαγγελματίες, ώστε να υπάρχει αυστηρός έλεγχος τους, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που είχαν κάνει το 2023.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει πέρυσι δια στόματος Σοϊγκού, πως θα επεδίωκε να φθάσουν οι επαγγελματίες με συμβόλαιο τους 745.000 έως το τέλος του 2024, ώστε να επανδρωθούν οι νέες μονάδες που είχαν ανακοινωθεί. Φέτος, στο πρώτο τρίμηνο είχαν κλειστεί κάπου 100.000 συμβόλαια, οπότε αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, στο κλείσιμο της χρονιάς θα φθάσουν τα 400.000, όσα και πέρυσι. Άρα δεν θα γίνει κατορθωτή η αύξηση που επιδιώκεται, ενώ οι απώλειες έχουν υποσκάψει το τρέχον ανθρώπινο δυναμικό.
Η μηνιαία αμοιβή τώρα των επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της θητείας τους ποικίλει ανάλογα την ειδικότητα και το βαθμό, αλλά κυμαίνεται – με στοιχεία από το gazzeta.ru- από κάπου 200.000 ρούβλια έως 240.000, δηλαδή από 2.100 έως 2.600 ευρώ. Ενώ τους δίνεται μπόνους 8.000 ρουβλιών (86 ευρώ) για κάθε ημέρα πολεμικής δράσης, και για κάθε χιλιόμετρο προώθησης στο ουκρανικό έδαφος παίρνουν εφάπαξ άλλες 50.000 ρούβλια (540 ευρώ).
Πέρα από τα παραπάνω, στους βετεράνους προσφέρονται και κάποιες παροχές, ανάλογα την περιοχή που ζουν. Που μπορεί να είναι δωρεάν γη για να χτίσουν, δωρεάν φάρμακα, απαλλαγή από κάποιους φόρους, τα παιδιά τους να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε στρατιωτικές σχολές, επίδομα τέκνων, ή κατ’ εξαίρεση εισαγωγή σε επαγγελματικές σχολές και προγράμματα επιμόρφωσης.
Οι αμοιβές αυτές είναι συγκριτικά πολύ καλές με τον μέσο μισθό στην χώρα, που κυμαίνεται κάπου στα 90.000 ρούβλια μηνιαίως, και με υψηλό πληθωρισμό γύρω στο 8% αυτή την περίοδο. Έτσι για τους χαμηλόμισθους, τους χωρίς ιδιαίτερα προσόντα και μόρφωση, κυρίως από την επαρχία και την περιφέρεια των μεγάλων πόλεων, η επαγγελματική κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί μονόδρομο για να διασφαλιστεί ένα καλό έσοδο και με αποταμίευση. Το θέμα όμως είναι το μεγάλο ρίσκο της πολεμικής προσπάθειας που παράγει πολλές χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, ειδικά στο τελευταίο δωδεκάμηνο μαχών φθοράς, που εξοντώνει αμφίπλευρα, Ρώσους και Ουκρανούς.
Έχει έτσι πρόβλημα η Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο, τουλάχιστον από πλευράς προσωπικου; Δεν είναι σαφές, καθώς δεν ανακοινώνονται παρά ελάχιστα στοιχεία, και ειδικά για τις απώλειες που παραμένουν “μεγάλο μυστικό” (και στις δύο πλευρές του μετώπου). Η συνεχή αύξηση όμως των αμοιβών και με μεγάλα άλματα δείχνει πως υπάρχει σοβαρό θέμα. Αλλά σε ένα πόλεμο φθοράς όπως αυτός που τώρα βλέπουμε, σημασία έχει ποιος θα εξαντληθεί πρώτος. Και εκεί η Ρωσία προς το παρόν, έχει “μεγαλύτερο απόθεμα”, και κανονιών και ανθρώπων.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!