Θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter, σύμφωνα με την οποία, “Είναι προφανές ότι η καταναγκαστική “ευρω-αλληλεγγύη” προκαλεί ζημιά στα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας“, μεμφόμενη την πρωτοβουλία της Ελλάδας να στηρίξει τη διαδικασία του Μινσκ.
Είναι προφανές ότι η καταναγκαστική "ευρω-αλληλεγγύη" προκαλεί ζημιά στα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδαςhttps://t.co/wwD2rvgiG3
— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) April 10, 2021
H αντίδραση της πρεσβείας φαίνεται πως προκλήθηκε από τη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Πρέσβη της Ουκρανίας (δείτε εδώ), σύμφωνα με την οποία “Η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία του Μινσκ για την επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ουκρανό πρέσβη Sergii Shutenko. Πρόσθεσε δε ότι τα διεθνή προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους λαούς των δύο χωρών, επισήμανε στον Ουκρανό πρέσβη ότι η ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Ανατολικής Γειτονίας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Υπενθύμισε, τέλος, ότι η χώρα μας, έχει πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα, συνεπεία των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις εξαγωγές των προϊόντων της“.
Βέβαια, όταν μιλάμε για οικονομική “ευρω-αλληλεγγύη”, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΕΕ έχει δώσει στην Ελλάδα περίπου 160 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 35 χρόνια (και μιλάμε για “ζεστό” χρήμα και όχι δάνεια). Από την άλλη, η τελευταία φορά που η Ρωσία έδειξε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ήταν το 1827 στο Ναυαρίνο με οκτώ πλοία. Δεν θα μιλήσουμε για τη συμμαχία Πούτιν-Ερντογάν, διότι θα είναι σα να παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες.