Ήπια ήταν η επίσημη ρωσική αντίδραση στην συναίνεση της Τουρκίας, στο να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, η Μόσχα «κατανοεί τις υποχρεώσεις της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ», ενώ παραμένει η πρόθεση να συνεχιστεί η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας «παρά τις όποιες διαφωνίες μας».
Ο Πέσκοφ βέβαια δεν έχασε ευκαιρία να… προειδοποιήσει την Τουρκία να μην έχει ψευδαισθήσεις για πιθανή είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε «κανείς Ευρωπαίος δεν θέλει την Τουρκία στην Ε.Ε.». Επίσης ο ίδιος αναγνώρισε τις διακυμάνσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας πως «ξέρουμε ως η Τουρκία ιστορικά περνά περιόδους έντονης στροφής προς τη Δύση και μετά περιόδους μικρότερης προσέγγισης».
Η χαμηλών τόνων αυτή αντίδραση της Ρωσίας είναι φανερό πως αποσκοπεί να μην οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις στα άκρα, ειδικά όταν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για την επέκταση της συμφωνίας εξαγωγής του ουκρανικού σιταρίου, όπως και της δημιουργίας κόμβου μεταγωγής ρωσικού φυσικού αερίου εντός Τουρκίας. Πάντως το ρωσικό πρακτορείο TASS κάνει πιο αιχμηρά σχόλια -αλλά όχι ακραία- γράφοντας πως «είναι λάθος να λέμε πως η Τουρκία αντάλλαξε τη Σουηδία με την είσοδο της στην Ε.Ε., αυτό που ζητά ήταν η τελωνειακή ένωση και η μετακίνηση χωρίς βίζα που την συμφέρουν οικονομικά», ενώ άλλο ρεπορτάζ τονίζει πως «κακώς η Τουρκία ρισκάρει την σχέση της με την Ρωσία για να πάρει F-16 από τις ΗΠΑ».