Η Ρωσία δεν μπορεί να συνυπάρξει με το σημερινό «καθεστώς» στο Κίεβο, αλλά η Μόσχα μπορεί να αντισταθεί στην ισχύ του ΝΑΤΟ για όσο χρειαστεί για να προχωρήσει στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.
Συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία τώρα ελέγχει το 17,5% του διεθνώς αναγνωρισμένου ουκρανικού εδάφους. Η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει καταφέρει να σημειώσει σημαντικά κέρδη κατά των ρωσικών δυνάμεων.
«Το σημερινό καθεστώς (στο Κίεβο) είναι απολύτως τοξικό, δεν βλέπουμε άλλες εναλλακτικές για συνύπαρξη με αυτό αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ο Ρόντιον Μιρόσνικ, Ρώσος πρέσβης ειδικών καθηκόντων. Η θέση του δημιουργήθηκε για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων αναφορικά με καταγγελλόμενα ουκρανικά εγκλήματα κατά αμάχων.
Ο Μιρόσνικ δήλωσε ότι η Ουκρανία διέπραξε εγκλήματα σε βάρος αμάχων και παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ το ΝΑΤΟ παρείχε απαγορευμένα όπλα στην Ουκρανία. Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, μια κατηγορία την οποία απορρίπτει η Μόσχα.
Ο Μιρόσνικ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να αντισταθεί στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ για όσο χρειαστεί για να νικήσει τις ουκρανικές δυνάμεις στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την χαρακτηρίζει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι η Δύση εν τέλει θα χάσει το ενδιαφέρον της και οι σημερινές αρχές στο Κίεβο θα καταρρεύσουν. «Μόλις εξαφανιστεί ο κίνδυνος, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Μιρόσνικ. «Μπορούμε να αντισταθούμε στο ΝΑΤΟ για όσο χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τις αποστολές που έχει ορίσει ο πρόεδρος».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο ως κομμάτι μιας ευρύτερης μάχης με τις ΗΠΑ που, σύμφωνα με την ελίτ του Κρεμλίνου, έχουν στόχο να διαλύσουν τη Ρωσία, να υφαρπάξουν τους πλούσιους φυσικούς της πόρους και στη συνέχεια να στραφούν στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Κίνα.