Στην τελευταία ενημέρωση που έκανε προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ανακοινώνοντας του την ουσιαστική ανακατάληψη της περιφέρειας του Κουρσκ, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ, ευχαρίστησε επίσημα και τα βορειοκορεατικά στρατεύματα που πολέμησαν εκεί. Λέγοντας συγκεριμένα:
“Θέλω να επισημάνω τη συμμετοχή στρατιωτών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στην απελευθέρωση των παραμεθόριων περιοχών της Περιφέρειας Κουρσκ, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ των χωρών μας, παρείχαν σημαντική βοήθεια στην κατατροπώση της εισβολικής ομάδας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί του Λαϊκού Στρατού της Κορέας, εκτελώντας πολεμικές αποστολές δίπλα δίπλα με Ρώσους στρατιώτες, επέδειξαν υψηλό επαγγελματισμό, αντοχή, θάρρος και ηρωισμό στην απόκρουση της ουκρανικής εισβολής”.
Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται και από ρωσικής πλευράς, αυτό που ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Δηλαδή ότι κάπου 12.000 Βορειοκορεάτες πολέμησαν στο Κουρσκ, έχοντας και μεγάλες απώλειες, αλλά παράλληλα αποκτώντας και εμπειρία σύγχρονων συγκρούσεων. Κάτι που μέχρι την τελευταία στιγμή αμφισβητούσαν οι πιο δύσπιστοι, ζητώντας “αποδείξεις” με αιχμαλώτους και σορούς Βορειοκορεατών, για να το παραδεχθούν.
Από την πλευρά του ο Πούτιν, ανέφερε τιμητικά τις ρωσικές μονάδες που διακρίθηκαν στις εκεί μάχες, λέγοντας τα εξής: “Πρέπει να αναφέρω τις πιο αποδοτικές μας μονάδες, που είναι: Η 76η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και το 234ο Σύνταγμα Εναέριας Εφόδου, το 237ο Σύνταγμα Εναέριας Εφόδου και το 104ο Σύνταγμα Εναέριας Εφόδου· η 106η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και το 119ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, το 137ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών και το 51ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών. Αυτά είναι το 56ο Σύνταγμα Εναέριας Εφόδου της 7ης Μεραρχίας Εναέριας Εφόδου. Επίσης δύο συντάγματα Αχμάτ (σ.σ. Τσετσένων) – το 204ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων Αχμάτ και το 1434ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού Αχμάτ. Το 22ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού της 72ης Μεραρχίας, η 11η Ταξιαρχία Εναέριας Εφόδου, η 83η Ταξιαρχία Εναέριας Εφόδου. Τέλος, οι πεζοναύτες μας, οι ένδοξοι πεζοναύτες μας – η 155η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού, η 810η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Και φυσικά, όπως μόλις αναφέρατε, η εθελοντική δύναμη βετεράνων, η οποία πραγματοποίησε μια τολμηρή υπόγεια δράση στην περιοχή της Σούτζα και δημιούργησε τις συνθήκες για την πλήρη απελευθέρωσή της.”
Η απαρίθμηση των παραπάνω δυνάμεων, οι περισσότερες επίλεκτες, συν τους Βορειοκορεάτες, δείχνει και πόσο όγκο δυνάμεων χρειάστηκε η ρωσική πλευρά να εμπλέξει, για να απωθήσει τους Ουκρανούς στην εξάμηνη εισβολή τους στο Κουρσκ. Με την σειρά τους οι Ουκρανοί υπέστησαν μεγάλες απώλειες, οπότε μόνο όταν γίνουν όλες γνωστές (και από τις δύο πλευρές), θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε αν άξιζε αυτή η ουκρανική αιχμή. Αν δηλαδή κατάφερε με “λογικό” κόστος απωλειών (όσο κυνικό και να ακούγεται) να απασχολήσει τοπικά μεγάλο αριθμό ρωσικών μονάδων και μέσων, μπλοκάροντας την περαιτέρω ενίσχυση της κύριας ρωσικής προέλασης στο Ντονμπάς στους τελευταίους μήνες του 2024, πριν αυτή δηλαδή γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη.
Η ρωσική προπαγάνδα για τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία
Καθώς αυτός ήταν ο βασικός ουκρανικός στόχος, ενώ πιο μακροπρόθεσμα, αν μπορούσαν να κρατήσουν κι άλλο μια μεγάλη έκταση στο Κουρσκ, θα το χρησιμοποιούσαν ως διαπραγματευτικό χαρτί στην όποια συζήτηση για εκεχειρία/ειρήνευση. Εδώ προφανώς δεν τα κατάφεραν και μάλλον για αυτό εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες οι ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή. Ώστε να απαλλαγεί η Ρωσία και από την ουκρανική εισβολή (που ήταν και εξευτελιστική από θέμα κύρους) αλλά και να μην υπάρχει τέτοιο εδαφικό επιχείρημα από πλευράς Κιέβου.