Καθώς αναδύονται περισσότερες λεπτομέρειες των ισραηλινών επιδρομών σε διάφορες πόλεις του Ιράν νωρίς σήμερα το πρωί, γίνεται πλέον φανερό ότι οι πρωταγωνιστές τους ήταν τόσο τα στελθ μαχητικά F-35, όσο και οι αεροεκτοξευόμενοι πύραυλοι πολύ μακρού πλήγματος (Autonomous Extended Stand-Off Range Air-to-Surface Missile) της Raphael, ROCKS, που αμφότεροι χρησιμοποιήθηκαν σε ένα πρώτο κύμα ως πολιορκητικός κριός της αεράμυνας της Τεχεράνης, ώστε να ανοίξουν δρόμο για τα αεροσκάφη κρούσης που ακολούθησαν σε ένα δεύτερο και τρίτο κύμα.
![](https://flight.com.gr/wp-content/uploads/2024/10/Targets-Iran-26-10.jpeg)
Οι ROCKS αφορούν σε όπλα που εκτελούν ημι-βαλλιστική τροχιά μετά την εξαπόλυσή τους από μαχητικό αεροπλάνο, είτε F-16 είτε F-15, προσεγγίζοντας τον στόχο με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Σύμφωνα με τα λίγα διαθέσιμα στοιχεία, το όπλο φαίνεται να έχει εξελιχθεί από το πρόγραμμα Blue Sparrow, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως σύστημα που προσομοίαζε τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (MRBM) Shahab-3 του Ιράν για επιχειρησιακές δοκιμές αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων Hetz (Arrow) 2/3. Σε εκείνη την περίπτωση οι Blue Sparrow εκτοξεύονταν από F-15, υλοποιώντας στη συνέχεια το προφίλ πτήσης των ιρανικών MRBM στην πορεία τους μετά το μέγιστο της βαλλιστικής τροχιάς τους, που είναι και φάση αναχαίτισής τους από τους Arrow.
Ο ROCKS, σύμφωνα με τα όσα έχει αποδεσμεύσει η Rafael, μετεξελίχθηκαν από πυραυλικά συστήματα υποβοήθησης δοκιμών και προσομοίωσης στόχων σε μια νέα γενιά πυραύλων αέρος-εδάφους που προορίζεται να πλήττει σταθερούς και μετακινούμενους στόχους υψηλής αξίας με υψηλή ακρίβεια ακόμη και σε περιοχή όπου δεν υπάρχει κάλυψη GPS. Εξοπλισμένοι είτε με κεφαλή διείσδυσης είτε με εκρηκτική, οι πύραυλοι μπορούν να καταστρέψουν υπέργειους ή προστατευμένους υπόγειους στόχους σε ζώνες με ισχυρή παρουσία αντιαεροπορικής άμυνας. Χρησιμοποιούν ενσωματωμένο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (INS/GPS) για την ανανέωση της πορείας και τροχιάς του κατά τη διαδρομή προς τον στόχο, τον οποίο εντοπίζουν και εγκλωβίζουν για την τερματική προσβολή με τεχνολογία αντιστοίχισης σκηνής (scene-matching technology) ή με ικανότητα AR (Anti-Radiation), ξεπερνώντας έτσι το οποιοδήποτε σενάριο παρεμβολής GPS.
Βίντεο που αποδέσμευσαν οι IDF και υποτίθεται ότι δείχνει αεροπλάνα που έλαβαν μέρος στις πρωινές επιδρομές. Εϊναι αξιοσημείωτο όμως ότι σε αυτά δεν διακρίνονται φορτία αέρος-εδάφους, αλλά μόνο όπλα αέρος-αέρος, αποτελώντας ίσως τη συνοδεία των “πακέτων” κρούσης (αν και με AIM-7 Sparrow στα F-15A/B;).
Πιστεύεται ότι υφίσταται οικογένεια πυραύλων ROCKS με κάποιους μέσου βεληνεκούς, άνω των 700 km, λόγω μεγάλου μεγέθους και βάρους της μεταφέρονται μόνο από τα F-15D και F-15I, ενώ η παραλλαγή μικρού βεληνεκούς με μέγιστη εμβέλεια 300 km μπορεί επίσης να μεταφερθεί από τα F-16D και F-16I.
Χρησιμοποιήθηκαν σε μικρούς αριθμούς στην ισραηλινή απάντηση στην αρχική ιρανική επίθεση στο Ιράν στις 19 Απριλίου 2024, όπως αποδείχθηκε από το γεγονός ότι ιρακινές αρχές εντόπισαν στα ανατολικά της Βαγδάτης τμήματα επιταχυντών (booster) αεροεκτοξευόμενων πυραύλων, οι οποίοι μετά από περαιτέρω επιθεωρήσεις αποδείχθηκαν ότι αποτελούσαν μέρη συστημάτων ROCKS.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε σήμερα όταν αντίστοιχα συντρίμμια εντοπίστηκαν στη Σαμάρα του Ιράκ.