Ο Μαρίνος Ριτσούδης, πρώην ανθυποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, είχε αρνηθεί το 1999 να επιβιβαστεί στο Αντιτορπιλικό Θεμιστοκλής που ετοιμάζονταν να αναχωρήσει για την Αδριατική για να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας. Σύμφωνα με σερβικά δημοσιεύματα, πριν λίγα 24ωρα, βραβεύτηκε για τη πράξη του από το Πατριάρχη Ειρηναίο της Σερβίας.
Όπως διαβάζουμε σε παλαιότερο άρθρο του news247.gr, δύο 24ώρα πριν από τον απόπλου του “Θεμιστοκλής” για την Αδριατική, το 1999, ο ανθυποπλοίαρχος θα συναντηθεί με τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο καθώς και με τον Πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό, ο οποίος και κάθισε στο πλάι του στην αίθουσα του ναυτοδικείου, στις 21 Απριλίου του 1999.
Σύμφωνα με την κατάθεση του Ριτσούδη “ Είχα δύο δρόμους να διαλέξω. Επέλεξα αυτόν που έχετε πάνω από εσάς” δείχνονταν την εικόνα του Χριστού πάνω από το Προεδρείο “τον οποίο και εγώ βάζω πάνω από όλα, γιατί ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλους. Είναι η συνείδηση του κάθενος”. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων και έξι μηνών με τριετή αναστολή, απόφαση η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι έξω από το Ναυτοδικείο είχαν συσπειρωθεί υπέρ του Ριτσούδη, οι λιμενεργάτες του ΠΑΜΕ και μέλη θρησκευτικών οργανώσεων. Το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Ναυτικού προχώρησε στην απόταξη του Ριτσούδη. Ο τελευταίος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χωρίς όμως να καταφέρει να δικαιωθεί.
Η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα τον είχε αναζητήσει πριν μερικούς μήνες για να διαπιστώσει εάν θα δεχόταν να παρασημοφορηθεί και να ανταμειφθεί για την πράξη του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Blic, ο Ριτσούδης αρνήθηκε. Συγκεκριμένα ανέφερε “Τους ενημέρωσα ότι δεν θέλω τίποτα και όλα τα χρήματα να πάνε στους γενναίους ανθρώπους (σ.σ. της Σερβίας) που πολέμησαν εναντίον όλων και χωρίς τύχη”.
Τις τελευταίες ώρες ωστόσο, κυκλοφορούν πολλά σερβικά δημοσιεύματα (δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) που αναφέρουν πως ο Έλληνας πρώην αξιωματικός του ΠΝ, έλαβε πριν λίγες ημέρες το μετάλλιο του τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου από το Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο. Στην ίδια τελετή βραβεύτηκε και ο Arno Gujona για το ανθρωπιστικό του έργο.
Σύμφωνα με παρεμφερή άρθρα από τη Σερβία, ο Ριτσούδης ήταν τότε καπετάνιος του Α/Τ Θεμιστοκλής και διέταξε την επιστροφή του πλοίου στη Σαλαμίνα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, δεδομένου πως το 1999, ο Ριτσούδης ήταν μόλις 26 χρονών και έφερε το βαθμό του ανθυποπλοιάρχου.
Οι ελληνικές εφημερίδες της εποχής, έκαναν λόγο για οργανώσεις (που ελέγχονται κυρίως από το ΚΚΕ), εργατικά σωματεία, αλλά και σύλλογοι γονέων που επιθυμούσαν να παρεμποδίσουν τον απόπλου του σκάφους.
Στη περίπτωση Ριτσούδη ωστόσο, γινόταν λόγος για διείσδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις διαφόρων παραχριστιανικών και άλλων οργανώσεων, που ορισμένες από αυτές επιχειρούν να κάνουν πραγματική πλύση εγκεφάλου σε οπλίτες και αξιωματικούς. Ο ανθυποπλοίαρχος προέβαλε καθαρά θρησκευτικούς λόγους και όχι πολιτικούς, δηλώνοντας ότι αρνείται να μετάσχει στην αποστολή γιατί «το ΝΑΤΟ είναι όργανο του διαβόλου που βομβαρδίζει αθώους πολίτες», φράσεις που τελευταίως χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον και από μητροπολίτες και άλλους ιερωμένους από τους άμβωνες των εκκλησιών.
Στο παρελθόν, είχε απασχολήσει και άλλες φορές την υπηρεσία του αρνούμενος τη μισθοδοσία με πιστωτική κάρτα προβάλλοντας το επιχείρημα του «666», ότι δηλαδή οι πιστωτικές κάρτες είναι όργανα του διαβόλου.