Η δεύτερη μεγάλη επένδυση της γερμανικής Rheinmetall στην Ουγγαρία, δηλαδή ένα νέο εργοστάσιο πυρομαχικών, το οποίο θα παράγει τα βλήματα (ανάμεσα σε άλλα) που απαιτούνται για τα τεθωρακισμένα Lynx KF-41 που έχει παραγγείλει η χώρα, είναι και αυτή έτοιμη και η τελετή εγκαινίων έγινε χθες.
Το εργοστάσιο είναι στην πόλη Varpalota και μαζί με εκείνο (επίσης νέο) στο Zalaegerszeg το οποίο παράγει τα τεθωρακισμένα, είναι η βιομηχανική υποδομή που απαίτησε και πήρε η Ουγγαρία για να προχωρήσει στην παραγγελία των γερμανικών τεθωρακισμένων. Η νέα υποδομή θα κατασκευάζει κυρίως πυρομαχικά 30 χιλιοστών (30 x 173) καλύπτοντας όλες τις ουγγρικές ανάγκες, με προσωπικό 50 ατόμων. Όμως η παραγωγή θα επεκταθεί και σε άλλα διαμετρήματα, 155 και 120 χιλιοστών, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση διεθνώς και η Rheinmetall (ως συνιδιοκτήτης) θέλει να αυξήσει τη δυναμικότητα της.
Το συγκρότημα στη Varpalota χτίστηκε σε 18 μήνες, με κρατική επιδότηση 60 εκατ. ευρώ και σε περίπου ένα έτος αναμένεται να είναι έτοιμο και το τμήμα του για τα πιο “βαριά” πυρομαχικά για εξαγωγή. Να μην λαϊκίσουμε εδώ ξανά, να θυμίσουμε μόνο, πως έτσι η Ουγγαρία συνδύασε εξοπλιστική αγορά της υψηλής αξίας, 2 δις ευρώ για τεθωρακισμένα, με μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, μεταφορά τεχνογνωσίας και εξαγωγική προοπτική. Καλό είναι να τη μιμηθούμε.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!
“Να μην λαϊκίσουμε εδώ ξανά, να θυμίσουμε μόνο, πως έτσι η Ουγγαρία συνδύασε εξοπλιστική αγορά της υψηλής αξίας, 2 δις ευρώ για τεθωρακισμένα, με μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, μεταφορά τεχνογνωσίας και εξαγωγική προοπτική. Καλό είναι να τη μιμηθούμε.”
Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αλήθεια. Δυστυχώς τώρα Lynx θα δούμε μόνο στις διαφημίσεις της Πτησης.
δώσε πόνο χανγκαριιιιιι
ήταν ακριβά λέγανε κάποιοι..
Αυτό το ωράιο logo του Λύγκα από τον Ιούλιο του 2022 που είχαν έρθει τα οχήματα για δοκιμές το θυμάστε;
Γενικά για τη Rheinmetall η Ελλάδα ήταν (είναι;) ένα από τα τρια flagship projects για το Lynx, με τα άλλα 2 να είναι η Ουγγαρία (έχετε δει τα άρθρα…) και οι ΗΠΑ (βρίσκεται “στον τελικό” του προγράμματος για την αντικατάσταση των Bradley M2 κόντρα στη General Dynamics Land Systems.)
Όσο για την Ελλάδα; Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια στιγμή τι και πώς, πόσο κοντά φτάσαμε όντως στη συμφωνία και γιατί χάλασε. Υποθέτω δεν απορρίψαμε καν επίσημα το project, ίσως και να διαπραγματευτήκαμε λίγο με “θα τα βρούμε μωρέ, θα σε πάρω τηλ. αργότερα…” όπως κανονίζουμε να πάμε για κανα κρασί με φίλους ενώ την άλλη μέρα δουλεύουμε…
Για την ιστορία, στο site της Rheinmetall η Ελλάδα υπάρχει ακόμα κάτω από τις πληροφορίες για το τανκ.
Γίναμε τουλάχιστον καλό case study και για τους μεν και για τους δε. Ας ελπίσουμε να γίνουμε και για εμάς.
Η Ελλάδα από ότι φαίνεται, δεν ενδιαφέρεται για να αναβαθμίσει την κρατική ΕΑΒΙ, ούτε να επανεξοπλιστεί τις ΕΕΔ. Τρανταχτό παράδειγμα τα ΕΑΣ, που τα έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, κάνοντας τα ανίκανα να παράγουν πυρομαχικά για τις εθνικές ανάγκες. Οποιαδήποτε άλλη Χώρα είχε τις δικές μας απειλές, το πρώτο πράγμα που θα έκανε όταν τα οικονομικά της το επέτρεπαν, θα ήταν η ανάταξη αυτής της στρατηγικού τύπου εταιρίας. Το κάναμε το 2019 που είχαμε αλλαγή κυβέρνησης; ΟΧΙ. Το μόνο που κάναμε, είναι ύποπτες συμφωνίες για να φαγωθεί η επιχορήγηση από την ΕΕ, κλείσαμε υψίστης σημασίας γραμμές παραγωγής κι έπεται και συνέχεια από ότι φαίνεται.
Κάποιοι θα τη μιμηθούν τρώγοντας γκούλας…