Στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory 2024, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα, η Rheinmetall Landsysteme παρουσίασε την έκδοση του άρματος μάχης KF51 Panther, που είχε προτείνει το 2022, αλλά με την επιλογή Μη Επανδρωμένου Πύργου (CUT, Concept Unmanned Turret).
H νέα πρόταση της γερμανικής εταιρίας, όπως αναφέρουν τα στελέχη της βασίζεται σε «εμπειρίες και μαθήματα από πρόσφατες συγκρούσεις» και ακολουθεί την τάση για άρματα μάχης μικρότερου βάρους.
Το Panther CUT στοχεύει στους 55 τόνους με τριμελές πλήρωμα, το σύνολο του οποίου όμως κάθεται στο σκάφος και προστατεύεται καλύτερα από ότι σε πύργο, ειδικά από προσβολές εκ των άνω με περιφερόμενα πυρομαχικά.
Έτσι αρχηγός οχήματος και πυροβολητής υλοποιούν τακτικές hunter-killer με τηλεκατεύθυνση του πύργου, που μπορεί να φέρει είτε το μελλοντικό πυροβόλο των 130 mm, είτε το σημερινό των 120 mm, με αυτόματο γεμιστή με αναχορηγία 25 βλημάτων.
Κατά την εταιρία ο πύργος ενσωματώνει πλήρως ψηφιακό ΣΕΠ (Σύστημα Ελέγχου Πυρός) και αποκάλυψης στόχων, με «πακέτο» πολλαπλών αισθητήρων που καλύπτουν τόξο 360 μοιρών και έχει προστασία «hard-kill» του συστήματος Iron Fist της Elbit, όσο και του «soft-kill» συστήματος Muss 2.0 της Hensoldt.
Leclerc Evolution, κι άλλη πρόταση για άρμα με πυροβόλο έως 140 χιλιοστά
Σημειώνεται ότι η πρόταση αναφέρεται ως «ενδιάμεση λύση» στο πρόγραμμα MGCS (Main Ground Combat System) που υπογράφηκε μεν ως κοινή επιδίωξη Γαλλίας και Γερμανίας το 2017 ώστε να αντικαταστήσει τα σημερινά Leopard 2 και Leclerc αλλά το χρονοδιάγραμμά του όλο και μετατίθεται με σημερινή -υπεραισιόδοξη- προοπτική το 2035.
Leopard 2 A-RC 3.0, μπορεί η νέα “Λεοπάρδαλη” να σώσει την παρτίδα για τα άρματα μάχης;
Το μεσοδιάστημα των 10 χρόνων, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Rheinmetall Landsysteme, είναι εξαιρετικά μικρός για ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα και μια πιο ρεαλιστική προοπτική του MGCS είναι για μετά το 2040+. Υπό αυτό το πρίσμα το KF51 Panther θα μπορούσε να αποτελέσει ενδιάμεση λύση.