Γράφαμε προ ημερών για το αυτοκινούμενο τροχοφόρο πυροβόλο των 155 χιλιοστών RCH-155, το οποίο έχει παραγγείλει η Ουκρανία που θα είναι και ο πρώτος πελάτης του. Αυτό βασίζεται πάνω στο τεθωρακισμένο όχημα Boxer με επάνω ένα μη επανδρωμένο πύργο με το πυροβόλο που διαθέτει και το αυτοκινούμενο PzH 2000 (το έχει προμηθευθεί και ο Ελληνικός Στρατός). Έτσι η Rheinmetall, κατασκευαστής και των δύο αυτών οχημάτων, έχει μια διπλή πρόταση για αυτοκινούμενο πυροβόλο, είτε ως ερπυστριοφόρο με επανδρωμένο πύργο (PzH 2000), είτε τροχοφόρο με τελείως αυτόματο πύργο (RCH-155).
RCH-155, το σύγχρονο γερμανικό οβιδοβόλο που παίρνει πρώτη η… Ουκρανία
Στη γκάμα αυτή έχει προσθέσει και μια τρίτη πρόταση, που δείχνει πιο φιλόδοξη. Το ίδιο πυροβόλο πάντα (ως δοκιμασμένη και σίγουρη λύση με αυτόματο γέμισμα σε μη επανδρωμένο πύργο) αλλά τώρα με φορέα ένα δεκάτροχο φορτηγό!
Ο νέος φορέας αρχικά, είναι το φορτηγό HX3 10X10, συνεργασία της Rheimentall με την γερμανική ΜΑΝ (έχουν συστήσει κοινοπραξία με το όνομα RMMV). Αυτό διαθέτει 4 πέδιλα σταθεροποίησης για τις βολές και θωρακισμένη καμπίνα για το μόλις διμελές πλήρωμα. Ο ηλεκτρικά κινούμενος πύργος περιέχει 40 βλήματα έτοιμα για βολή και 192 προωθητικά γεμίσματα, οπότε μπορεί να βάλει οποιαδήποτε ποικιλία τους, με μεγίστη εμβέλεια τα 60 χιλιόμετρα με ειδικά πυρομαχικά V-LAP. Η εταιρία λέει πως τα πέδιλα αναπτύσσονται σε 20 δευτερόλεπτα και αποσύρονται το ίδιο γρήγορα, οπότε το όχημα μπορεί να εκτελέσει βολές shoot and scoot (βολή και άμεση αποχώρηση). Μάλιστα γίνεται και προσπάθεια να πραγματοποιούνται βολές χωρίς τα πέδιλα, σε ένα στενό τόξο, κάπου 20 μοίρες στο εμπρόσθιο.
Η ταχυβολία φθάνει τα 8 βλήματα σε 60 δευτερόλεπτα, εφόσον δεν χρειάζεται αλλαγή στη γωνία βολής. Η φόρτωση των βλημάτων γίνεται με το πυροβόλο σε οποιαδήποτε γωνία, ενώ το σύστημα μπορεί να δράσει και χειροκίνητα με ρυθμό 4 βολών το λεπτό.
Σημαντικό είναι πως το όχημα ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια στρατιωτικών φορτηγών HX3, οπότε εφόσον κάποιος έχει προμηθευθεί τέτοια θα μπορεί να συντηρήσει και την έκδοση 10Χ10. Η επιλογή του οχήματος έγινε τόσο για την συμβατότητα του, όσο και για τη ευχέρεια μεταφοράς μεγάλου φορτίου, και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος κατασκευής από ότι ένα τεθωρακισμένο.
Το ενδιαφέρον όμως στην όλη σχεδίαση είναι πως υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης, με το όχημα να μπορεί να φέρει φορτίο ακόμη 5 τόνων. Η ανάπτυξη που προγραμματίζεται είναι η εφαρμογή στον πύργο ενός νέου πυροβόλου 155 χιλιοστών, του L60, το οποίο θα είναι 60 διαμετρημάτων σε σχέση με τα 52 του υπάρχοντος (δηλαδή το μήκος της κάννης θα είναι το εξηκονταπλάσιο του διαμετρήματος). Το μακρύκανο πυροβόλο θα φέρει και νέα πυρομαχικά οπότε η εμβέλεια του θα φθάσει τα 82 χιλιόμετρα καθώς θα πετυχαίνονται αυξημένες πιέσεις εντός της κάννης και μεγαλύτερη ταχύτητα βλήματος στο έξοδο, στα 1.015 m/sec. Για ακρίβεια σε τέτοιες αποστάσεις προβλέπεται στα βλήματα να υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης πορείας.
Οι προτάσεις αυτές της Rheinmetall δείχνουν και τις πολλές εξελίξεις που έχουμε στο χώρο των αυτοκινούμενων πυροβόλων, που έχουν βρει βέβαια και ισχυρό συναγωνισμό από τα συστήματα MLRS-HIMARS και τα παρεμφερή, δηλαδή από αυτοκινούμενους εκτοξευτές πυραύλων, που μπορεί να είναι και κατευθυνόμενοι. Η παραδοσιακή λύση όμως του πυροβόλου μεγάλης εμβελείας παραμένει: καθώς προσφέρει ισχύ πυρός με χαμηλότερο κόστος από ότι ένα πυραυλικό σύστημα, μεγαλύτερη ομοιοτυπία και ευκολία λογιστικής υποστήριξης σε πυρομαχικά και τώρα και αύξηση ακτίνας δράσης με ισχυρότερα πυροβόλα και πυρομαχικά. Τα οποία, όπως π.χ. τα αμερικανικά βλήματα Excalibur μπορεί να είναι και αυτά κατευθυνόμενα!