Η Ιαπωνία έδειξε “κόκκινο” στους αεροδιαστημικούς κολοσσούς Lockheed Martin Corp και Boeing Co των ΗΠΑ και την βρετανική BAE Systems PLC και προκρίνει την ανάπτυξη εγχώριου μαχητικού stealth, αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters καλά ενημερωμέμνη πηγή.
Η απόφαση αυτή θέτει την ιαπωνική βαριά βιομηχανία Mitsubishi Heavy Industries στην πρωτοπορία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρία δεν κατέθεσε προσφορά για το πρόγραμμα μαχητικού νέας γενιάς αλλά έχει αναπτύξει με δικά της μέσα το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας μαχητικού stealth X-2, το οποίο παρουσίασε επίσημα το 2016.
Όπως δήλωσε καλά πληροφορημένη σχετικά με το πρόγραμμα πηγή, τα σχέδια stelath της Mitsubishi έχουν πετύχει καλές επιδόσεις ενώ αναφέρθηκε στο ιαπωνικό σχέδιο με το όνομα F-X ή F-3.
Εκπρόσωπος της Mitsubishi είπε πως η εταιρία, που είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πολεμικού υλικού της Ιαπωνίας, θα συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση.
Η Ιαπωνική Διοίκηση Αυτοάμυνας συντηρεί αυτή τη στιγμή 200 μαχητικά F-15J Eagle ενώ είναι σε φάση αντικατάστασης των παλαιμάχων μαχητικών F-4J Phantom με αμερικανικά μαχητικά F-35. Πέραν αυτών διαθέτει και μερικές δεκάδες μαχητικών F-2, μια έκδοση του F-16 που η Mitsubishi ανέπτυξε σε συνεργασία με την Lockheed Martin πάνω από δύο δεκαετίες πριν. Όταν φτάσουν, τα νέα μαχητικά F-3 θα αντικαταστήσουν τα F-2.
Οι προτάσεις της Lockheed Martin και της Boeing κρίθηκαν “μη ικανοποιητικές” από την υπηρεσία προμηθειών, τεχνολογίας και υποστήριξης της Ιαπωνίας (A.T.L.A.). Δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για τηγ άτρακτο του νέου μαχητικού, όπως δήλωσαν οι πηγές που προτίμησαν να παραμείνουν ανώνυμες καθότι δεν έχουν άδεια να μιλούν στον Τύπο.
Μόλις η κυβέρνηση αποφασίσει ποιά εταιρία θα κατασκευάσει την άτρακτο, θα απαιτηθεί συνεργασία με κάποιον οίκο του εξωτερικού για να κατασκευαστούν οι κινητήρες, οι αισθητήρες και τα υποσυστήματα, ώστε να κρατηθεί το κόστος ανάπτυξης σε λογικά επίπεδα.
Next-Gen F-X ‘Godzilla’: Το εγχώριο ιαπωνικό stealth που θα σταθεί απέναντι στην Κίνα και την Ρωσία
Παρά την απόρριψη των προτάσεών τους για έτοιμα αεροσκάφη και οι δύο βιομηχανίες, Boeing και Lockheed Martin παραμένουν πιθανοί συνεργάτες. Η Boeing είχε προτείνει μια έκδοση του F/A-18 Hornet II ενώ η Lockheed Martin ένα αεροσκάφος που ενσωμάτωνε στοιχεία από το F-22 και το F-35. Άλλη αμερικανική υποψήφια για συνεργασία είναι η Northrop Grumman, που δεν είχε υποβάλει πρόταση για το πρόγραμμα F-X. Όλες οι παραπάνω εταιρίες δήλωσαν έτοιμες να συνεργαστούν στενά με την ιαπωνική κυβέρνηση στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου.
Υποψήφια είναι και η βρετανική BAE Systems που είχε προτείνει μια έκδοση του Eurofighter, χωρίς επιτυχία. Η ΒΑΕ τρέφει μεγάλες ελπίδες για την Ιαπωνία για να συνεργαστεί μαζί της στο πρόγραμμα μαχητικού Tempest, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2030.
Η Ιαπωνία φιλοδοξεί να ανακοινώσει την επιλογή της ως το τέλος του έτους.
Πηγή