Ο Στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως το νέο του σύστημα Πυροβολικού Εκτεταμένου Βεληνεκούς (Extended Range Cannon Artillery ή ERCA) μόλις έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για αρχική ταχύτητα βλήματος. Η βολή πραγματοποιήθηκε στο πεδίο δοκιμών της ερήμου Γιούμα (Yuma Proving Ground – YPG) τον περασμένο Αύγουστο αλλά ανακοινώθηκε μόλις τώρα.
Ο Στρατός και οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ πειραματίζονται εδώ και χρόνια με βολές συστημάτων πυροβολικού μάχης και πυραύλων σε πολύ μακρυνές αποστάσεις θεωρώντας τη δυνατότητα τακτικής καταστροφής του εχθρού σε μεγάλο βάθος ως κλειδί για τις μάχες του μέλλοντος. Η ικανότητα μεγάλου βεληνεκούς είναι μεν κεφαλαιώδης για το πολλαπλών διαστάσεων περιβάλλον μάχης, όπως αποκαλείται, στη διαδικασία αναμόρφωσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά μέχρι τώρα η παράμετρος της βολής βλημάτων πολύ υψηλής ταχύτητας δεν είχε προβληθεί αρκετά. Aν και αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία εξουδετέρωσης εχθρικών στόχων, αυξάνοντας το βεληνεκές και την ταχύτητα αντίδρασης-πλήγματος.
Εξηγώντας ο Paul Henderson, επικεφαλής μηχανικός υπερταχύτητας πρόωσης στο Κέντρο Εξοπλισμών – Διοίκηση Ανάπτυξης Ικανοτήτων Μάχης (DEVCOM-AC) αναφέρει: “Θέλουμε να στείλουμε το βλήμα στον αέρα και στο στόχο όσο γίνεται πιο γρήγορα επειδή οι νέοι στόχοι έχουν καταστεί πολύ γρήγοροι και ευκίνητοι”.
Μακρόχρονη επένδυση του Αμερικανικού Στρατού σε πυρομαχικά ακριβείας πυροβολικού
Η νέα τεχνολογία κινείται προς την κατεύθυνση πλέον που καθιστά τα βλήματα πυροβολικού εξίσου ταχέα και ελεγχόμενα ώστε να είναι ευθέως ανταγωνιστικά σε επιδόσεις με τους πυραύλους αλλά πολύ πιο οικονομικά. Στόχος είναι στο άμεσο μέλλον ένα βλήμα πυροβολικού να μπορεί να εκτελέσει την ίδια αποστολή με ένα πυραυλικό αλλά με κλάσμα του κόστους.
Ο Henderson ήταν επικεφαλής της προσπάθειας να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί ένα προωθητικό γέμισμα για να πραγματοποιηθεί αυτή η δοκιμή. Όπως είπε έπρεπε να δουν τί γινόταν στο προωθητικό μέσα στην κάννη του πυροβόλου αμέσως κατά την πυροδότηση. Έτσι η ομάδα του ανέπτυξε έναν ειδικό βαλλιστικό εξομοιωτή (BSIM) για να βοηθήσει στη διαδικασία βολής και τον τοποθέτησε στο πεδίο δοκιμών. Ο λόγος είναι πως δεν υπήρχε τρόπος να παρακολουθήσει κανείς τη διαδικασία συμπεριφοράς του προωθητικού κατά τη φάση της πυροδότησης και καύσης μέσα στη κάννη.
Αμερικανικό πυροβολικό: Όταν το μέγεθος (της κάνης) μετράει…
Η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορα σενάρια βαλλιστικών εξομοιώσεων για να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα πριν την πραγματοποίηση των κανονικών δοκιμών. Με διαφορετικά μίγματα προωθητικών υλικών οι ειδικοί έλεγχαν την απόδοση σε βίντεο και παρατηρούσαν την πυροδότηση, καύση και εξώθηση σημειώνοντας τη θερμοκρασία που αναπτυσσόταν, την ταχύτητα μετάδοσης της πυροδότησης και τις αναταράξεις του ωστικού κύματος. Η προσπάθεια τους ήταν να βελτιώσουν την ποιότητα καύσης επιτυγχάνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοιομορφία και τη μείωση των κυμάτων πίεσης που προξενούν φθορά στο βλήμα και στο πυροβόλο. Τα αποτελέσματα έδωσαν στην ομάδα δοκιμών τα απαραίτητα μοντέλα που χρειάζονταν για να πετύχουν τα τεστ ανάπτυξης και να συμβάλουν στην επιτυχία των πραγματικών πυρών.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών πυρών, η ομάδα του πεδίου της Γιούτα με τη σειρά της, συγκέντρωσε δεδομένα με βίντεο υψηλής ταχύτητας, για την πίεση και την ταχύτητα κατά την έξοδο από το χαλινωτήριο. Οι μηχανικοί που εργάζονται στο πρόγραμμα σημειώνουν τη μεγάλη σημασία των εξομοιώσεων για την εξέλιξη των δοκιμών που θα οδηγήσει σε πυρά ακριβείας στα 70 χλμ., βεληνεκές σχεδόν διπλάσιο από τα 38 χλμ. που είναι το τυπικό μέγιστο βεληνεκές του Μ-109Α7 Paladin.
Νέες φωτογραφίες αποκαλύπτουν το υπερπυροβόλο του Αμερικανικού Στρατού και είναι εκπληκτικό