16 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣRampage στα F-16 της ΠΑ: Ακύρωσε η Ελλάδα με 50 εκ. ευρώ...

Rampage στα F-16 της ΠΑ: Ακύρωσε η Ελλάδα με 50 εκ. ευρώ την τουρκική “επένδυση” των S-400;

- Advertisement -

Η αγορά των Rampage “πέρασε” πριν λίγες μέρες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και η αλήθεια είναι πως τα σχόλια εδώ στη σελίδα μας ήταν θετικότατα. Άλλωστε η προμήθεια τους είναι πρωτοποριακή για πολλούς λόγους. Για πρώτη φορά εισάγεται ένα κατευθυνόμενο πολυηχητικό όπλο (υπερ-υπερηχητικό) στην περιοχή μας. Και για να είμαστε ακριβείς, ένα αεροεκτοξευόμενο πολυηχητικό όπλο που θα φέρουν τα πολυάριθμα F-16 μας.

Δείτε αναλυτικά τι πρωτοποριακές δυνατότητες θα προσδώσει στην Πολεμική Αεροπορία το “πολυπόθητο” Rampage

Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολυηχητικών όπλων είναι η κατεύθυνσή τους με κάποιο οπτικό/υπέρυθρο αισθητήρα, ή ραντάρ, ειδικά στην τελική φάση. Οι δυνάμεις που εξασκούνται στο βλήμα είναι ισχυρές, όπως επίσης και οι παρεμβολές στους αισθητήρες λόγω ταχύτητας. Αυτός είναι ο λόγος που τα αντιπλοϊκά πολυηχητικά βλήματα παρουσιάζουν έως και σήμερα αρκετά προβλήματα και η Δύση δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε τέτοιες λύσεις (σχεδιάζει βέβαια, αλλά δεν έχει αναπτύξει επιχειρησιακά ακόμη).

Ένας αναγνώστης μας για τα Rampage/SPICE/SCALP EG κλπ

Τέτοια βλήματα όμως έχουν αναπτυχθεί -και επιχειρησιακά- από Ρωσία, Κίνα και Ινδία, αλλά η αποτελεσματικότητά τους, ειδικά εναντίον κινούμενων στόχων συνεχίζει να αμφισβητείται. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα πολυηχητικά όπλα δεν μπορούν να κατευθυνθούν εναντίον σταθερών στόχων, με τον κλασικό τρόπο, με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης. Και αυτή είναι η λύση που έχει ενσωματώσει η Elbit στο Rampage.

Η Τουρκία ετοιμάζει τον δικό της Rampage

To Rampage βέβαια δεν ενσωματώνει μόνο ένα εξαιρετικό, χωρίς δυνατότητες παρεμβολής, σύστημα INS (Inertial Navigation System). Το βλήμα διαθέτει και ένα προηγμένο GPS, το οποίο έχει δυνατότητες anti-jamming, δηλαδή είναι ανθεκτικό σε παρεμβολές. Η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει εξαιρετικά συστήματα GPS jamming και μάλιστα ήταν από τις πρώτες στο χώρο, οπότε παράλληλα εξέλιξε και συστήματα anti-jamming, όπου θεωρείται η κορυφαία στο είδος της. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στη Συρία, όταν παρά το περιβάλλον ισχυρών παρεμβολών σε σήματα GPS που είχαν δημιουργήσει στην περιοχή οι Ρώσοι, αυτό δεν εμπόδισε τις επιτυχημένες προσβολές από πολλά όπλα της Ισραηλινής Αεροπορίας (ανάμεσα τους και Rampage).

Η Elbit παρουσιάζει το Rampage στη DEFEA (Βίντεο)

To Rampage έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε πολύ λίγα λεπτά στο στόχο. Δεν είναι stealth, ούτε φυσικά το “επιθυμεί”, καθώς πετά ψηλά και με μεγάλη ταχύτητα και η επιβίωσή του βασίζεται σε αυτή. Αρκεί η ταχύτητα για να “περάσουν” από την εχθρική αεράμυνα; Προφανώς ναι. Αν όχι, μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν ένα άνευ προηγουμένου κορεσμό στην εχθρική αεράμυνα, που θα αναγκάσει τον αντίπαλο να καταναλώσει το απόθεμα των Α/Α πυραύλων για να τα αντιμετωπίσει.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

Θεωρούμε βέβαιο πως η ΠΑ θα χρησιμοποιήσει τους Rampage προκειμένου να αντιμετωπίσει τους S-400. Σε λίγα λεπτά, 3 ή 4, τα όπλα θα βρίσκονται πάνω από τις πυροβολαρχίες και θα τις βγάλουν εκτός μάχης, καταστρέφοντας είτε τα ραντάρ, είτε τους εκτοξευτές. Για αυτή την αποστολή θα είναι το όπλο επιλογής. Αφήνεται, αναπτύσσει υπερηχητική ταχύτητα, κάνει άνοδο ακολουθώντας βαλλιστική τροχιά, και μετά πέφτει προς το στόχο με πολλά Μαχ (έως 5).

Το όπλο θεωρητικά μπορεί να αναχαιτιστεί από τους S-400, ένα σύστημα τόσο αντιαεροπορικό, όσο και αντιβαλλιστικό. Η πορεία των Rampage δεν είναι η “κλασική” ενός βαλλιστικού όπλου, κάνουν βέβαια αντίστοιχη τροχιά, αλλά προφανώς οι S-400 από τη στιγμή που θα τα εντοπίσουν, μπορούν και να τα αναχαιτίσουν. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν έπρεπε να προχωρήσουμε σε αγορά των Rampage; To αντίθετο, οι Rampage είναι το τέλος των S-400, αλλά όχι μόνο για το λόγο που φανταζόμαστε (απευθείας καταστροφή), αλλά για ένα συνδυασμό πολλών ακόμη.

Πρώτη χρήση του Rampage από το Ισραήλ κατά στόχων στη Συρία;

Οι S-400, όπως και όλοι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι, πρέπει να εμπλέκουν το στόχο με τουλάχιστον δυο όπλα/δυο εκτοξεύσεις για να αυξηθεί σημαντικά η πιθανότητα κατάρριψης. Ακόμη, η εμπλοκή γίνεται μέσα στον “θόλο” που μπορεί να φτάσει ο πύραυλος, όχι όμως αυτό της μέγιστης εμβέλειας , αλλά εκείνον του NEZ (No Escape Zone), δηλαδή της περιοχής όπου θεωρείται σχεδόν σίγουρη η αναχαίτιση. Για παράδειγμα, αν ένα σύστημα S-400 είναι τοποθετημένο  σε απόσταση 100+ χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, τότε δεν μπορεί να αναχαιτίσει “ψηλά” ένα Rampage που στοχεύει μια από τις γέφυρες του Βοσπόρου. Ίσως μόνο να το κάνει στην τελική φάση, όταν όμως η ταχύτητα του Rampage είναι πλέον κοντά στο 5 Mach.

Δυναμικά η Elbit στη φετινή DEFEA, με πολλές αμυντικές λύσεις και προϊόντα

Έτσι, το effective range (η αποτελεσματική ακτίνα δράσης) των S-400 είναι πολύ μικρότερο από αυτό που φοβούνται κάποιοι, όπως βέβαια αντίστοιχα μικρό είναι και το effective range των ελληνικών Patriot. Παρενθετικά, αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία είναι κοντά σε πιθανό στόχο. Καθώς για να μπορεί να αντιμετωπίζει βαλλιστικά όπλα, χρειάζεται να είναι κοντά σχετικά στο σημείο κρούσης.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Ας υποθέσουμε όμως πως ο αντίπαλος έχει βάλει τα Α/Α όπλα κοντά στα σημεία ενδιαφέροντος. Οι S-400 είναι αυτή τη στιγμή το μόνο όπλο στο τουρκικό οπλοστάσιο που μπορεί να αντιμετωπίσει τους Rampage. Με τα 50 εκ. ευρώ που σκοπεύει να διαθέσει, σε πρώτη φάση, η ΠΑ μπορεί να αγοράσει ικανό αριθμό όπλων (δεν αποκαλύπτουμε τον τελικό αριθμό, αλλά είναι… αρκετά), που θα αναγκάσουν τον αντίπαλο να ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος από το πολύτιμο απόθεμα των S-400. Δεν αποκλείουμε η αγορά των επιπλέον S-400 που σχεδιάζουν οι γείτονες, να οφείλεται εν μέρει και στην αγορά των ελληνικών Rampage. Εκεί όμως κρύβεται μια ακόμη “νίκη”.

ThinkOutOfTheBox: Ρουκετοβόλα PULS από το Ισραήλ, με δυνατότητες κρούσης ακριβείας στα 150 και 300 χιλιόμετρα!

Ουσιαστικά, αναγκάζεται ο αντίπαλος να ξοδέψει πολύ περισσότερα από σένα για να σε αντιμετωπίσει. Ενώ το κόστος του κάθε Rampage είναι μικρό, μην ξεχνάμε πως βασίζεται σε ρουκέτα πυροβολικού, μεγάλου βεληνεκούς βέβαια, αλλά ρουκέτα. Εκεί ακριβώς είναι η μεγάλη επιτυχία των Ισραηλινών, όπου με μικρό κόστος, δημιούργησαν κάτι που θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στον αντίπαλο, από την προσπάθεια και μόνο του τελευταίου να το αντιμετωπίσει.

Η Τουρκία από την πλευρά της έχει πράγματι μια μεγάλη γκάμα ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων. Αλλά οι εκτοξευτές είναι στο έδαφος, και όταν η ΠΑ αποκτήσει την αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο, τα ελληνικά EMB-145 AEW θα μπορούν να εντοπίζουν με μεγάλη ακρίβεια τα σημεία εκτόξευσης. Έτσι η ΠΑ, το ΠΝ ή ακόμη και ο ΣΞ (με ΑΗ-64Α και SPIKE NLOS) θα μπορεί να τα καταστρέφει, αφαιρώντας το τελευταίο μέσο κρούσης του εχθρού. Το μόνο που θα μπορούσε να σταματήσει την ΠΑ, είναι τα S-400 (αφού η ΤΗΚ θα έχει ηττηθεί από τα Rafale και τα F-16V).

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μια ΠΑ με 40 Rafale, 123 F-16V και 24 Mirage 2000-Mk2, πλήρως οπλισμένα και με FOS, ΧΩΡΙΣ F-35;

Πέρα από τα Rampage, στις θέσεις των S-400 θα φτάνουν ταυτόχρονα SCALP EG (Rafale, Mirage 2000-5Mk2), JSOW, SPICE κι άλλα όπλα. Έτσι, η όποια συνδυασμένη άμυνα, με HISAR-A/O, I-HAWK κι άλλα, δεν θα καταφέρει να τα σταματήσει. Αν μάλιστα γίνει το λάθος τα S-400 να πλησιάσουν στα παράλια του Αιγαίου, τότε στο “παιχνίδι” θα μπει κι ο ΕΣ.

Το έχουμε ξαναγράψει, τα ελληνικά ΑΗ-64Α Improved με SPIKE NLOS, θα εκτελέσουν αποστολές βαθιάς κρούσης, διερχόμενα από σημεία χωρίς κάλυψη ραντάρ. Επίσης, πύραυλοι ATACMS σήμερα, ή PrSM στο μέλλον (Deepstrike), θα συνεισφέρουν στον κορεσμό της αεράμυνας σημείου στην περιοχή τοποθέτησης των S-400.

S-400, Rafale, Belhara: Πως η ΠΤΗΣΗ “είδε” τις εξελίξεις και τόλμησε να τις γράψει

H ΠΑ και το ΓΕΕΘΑ έχουν δημιουργήσει λοιπόν ένα “πακέτο” αλληλοσυμπληρούμενων λύσεων, για την αντιμετώπιση της όποιας απειλής. Οι S-400 είναι μια σοβαρή τέτοια, αλλά όχι στο μέγεθος που έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν. Η ΠΑ κινήθηκε σε δυο κατευθύνσεις, πρώτα με την αγορά των Rafale και των Meteor, όπου σε συνδυασμό με τα F-16V και των AIM-120C7, θα αποκτήσει την αεροπορική υπεροχή, τουλάχιστον πάνω από το Αιγαίο, και σε σημαντικό βάθος πάνω από τα μικρασιατικά παράλια.

Θα ακολουθήσει επίθεση στο τουρκικό σύστημα αεράμυνας μαζί με τους S-400 (οι οποίοι δεν θα είναι διασυνδεδεμένοι με το υπόλοιπο σύστημα). Μετά, το ΓΕΕΘΑ, με συνδυασμένες κρούσεις, θα εξαλείψει ή θα περιορίσει σημαντικά την απειλή των Yildirim/BORA, και στη συνέχεια θα κινηθούμε επιθετικά για την ανακατάληψη σημείων που έχει επιτύχει εισχώρηση ο εχθρός (αν έχει επιτύχει βέβαια κάτι τέτοιο), τώρα ή παλαιότερα.

Ερντογάν στο CBS News: Θα αγοράσουμε και δεύτερη πυροβολαρχία S-400!

Συνεπώς, η επιλογή των Rampage είναι μια σωστή κίνηση. Το όπλο θεωρείται μοναδικό στην κατηγορία του, προέρχεται από στενό στρατιωτικό σύμμαχο της Ελλάδας, είναι πιστοποιημένο στα πολεμικά μας αεροσκάφη (θεωρούμε πως πολύ εύκολα θα μπορεί να πιστοποιηθεί όχι μόνο στα F-16V, αλλά και στα Rafale, F-16C/D, ακόμη και στα F-4E Phantom). Ακόμη, ο Rampage δεν έχει σύστημα κατεύθυνσης με κάμερα ή IR, αλλά έχει δυνατότητα μεταφοράς βίντεο στο αεροσκάφος, για αξιολόγηση του πλήγματος.

ΗΠΑ προς Τουρκία: Κάθε αγορά νέων S-400 φέρνει νέες κυρώσεις

Φυσικά δεν θα στοχεύσουν μόνο τις πυροβολαρχίες των S-400, αλλά οτιδήποτε μπορεί να έχει κάποια αξία, όπως για παράδειγμα υπόστεγα αεροδρομίων, shelters, κέντρα διοίκησης, στατικά ραντάρ κ.ο.κ. Είναι λοιπόν από τα όπλα, που επιβάλουν την ειρήνη. Γιατί από τη στιγμή που δεν είναι αντιμετωπίσιμα, ή το κόστος αντιμετώπισης είναι τεράστιο, ο αντίπαλος δύσκολα θα τολμήσει να δει τη χρήση τους εναντίον του.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

102 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
102 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ινδονησιακό αποβατικό βάλλει με RM-70 εναντίον εχθρικής ακτής, μια ακόμη ιδέα για το ΠΝ!

Tο Ινδονησιακό Πολεμικό Ναυτικό εκτέλεσε στις αρχές Δεκεμβρίου 2024, μια ενδιαφέρουσα άσκηση, όπου -ανάμεσα σε άλλα- το παλαίμαχο, ναυπήγησης 1961, αποβατικό πλοίο KRI Teluk...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συρία, καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής

7
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιανουαρίου 1948: Υπόθεση “Thomas Mantell”, η πρώτη...

3
Ο Αμερικανός σμηναγός Thomas F. Mantell της αεροπορίας της Εθνοφρουράς του Κεντάκυ σκοτώνεται, όταν το καταδιωκτικό F-51D Mustang του κατέπεσε ενώ καταδίωκε ένα Αγνώστου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση 1,45 δις δολάρια για δοκιμές πολυηχητικών όπλων

Σημαντικό αμυντικό συμβόλαιο - και το μεγαλύτερο στην ιστορία της- κέρδισε η αμερικανική εταιρεία μη επανδρωμένων, Kratos Defense, για την εξέλιξη πολυηχητικών συστημάτων (δηλαδή...

Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης: στο Κάιρο για την τριμερή Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου

Στο Κάϊρο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης θα προκειμένου να συμμετάσχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 11:45 (ώρα Ελλάδας...

Ρουμανία: συστήματα anti-drone ReDrone από το Ισραήλ

Η ισραηλινή Elbit Systems ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως έλαβε συμβόλαιο από μία μη κατονομαζόμενη χώρα του NATO για την παράδοση συστημάτων anti-drone, ReDrone. Το...