Καλημέρα!
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
Οταν αποσυρθουν ολες οι S οι 10 εκτοξευτες (και της μπουμπουλινας) ΜΚ-29 έχουν πεδιο δοξης λαμπρο σαν σαν αντιαεροπορικες και για στοχους επιφανειας, με βαση τα νησια μας και συμπληρωματικα στα ηδη υπαρχοντα συστημματα βελος, που νομιζω στην εκδοση RIM-7Μ δεν μπορουν να πληξουν και στοχους επιφανειας. Αν ισχυει οτι έχουμε μεγαλο αποθεμα RIM-7P τοτε ειναι μια πολυ καλη λυση να προωθηθουν στα νησια και για αντιαεροπορικο-αντιβληματικο-αντι-Uav-Ucav ρολο, αλλα και για αντιαποβατικο ταυτοχρονα.
Αν κατακορυφα σε αντιαεροπορικη χρηση φτανουν τα 18 χιλιομετρα, τοτε σαν αντιαποβατικα παραλληλα με τη θαλασσα σιγουρα θα εχουν μεγαλυτερη ισως και 25.
Πολυ χρησιμη προσθηκη στη πρωτη γραμμη των νησιων και με 2πλο ρολο (αερος-επιφανειας).
Πολύ καλή αναδημοσίευση, με πολύτιμο τεχνικό υπόβαθρο και αξιόπιστη σκιαγράφηση της εξελικτικής πορείας. Χωρίς αυτό το υπόβαθρο οι επίκαιρες συζητήσεις για το ΠΝ στερούνται επαρκούς ερείσματος: Αν δεν γνωρίζουμε τι δυνατότητες (δεν) έχουμε, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την αξία των αναβαθμίσεων.
Το βαρύ σφάλμα της επιλογής των Mk.48 VLS αντί των Mk.41 VLS για τις ΜΕΚΟ 200ΗΝ νομίζω ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτό σε πλήρη έκταση. Ως συνήθως, η γυφτιά της τελευταίας στιγμής, ενδημικό χαρακτηριστικό ακόμη και στις πλέον επιτυχείς ελληνικές αμυντικές προμήθειες (βλ. και θερμικό των Leo 2HEL) κάποτε πληρώνεται …
Το site καταρρέει.
Διαρκώς αυτό το μήνυμα:
Error 524 Ray ID: 5ab25359edbb9e55 • 2020-06-29 20:16:30 UTCA timeout occurredΑδυνατεί να φορτώσει. Δεν παίρνει τα σχόλια.
Ακούστε για μια φορά τις συμβουλές αγαπημένων φίλων και μην αλλάζετε κάτι που δουλεύει περίφημα. Από τότε που βάζετε δύο – τρία άρθρα πέραν αυτού που ο αναγνώστης επιλέγει να ανοίξει, σε παράθεση από κάτω, ο ιστότοπος έχει γίνει αφόρητος. Είναι πλέον ψυχική φθορά η ενασχόληση με σχόλια. Προ ολίγου έχασα οριστικά ένα εκτενές που μόλις είχα γράψει … Μάλλον πίσω στην έντυπη ΠΤΗΣΗ, και για την καθημερινότητα κάποια βασικά αερονέα από ξένα ιστολόγια είναι, φαίνεται, η εναλλακτική λύση …
Με τόσα πολλά ΜΚ με έπιασε πονοκέφαλος.
Αυτό ήταν όντως άρθρο αντάξιο της ΠΤΗΣΗΣ
Ευχαριστώ πολύ ΠΤΗΣΗ για την απάντηση στην ερώτηση μου και την ενημέρωση σε σχέση με τον πύραυλο και τον εκτοξευτή.
Έχω άλλες δύο ερωτήσεις:
α)Πόσο θα κόστιζε η μετατροπή ενός πυραύλου με την προσθήκη στο πίσω μέρος του βλήματος της συσκευής JVC (Jet Vane Control);
(Με δεδομένο ότι στο οπλοστάσιο του ΠΝ υπάρχουν περίπου 240 πύραυλοι sea sparrow και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον από άλλη πλατφόρμα. Να θυμίσω ότι στο αγαπητό Ισραήλ αξιοποιούν οτιδήποτε έχουν στο οπλοστάσιο τους με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν.)
β)Πόσο κοστίζει ένας εκτοξευτής Mk48 στην έκδοση Mod 2 με 16 μονά κάνιστρα σε 4 σειρές και κατακόρυφη έξοδο αερίων;
Καλημέρα σε όλους.
Πολύ καλό άρθρο. Μερικές όμως επισημάνσεις:
ΜW-08
To παρόν άρθρο δείχνει μια αντίφαση με σχόλιο σας όπου είπατε ότι η διαδικασία στοχοποίησης για τους ESSM στις ΜΕΚΟ-200ΗΝ διεξάγεται μόνο από το DA-08. Η αλήθεια είναι κατά την γνώμη μου, πως και τα 2 δύνανται να το πράξουν, με διαφορετικές επιδόσεις φυσικά.
WM-25 & STIR
Διορθώστε αν κάνω λάθος, αλλά η (άνω) κεραία του WM-25 δύναται και εκείνη να παρέχει 2η πηγή κατάγαυσης (CW), πέραν του STIR. Φτάνει να είναι εγκατεστημένος ο πομπός εκπομπής. Με άλλα λόγια, οι Kortenaer μπορούν να κατευθύνουν πυραύλους εναντίον 2 εναέριων στόχων ταυτόχρονα, φτάνει να είναι εγκατεστημένος πομπός καταύγασης και στην άνω κεραία του WM-25. Mπορείτε να το διευκρινίσετε αυτό;
Οι εμβέλειες των 2 συχνοτήτων του STIR, Ι & Κ, αφορούν στην εμβέλεια εγκλωβισμού του στόχου και όχι στην εμβέλεια καταύγασης η οποία παρέχεται από ξεχωριστό πομπό εκπομπής και είναι ίδιος σε όλα ραντάρ του ΝΑΤΟ, είτε WΜ-25/STIR, είτε SEAGURAD (TDK), είτε SKYGUARD/ΒΕΛΟΣ (ΠΑ) κλπ.
Κατά την γνώμη μου, μεσοπρόθεσμα το ΠΝ θα πρέπει να προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός εκτοξευτή ΜΚ-29 για NSSM στον Προμηθέα, σε συνδυασμό με ραντάρ από τις όποιες Kortenaer αποσυρθούν ή από ραντάρ που περισσέψουν από τον εκσυγχρονισμό τον ΜΕΚΟ, συν ένα CMS, νέο ή ένα TACTICOS-FD από Combattante-IIIA MLU ή HSY-56A. Με βάση τις απειλές, ο Προμηθεύς χρειάζεται αναβάθμιση του οπλισμού του και ο ΜΚ-29 είναι μια σοβαρή ενίσχυση.
Για όσους αναρωτιούνται, το EoL και ΕoS τους λέει κάτι ?
Ομολογω δεν ειμαι ειδικός στα θέματα εξοπλισμών. Αλλα θυμάμαι στην παρουσίαση των ΜΕΚΟ ότι βασικό στοιχείο της σχεδίασης ήταν οτι τα συστήματα είναι τοποθετημένα σε κιβώτια που μπορούν να εναλλαχτούν ή να εξιχρονιστούν εύκολα. Νομίζω οτι το Μ του ΜΕΚΟ είχε ακριβώς αυτή την σημασία (modular η κάτι τέτοιο) και θυμάμαι στα τότε infografics τα οπλικά σύστηματα με κοντέινερ στις βάσεις τους να προεκτίνονται πάνω απο το σκάφος σε ένδειξη εναλλαξιμότητας. Με αυτή την λογική δεν μπορεί να αλλαχτεί το module του ΜΚ 41 με του ΜΚ48; Προφανώς το κόστος του γεμίσματος είναι το βασικό αλλά βλέπω και αναφορές σε κόστη εργασιών που τουλάχιστον ακυρώνουν την λογική των ΜΕΚΟ;
Μια ερώτηση, γιατί επιλέχθηκε ο MK-48 αντί του MK-41 για της MEKO; Και αν γίνεται ο MK-(8 να αντικατασταθεί με τον NK-41 η τον MK-56;
Ίσως ακουστεί λίγο τρελή ιδέα, αλλά δε θα μπορούσε να μπει δεύτερος Mk-29 πάνω στο υπόστεγο Ε/Π των εκσυγχρονισμένων S, με τις πρόσθετες κεραίες των STIR τοποθετημένες ακριβώς από πίσω; Τα βάρη του εξοπλισμού δεν ακούγονται απαγορευτικά, και θα ενίσχυε θεαματικά την αυτοπροστασία των σκαφών αν μπορούσε να υποστηριχθεί από ΣΕΠ των πλοίων.
Φυσικά η εφαρμογή μιας τέτοιας ιδέας εξαρτάται και από το χρόνο διατήρησης αυτών των σκαφών. Πάντως κι η μελλοντική αξιοποίηση των εκτοξευτων για προστασία στόχων εδάφους δεν ακούγεται καθόλου παράλογη.