Η στρατηγική της Ελλάδας να προμηθευτεί νέα μαχητικά αεροσκάφη και να αναβαθμίσει σημαντικό μέρος των F-16 της, θα μπορούσε να δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα πολύ δυνατό ποιοτικό προβάδισμα απέναντι στην Τουρκική από τα τέλη της δεκαετίας.
Σε ανάλυσή του το «Forbes» αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για μελλοντικές αγορές όπλων, που ίσως περιλαμβάνουν το μαχητικό αεροσκάφος 4,5ης γενιάς Rafale. Η κατοχή τέτοιων αεροσκαφών θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιοσημείωτη πρόκληση για τα τουρκικά μαχητικά.
«Είμαστε σε συζητήσεις με τη Γαλλία, και όχι μόνο με τη Γαλλία, για να αυξήσουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε στο «Reuters» στις αρχές του μήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις περιλαμβάνουν «την αγορά αεροσκαφών». Νωρίτερα, τα ελληνικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι οι δύο χώρες είχαν ήδη φτάσει σε μια συμφωνία για 18 Rafale, παρόλο που αυτό είναι μη επιβεβαιωμένο και μοιάζει σχετικά περίεργο για τώρα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ήδη επιχειρεί έναν μικρό αριθμό γαλλικών μαχητικών Mirage 2000-5.
Η Ελλάδα έδειξε αυτό το έτος επίσης ενδιαφέρον να ενισχυθεί με το «αόρατο» μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε τον Ιανουάριο, μετά από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να προμηθευτεί τουλάχιστον 24 F-35 από τις ΗΠΑ για $3 δις. Ο Παναγιωτόπουλος αναμένει ότι η μακρά διαδικασία απόκτησης θα ξεκινήσει μετά το 2024.
Τι δήλωσαν Μητσοτάκης και Τραμπ για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας πήγε ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι η απόκτηση του F-35 θα βοηθούσε την Ελλάδα να κατορθώσει «αεροπορική υπεροχή κατά της Τουρκίας» στο όχι μακρινό μέλλον. Το ίδιο πιστεύει ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Ozdalga. Σύμφωνα με τον Ozdalga, τα ελληνικά F-35 θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μετατρέψει το Αιγαίο σε μια «ελληνική λίμνη». Τα ελληνικά F-35 θα σήμαιναν επίσης ότι «οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν άρδην στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της Κύπρου», συμπλήρωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος.
Η Αθήνα τρέχει ακόμα ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του υφιστάμενου αεροπορικού της οπλοστασίου.
Η Ελλάδα έχει λίγο περισσότερα από 150 F-16, ενώ η Τουρκία έχει 245 (σ.σ.: τα τουρκικά F-16 είναι στην πραγματικότητα λιγότερα). Τον Δεκέμβριο, ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι 84 F-16 θα αναβαθμιστούν στο πιο σύγχρονο επίπεδο Viper έως το 2027, στο πλαίσιο σύμβασης συνολικής αξίας $1,5 δις με τη Lockheed Martin. Όταν ολοκληρωθεί, αυτή η αναβάθμιση θα προσφέρει σε αυτή τη σημαντική παρτίδα του στόλου των ελληνικών F-16 αναμφισβήτητα ένα ποιοτικό προβάδισμα απέναντι στον μεγαλύτερο ποσοτικά στόλο των F-16 Block 30/40/50 της Τουρκίας. Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, «τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη». Η Ελλάδα υπέγραψε επίσης συμβάσεις ύψους €260 εκατ. ($300 εκατ.) με γαλλικές εταιρείες για τα μαχητικά Mirage 2000-5.
ΘΕΜΑ: Γιατί η αναβάθμιση των F-16C/D Blk52+Adv σε F-16V ήταν κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη;
Καθώς όλα αυτά συμβαίνουν για την Ελλάδα, η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια καινούργιων αεροσκαφών και την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου.
Οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 λόγω της προμήθειας του προηγμένου ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 το 2019. Η Τουρκία δεν θα λάβει τα αεροσκάφη εκτός και αν απομακρύνει εντελώς το S-400 από το έδαφός της, κάτι που φαίνεται απίθανό να κάνει. Επιπλέον, θα είναι απίθανη η ολοκλήρωση του προγράμματος εγχώριου «αόρατου» μαχητικού TF-X μέχρι τη δεκαετία του 2030 ή η προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, την ίδια περίοδο.
Η Τουρκία ίσως έχει ακόμα δυσκολία να προμηθευτεί μαχητικά 4.5ης γενιάς σαν «ενδιάμεση λύση», μέχρι τελικά να αντιπαρατάξει αεριωθούμενα 5ης γενιάς.
Αποκάλυψη: Εδώ και δυο χρόνια οι ΗΠΑ εφαρμόζουν (άτυπο) εμπάργκο όπλων στην Τουρκία!
Επιπλέον, πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι το Κογκρέσο μπλόκαρε κρυφά αμυντικές συμφωνίες για την Τουρκία από το 2018, που μεταξύ άλλων αφορούν ένα συμβόλαιο για τη Lockheed Martin να εκσυγχρονίσει δομικά 35 τουρκικά μαχητικά F-16 Block 30, ώστε να παραταθεί η επιχειρησιακή τους χρήση. Κατά την ίδια περίοδο, η Τουρκία άρχισε να αποθηκεύει ανταλλακτικά για τα F-16, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ευρείες αμερικανικές κυρώσεις για την προμήθεια των S-400.
Συνεπώς, μπορεί να δούμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία θα έχει περισσότερη δυσκολία να διατηρήσει τον μεγάλο στόλο μαχητικών 4ης γενιάς, ενώ αντίθετα, η Ελλάδα θα αναβαθμίζει και θα βελτιώνει τον στόλο της και θα διαθέτει περισσότερο προηγμένα μαχητικά.