Το αμερικανικό Κονγκρέσο θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία για ένα διακλαδικό πρόγραμμα που θα αναπτύξει και να παραδώσει στις μονάδες πρώτης γραμμής ένα σύστημα αντιμετώπισης Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ζητώντας από το Πεντάγωνο να έχει το σύστημα έτοιμο για χρήση το αργότερο μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο. Η νομοθετική πράξη του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας περιέχει επιπλέον 47 εκ. δολάρια για να δώσει νέα πνοή στις διαδικασίες.
Το διακλαδικό γραφείο αντιμετώπισης Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών (C-sUAS) έχει λάβει εντολές από το υπουργείο Αμύνης για να θέσεις τις κατάλληλες προτεραιότητες για να θέσει σε λειτουργία ένα σχέδιο ανάπτυξης, δοκιμών και έναρξης παραγωγής του συστήματος αντιμετώπισης ΜΕΑ που να μπορεί να αναπτυχθεί στο πεδίο μάχης αν είναι δυνατόν εντός του 2021 ώστε να καλύψει άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες. Οι τελευταίες καθορίζονται ως αντιμετώπιση Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών Ομάδος 1,2 και 3 σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου.
Η αντιμετώπιση μικρών και πολύ μικρών Μη-Επανδρωμένων Πλατφορμών στο πεδίο μάχης του παρόντος και μέλλοντος είναι άμεση και αδήριτη ανάγκη όπως αποδεικνύουν οι συγκρούσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά οι Αμερικανοί βουλευτές δεν περιορίζονται σε αυτά. Το σύστημα θα αποτελέσει τη βάση για να αναπτυχθεί ένα σύστημα εξουδετέρωσης και μεταλύτερων ΜΕΑ, αν αυτό είναι δυνατό.
Τον Νοέμβριο του 2019, ο υπουργός Αμύνης ζήτησε από τον Στρατό να εκκινήσει μια προσπάθεια ανάπτυξης ικανοτήτων αντιμετώπισης ΜΕΑ, με πολλά από τα συστήματα να έχουν δοκιμαστεί εν θερμώ σε πολεμικές συνθήκες λόγω της ευρείας χρήσης ΜΕΑ σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και να καταλήξει στην επιλογή ορισμένων μεταβατικών μοντέλων. Επικεφαλής του διακλαδικού γραφείου αντιμετώπισης Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών (C-sUAS) ανέλαβε ο υποστράτηγος Sean Gainey και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής του Πενταγώνου κατέληξαν σε μια σειρά επιθυμητών προδιαγραφών για τα συστήματα αντιμετώπισης ΜΕΑ θέτοντας τα θεμέλια για τον τρόπο που οι βιομηχανίες θα ανέπτυσσαν την τεχνολογία για να συνδυάσουν διαφορετικά συστήματα σε μια κοινή πλατφόρμα διεύθυνσης και ελέγχου.
Οι ΗΠΑ θα συνδυάσουν το Patriot με τον «εξολοθρευτή drone» Coyote
Το γραφείο εξέτασε περισσότερα από 40 σχέδια για να καταλήξει τελικά σε τρία μόλις μεταβατικά συστήματα -μία για κάθε κλάδο- ενώ κατέληξε και στο Κινητό Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελαφράς Αντιαεροπορικής Άμυνας για το Σώμα Πεζοναυτών για ένα εποχούμενο σύστημα και στα Bal Chatri, Dronebuster και Smart Shooter για συστήματα χειρός. Το σύστημα C2 αποκαλείται Forward Area Air Defense C2 και προωθείται από τον Στρατό ξηράς αλλά δεν περιλαμβάνει ικανότητα διαλειτουργικότητας με τα συστήματα της πολεμικής αεροπορίας και των πεζοναυτών.
Μέριμνα θα αναληφθεί από το γραφείο για την εκπαίδευση των χειριστών στη χρήση των συστημάτων που θα αναπτυχθούν δημιοργώντας ένα ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο στο Fort Sill, της Οκλαχόμα. Το Κονγκρέσο επιθυμεί από το γραφείο να “αναλογιστεί” την επιλογή συστημάτων που έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά όπως και να βασιστεί σε αναπτυγμένη ήδη τεχνολογία σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους, του χρόνου ανάπτυξης και κυρίως του ρίσκου από την ανάπτυξη των συστημάτων αυτών κάνοντας δυνατή την κατά το δυνατόν ταχύτερη ένταξη των συστημάτων σε υπηρεσία με τις μονάδες μάχης.
Η χρήση αυτονόμων και ημιαυτόνομων συστημάτων και διαδικασιών είναι επιθυμητή από τους βουλευτές για τη μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Το σύστημα που θα επιλεγεί θα πρέπει επίσης να είναι αρκετά ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο για να είναι δυνατή η εύκολη αναβάθμιση και η ενσωμάτωση διαφορετικών αισθητήρων για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών μονάδων, αποστολών και περιβάλλοντος.
Το γραφείο θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά τις επιτροπές αμύνης του Κονγκρέσου για την πορεία του προγράμματος όχι αργότερα από 90 μέρες μετά την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο. Το γραφείο C-sUAS, αρχής γενομένης από την αρχή του νέου έτους, θα δώσει για πρώτη φορά στις βιομηχανίες να κάνουν επίδειξη των συστημάτων αντιμετώπισης ΜΕΑ με έμφαση σε μικρά συστήματα. Το επόμενο βήμα θα είναι η δυνατότητα να δοκιμαστούν τα συστήματα αυτά στο πεδίο σε οργανώσεις που θα λάβουν χώρα δύο φορές το χρόνο.