Μετά τη συνάντηση των ηγετών της ομάδας Quad (Quadrilateral Security Dialogue) στην οποία συμμετέχουν η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ινδία και οι ΗΠΑ, εκφράσθηκε σε κοινό ανακοινωθέν η ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.
«Οι τέσσερις ηγέτες είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κατάστασης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και εμείς, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία και επαναβεβαιώσαμε ότι αρχές όπως το κράτος δικαίου, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περιοχή», επεσήμανε ο Κισίντα.
Στόχος των ΗΠΑ η ενίσχυση των συμμαχιών στην Ασία και στον Ειρηνικό
Ο Κισίντα τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι και το Νέο Δελχί συμμερίζεται την “ανησυχία” και των υπόλοιπων χωρών για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς η Ινδία έχει αποφύγει να καταδικάσει μέχρι σήμερα τη ρωσική εισβολή.
«Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ενισχύσει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας.
«Είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό θέμα, είναι ένα παγκόσμιο θέμα», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την έναρξη της συνόδου της Quad στην οποία συμμετέχει με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.
«Πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο παραβιάζονται», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.
Από την πλευρά του ο νέος αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου της Quad οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν «ισχυρές απόψεις» για τη Ρωσία.
«Η μονομερής, παράνομη, αήθης επίθεση εναντίον του λαού της Ουκρανίας είναι επαίσχυντη και οι ωμότητες που διαπράττονται εναντίον αθώων αμάχων είναι κάτι που δεν αναμέναμε τον 21ο αιώνα», υπογράμμισε.