Η γνωστοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Κογκρέσο, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας DSCA που διαχειρίζεται τα διαδικαστικά των στρατιωτικών εξαγωγικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, όπως προβλέπετε από τη σχετική νομοθεσία φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών.
Αυτό διαφαίνεται από τα όσα αναφέρθηκαν στην χθεσινή τακτική ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του οποίου σημείωσε αναφορικά με την επικειμένη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας, ότι «η αμυντική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και κάνει την ευρύτερη περιοχή πιο ασφαλή» υπογραμμίζοντας την πάγια θέση που θέλει την αμερικανική κυβέρνηση να μην σχολιάζει την πώληση αμυντικού εξοπλισμού πριν την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου.
Ωστόσο, απαντώντας αργότερα σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ. Μαζί, οι χώρες μας προωθούν τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν. Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή».
Όπως γράψαμε τόσο στην έντυπη «Πτήση», όσο και σε αυτές της σελίδες μετά την πρόσφατη επίσκεψή μας στις ΗΠΑ, η LOA, δηλαδή η επιστολή προσφοράς των ΗΠΑ και αποδοχής εν μέρους της Ελλάδας για τη διακρατική συμφωνία (FMS) της πώλησης των F-35, είχε οριστικοποιηθεί από τον Μάρτιο και είχε αποσταλεί στην Ουάσιγκτον. Η γνωστοποίηση στο Κογκρέσο, που αποτελεί το τελευταίο βήμα της διαδικασίας, αναμενόταν πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, κάτι όμως που δεν έγινε και πλέον το «στοίχημα» είναι εάν θα γίνει πριν από τις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, έχουν εξετάσει το θέμα και έχει δοθεί η σχετική έγκριση, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Αυτό όμως είναι το προηγούμενο βήμα από το… έσχατο, που αποτελεί η επίσημη γνωστοποίηση των δυο νομοθετικών σωμάτων για την επικείμενη πώληση, οπότε -σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται- για χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, εάν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις εντός 15 ημερών η πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση θεωρείται εγκεκριμένη και ανοίγει ο δρόμος για την ανάθεση του σχετική συμβολαίου από την USAF στην Lockheed Martin.
Εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι ή νωρίς το φθινόπωρο, εκκινώντας και το χρονοδιάγραμμα που θα φέρει την Ελλάδα στο club των χωρών που θα διαθέτουν F-35 με παραδόσεις στο τέλος του 2027 ή τις αρχές του 2028.
Με την γνωστοποίηση στο Κογκρέσο θα γίνει όμως γνωστό και το περιεχόμενο της LOA, τόσο για το οικονομικό ύψος της, όσο ειδικά σε λεπτομέρειες για την προαίρεση μιας δεύτερης παρτίδας, τον παρελκόμενο εξοπλισμό και τυχόν οπλισμό σε αυτό το στάδιο.
(Στοιχεία και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)