Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα συνεχίσει με τον πόλεμό της στην Ουκρανία, εκτός αν το Κίεβο κάνει μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες ασφαλείας της Μόσχας, προσθέτοντας πως οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» θα εκπληρωθούν σε κάθε περίπτωση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης σε μια εκδήλωση που κυριαρχείτο από το θέμα του πολέμου, ο Πούτιν –που έχει ανακοινώσει πως θα επιδιώξει άλλη μία εξαετή προεδρική θητεία τον Μάρτιο– δήλωσε πως οι αρχικοί στόχοι του στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει και πως οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν τη θέση τους κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της γραμμής του μετώπου.
Οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας παραμένουν η «αποναζιστικοποίηση», η «αποστρατιωτικοποίηση» και η εξασφάλιση της ουδετερότητας της Ουκρανίας, δήλωσε ο 71χρονος βετεράνος ηγέτης.
«Θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε.
«Όσο για την αποστρατιωτικοποίηση, αν (οι Ουκρανοί) δεν θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία – λοιπόν, τότε είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε άλλα μέτρα, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών.
»Είτε θα έχουμε μια συμφωνία, θα συμφωνήσουμε σε ορισμένες παραμέτρους (για το μέγεθος και τη δύναμη του στρατού της Ουκρανίας)… ή θα το επιλύσουμε αυτό με τη βία. Αυτό είναι για το οποίο αγωνιζόμαστε».
Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως τον σωστό άνθρωπο για να συνεχίσει να ηγείται της Ρωσίας σε έναν πόλεμο που θεωρεί υπαρξιακό για την επιβίωση της χώρας του αλλά τον οποίο το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν απρόκλητη αποικιοκρατικού τύπου αρπαγή γης.
Σε κάποιο σημείο της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου έλαβε ερωτήσεις από ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν κοντά στην πρώτη γραμμή, υπό τον ήχο πυροβολισμών στο βάθος.
Ο Πούτιν είπε πως έχει εντοπίσει σημάδια που δείχνουν πως ο δυτικός ενθουσιασμός για την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία — κάτι που αποκάλεσε “τζάμπα πράγμα” το οποίο μπορεί να τελειώσει κάποια στιγμή–, μειώνεται, αλλά πιστεύει πως το Κίεβο θα συνεχίσει προσώρας να λαμβάνει βοήθεια.
Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση του πως η προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας –περιλαμβανομένης της δηλωμένης επιθυμίας της Ουκρανίας να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία– είναι η βασική αιτία της σύγκρουσης.
«Η αχαλίνωτη επιθυμία να κινηθούν προς τα σύνορά μας, βάζοντας την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όλο αυτό οδήγησε σε αυτή την τραγωδία… Μας ανάγκασαν σε αυτές τις ενέργειες», είπε.
«Όταν εσωτερικές αλλαγές συμβούν (στις Ηνωμένες Πολιτείες), όταν αρχίσουν να σέβονται τους άλλους ανθρώπους… όταν αρχίσουν να αναζητούν συμβιβασμό αντί να προσπαθούν να επιλύσουν τα θέματά τους με κυρώσεις και στρατιωτική επέμβαση, τότε οι βασικοί όροι θα έχουν τεθεί προκειμένου να αποκαταστήσουμε πλήρεις σχέσεις».
Ο Πούτιν συνέκρινε επίσης τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, λέγοντας πως οι δύο συγκρούσεις είναι πολύ διαφορετικές και πως η Γάζα έχει γίνει νεκροταφείο για τα παιδιά των Παλαιστινίων.
Η Ρωσία λέει πως τα αεροπορικά πλήγματά της δεν θέτουν σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους, όμως αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε πως τουλάχιστον 10.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 18.000 έχουν τραυματιστεί αφότου ο Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Πούτιν απέκλεισε επίσης ένα νέο κύμα επιστράτευσης στη Ρωσία, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή λέγοντας πως δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή 617.000 Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν σε ζώνες μάχης σε όλη την Ουκρανία.
«Η ροή των ανδρών που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα μας… δεν μειώνεται… Δεν υπάρχει ανάγκη για [περαιτέρω στρατιωτική] κινητοποίηση μέχρι σήμερα», είπε.