Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, 76 μαχητικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Su-57 θα αγοραστούν για την ρωσική Αεροπορία πριν από το 2028 ενώ τόνισε ότι ένα συμβόλαιο για την προμήθεια αυτή θα υπογραφτεί στο άμεσο μέλλον.
Κατά την διάρκεια προγραμματισμένης υπουργικής συνάντησης για θέματα άμυνας δήλωσε τα εξής: «Το πρόγραμμα προμήθειας όπλων για το 2028 προέβλεπε την αγορά 16 αεροσκαφών. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου αφού αξιολόγησε την κατάσταση ανέφερε ότι οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές τόσο για τα αεροσκάφη όσο και για τον εξοπλισμό κατά 20%, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα να αγοραστούν περισσότερα από αυτά τα αεροσκάφη. Έχουμε συμφωνήσει να αγοράσουμε 76 τέτοια μαχητικά χωρίς αύξηση τιμών κατά την ίδια χρονική περίοδο».
Σύμφωνα δε με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία δεν είχε κάνει κάποια τέτοια προμήθεια από την άποψη του μεγέθους όσον αφορά μία νέα πλατφόρμα εδώ και 40 χρόνια.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει πάρα πολλές φορές δηλώσεις που έκαναν λόγο για προμήθεια Su-57 σε διαφορετικούς αριθμούς και με διαφορετικές χρονολογίες παραδόσεων κάθε φορά.
Στο θέατρο αυτό του παραλόγου, που τελικά μάλλον δεν είναι επιλογή αλλά επιβάλλεται στην Ρωσία από την δημοσιονομική της κατάσταση η Π&Δ είχε αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν:
Su-57, τo νέο ρωσικό υπερόπλο σε μαζική παραγωγή για να σπείρει τον πανικό στην Δύση! (Hint: NOT)
Χαρακτηριστικά υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι τον Ιούλιο ο Γιούρι Μπορίσοφ, ως αναπληρωτής πρωθυπουργός τότε είχε δηλώσει για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις κι αναβολές ότι ούτε λίγο ούτε πολύ «εφόσον το Su-35 θεωρείται σήμερα ένα από τα καλύτερα μαχητικά στον κόσμο, δεν χρειάζεται να υπάρξει και βιασύνη (!!!) για την μαζική παραγωγή του Su-57…».
Δεν μπορούμε βέβαια να προβλέψουμε αν και κατά πόσο αυτή τη φορά οι ρωσικές υποσχέσεις θα καρποφορήσουν ή αν σε λίγο διάστημα θα έχουμε νέες δηλώσεις που θα αναπροσαρμόζουν πάλι το χρονοδιάγραμμα και τον αριθμό των παραδόσεων.
Ωστόσο η ρωσική Αεροπορία όπως και να έχει, χρειάζεται επειγόντως νέας κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη και δη πέμπτης γενιάς καθώς κάθε μέρα που περνάει μένει ακόμα περισσότερο πίσω στην συγκεκριμένη κούρσα, τουλάχιστον σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Εκτός των περίπου 180 F-22A Raptor που διαθέτει ήδη η αμερικανική Αεροπορία, έχουν ήδη κατασκευαστεί πάνω από 300 F-35 όλων των εκδόσεων κι ο ρυθμός παραγωγής ολοένα και μεγαλώνει.
Από την πλευρά της η ρωσική Αεροπορία έχει καταφέρει να παραλάβει μικρό αριθμό (κάτω από 100) νέας κατασκευής Su-35S και μικρό αριθμό Su-34, όχι όμως και MiG-35 ενώ προσπαθεί με μάλλον αργό ρυθμό να αναβαθμίσει παλαιότερα αεροσκάφη όπως Su-30, Su-24, MiG-29 και MiG-31.
“Η Ρωσία θα είναι η πρώτη και καλύτερη εναλλακτική της Τουρκίας αν της αρνηθούν το F-35”
Στον τομέα της πέμπτης γενιάς όμως, δεν έχει ακόμα, κι ούτε θα έχει για πολύ καιρό, ούτε μία επιχειρησιακή μοίρα μαχητικών.
Η απώλεια του βιομηχανικού της εταίρου στο πρόσωπο της Ινδίας αναμφίβολα ήταν πλήγμα στο πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους, αφού στέρησε μία αξιόλογη πηγή χρηματοδότησης. Παρά τα όσα είχαν αφήσει να εννοηθούν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να πάρει την θέση της Ινδίας σε περίπτωση που εκδιωχθεί από το πρόγραμμα του F-35, ειδικά με δεδομένη την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο σενάριο.