Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργήσει αίσθηση η πληροφορία πως o Ελληνικός Στρατός έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των ρουκετοβόλων PULS της ισραηλινής ELBIT Systems, εγκαταλείποντας το σχέδιο εκσυγχρονισμού των MLRS A0 σε επίπεδο MLRS A2. Μετά την απαραίτητη έρευνα, έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει.
Καταρχάς, η προμήθεια νέου πυραυλικού συστήματος κατευθυνόμενων ρουκετών υψηλής ακρίβειας έχει ανέβει ψηλά στις προτεραιότητες του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ, αν και ένα από τα πρώτα προγράμματα που “καρατομήθηκαν” φέτος (2024) ήταν ο εκσυγχρονισμός των εκτοξευτών MLRS (με την έννοια ότι διολίσθησε στη λίστα προτεραιοτήτων του ΓΕΕΘΑ). Οι Αμερικανοί κάποια στιγμή το 2023, είχαν αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη λύση του εκσυγχρονισμού των MLRS σε επίπεδο Α1+. Ο λόγος ήταν ότι καθυστερήσαμε τόσο πολύ να πάρουμε απόφαση, που το πρότυπο Α1+ δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Έτσι, έμεινε μόνο το πιο βελτιωμένο πρότυπο Α2 σαν επιλογή, που ήταν υψηλότερου κόστους και με γραμμή παραγωγής μόνο στις ΗΠΑ.
Επίσης, οι Αμερικανοί με τη ζήτηση για κατευθυνόμενες ρουκέτες τύπου GMLRS να αυξάνεται σε απίστευτα επίπεδα, δεν είχαν διάθεση να συζητήσουν τώρα για παραχώρηση υποκατασκευαστικού έργου, ούτε για συμπίεση στις τιμές.
Βέβαια ο ΕΣ έχει επενδύσει τεράστια ποσά στα MLRS, όχι μόνο στα οχήματα με τους εκτοξευτές, αλλά και στη δημιουργία ενός ικανού αποθέματος πυρομαχικών. Το πρόβλημα είναι πως τα πυρομαχικά έχουν πλέον αρκετά χρόνια στην πλάτη τους, κάποιες ποσότητες είναι ήδη “ληγμένες”, ενώ άλλες θα “λήξουν” σύντομα. Βέβαια, στις ασκήσεις που γίνονται τα MLRS συνεχίζουν να ρίχνουν κυριολεκτικά τα πάντα, ληγμένα ή μη.
Το απόθεμα αυτό των ρουκετών είναι ο λόγος που ο ΕΣ ζήτησε ως εναλλακτική να παραμείνουν σε υπηρεσία 12 παλιότερα MLRS A0 ώστε να το εκμεταλλεύονται, και παράλληλα να εκσυγχρονιστούν τα υπόλοιπα 24 οχήματα σε επίπεδο Α2. Μάλιστα στην εκτίμηση κόστους είχε ζητηθεί να περιέχεται και ικανή ποσότητα πυραύλων μεγάλης εμβελείας PrSM, ενώ υπήρχε και πρόβλεψη για option και άλλων. To κονδύλι όμως για μια τέτοια επιλογή, μετά από όλες τις καθυστερήσεις, ανέβηκε πολύ ψηλά μαζί με την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών.
Κάπου εκεί λοιπόν εμφανίστηκαν οι Ισραηλινοί της ELBIT Systems. Η εταιρεία έχοντας ένα αποδοτικό και σύγχρονο σύστημα εκτοξευτών με μεγάλη ποικιλία ρουκετών διαφόρων μεγεθών και επιδόσεων, το PULS, έχει καταφέρει να αποσπάσει παραγγελίες και στην Ευρώπη. Ενώ ήδη αυτό υπηρετεί στον Ισραηλινό Στρατό και έχει δοκιμαστεί αποτελεσματικά στις τρέχουσες επιχειρήσεις.
Το σημαντικό όμως για την ελληνική πλευρά, είναι πως το Ισραήλ μπορεί να μας πουλήσει τα PULS μέσω διακρατικής συμφωνίας με την ισραηλινή ΓΔΑΕΕ, τη SIBAT. Το ίδιο έχει συμβεί και με το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα, αλλά και με την προμήθεια προηγμένων ισραηλινών οπλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι SPIKE NLOS, αλλά και τα Rampage.
Επίσης, η ELBIT έχοντας ήδη κερδίσει συμβόλαια στην Ελλάδα, θέλει να επεκτείνει την παρουσία της εδώ, οπότε πρότεινε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για το PULS, φιλοδοξώντας να προσφέρει περισσότερα (ρουκετοβόλα), με λιγότερα (χρήματα) και το βασικότερο, με ελληνική συμμετοχή.
Έτσι το ΓΕΣ βλέπει πολύ θετικά τη δομημένη ισραηλινή πρόταση, αλλά πρέπει να περιμένουμε ακόμη να δούμε αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία, καθώς η ελληνική εμπειρία δείχνει πως ακόμη και στο τελικό στάδιο μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα. Επίσης, με τους Αμερικανούς “θορυβημένους” από την εμφάνιση ανταγωνισμού, ίσως έχουμε come-back τους, προβάλλοντας το πλεονέκτημα του πυραύλου των 500+ χιλιομέτρων PrSM, αλλά και της νέας έκδοσης του εναντίον πλοίων (μια απειλή για το Τουρκικό Ναυτικό που δεν διαθέτει απάντηση). Δεν θα ξαφνιάσει να δούμε και προσφορά από τη Νότια Κορέα για ανάλογο σύστημα, το K239 Chunmoo, που και αυτό έχει μπει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Αν και η όποια τέτοια κίνηση θα εξαρτηθεί και από την ιδιαίτερη αμυντική σχέση που έχει η Σεούλ με την Άγκυρα, ειδικά σε οπλικά συστήματα Στρατού Ξηράς.
Το κρίσιμο; Να μην ξαναδούμε το γνωστό σενάριο αλλεπάληλων “κύκλων” διαπραγματεύσεων, αναθεωρήσεων, ανακοστολογήσεων, που ξεπερνά το λογικά απαραίτητο και καταλήγει στο μακρόχρονο “πάγωμα” της όποιας εξοπλιστικής προσπάθειας.
Μπορούμε να υλοποιήσουμε την γερμανική πρόταση για εκσυγχρονισμό των MLRS που είναι πολύ φθηνότερη και να πάμε και για αγορά των PULS.
Άντε να δούμε. Και πάλι πολύ σωστά τα γράφετε.
Ό πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούει για όπλα,προσπαθεί να σας κάνει Λιχτενστάιν και δεν είστε καθόλου δεκτικοί
Τι ακριβώς έχει να προσθέσει ένα Αμερικανικό come-back ?
Μείωση τιμής ?
Δύσκολο….
Επίσπευση του χρόνου του προγράμματος ?
Δύσκολο….
Μεταχειρισμένα MLRS ?
Αδύνατο….
Προέγκριση για PrSM από το νομοθετικό σώμα ?
Δύσκολο και επίσης πρέπει να έχουν επιτευχθεί και οι δύο παραπάνω παράγοντες ….
Άρα ?
“Το κρίσιμο; Να μην ξαναδούμε το γνωστό σενάριο αλλεπάληλων “κύκλων” διαπραγματεύσεων, αναθεωρήσεων, ανακοστολογήσεων, που ξεπερνά το λογικά απαραίτητο και καταλήγει στο μακρόχρονο “πάγωμα” της όποιας εξοπλιστικής προσπάθειας.”
Ποιος τολμάει να το παίξει στο στοίχημαν; Προσωπικα ανετα
Ο εκσυγχρονισμός των mlrs πανάκριβος,με μεγάλους χρόνους ολοκλήρωσης και μηδενικό εγχώριο έργο. Εν κατακλείδι μονόδρομος τα puls αλλά εδώ δεν εκσυγχρονισαμε τα rm 70 με φραγκοδιφραγκα θα πάρουμε puls? Να μους πεις από την άλλη αν το λάδι είναι καλό οι αποφάσεις γλυστρανε καλύτερα.
Ρουκετοβολιαδα.Ωραιο τιτλος για την νεα κωμωδια παραγωγης Γ.Ε.Σ……
Μιας και έχουμε ασύλληπτο ταλέντο στο να τα θαλασσώνουμε, φαντάζομαι θα μπει στην Ατζέντα 2040.
Οποιαδήποτε επένδυση που είναι VFM και προσφέρει και επιστροφή κεφαλαίου είναι μια καλή επένδυση.
Μακάρι να βρούμε την διάθεση να επενδύσουμε σοφά και με βαθύ ορίζοντα σε αυτόν τον τομέα.
Σχεδόν,όλοι γνωρίζουμε, πού πάμε!!!
Σε πρακτικό επίπεδο και δεδομένου ότι το Ισραήλ είναι σε πόλεμο, ακόμα κι αν υπογράψουμε για PULS, θα μπορέσουμε να τα παραλάβουμε ή θα γίνει επανάληψη της ιστορίας των Spike; Γιατί σε αυτην την περίπτωση μάλλον έχουμε επανάληψη τα της φρεγατιάδας, όπου καλούσαμε όλους να καταθέσουν προτάσεις για να παίζουμε με τα περί δήθεν διαπραγμάτευσης.
Πείτε όμως γιατί η διακρατική συμφωνία είναι τόσο σημαντική! Γιατί οι πολιτικοί δεν έχουν το στοιχειώδες σθένος να αλλάξουν τον κατάπτυστο νόμο Βενιζέλου, έτσι δεν είναι; Το να δίνεται παράδειγμα τα Spike NLOS και το Rampage, είναι πολύ ατυχές καθώς ακόμη τα περιμένουμε….
Γενικά είμαστε για πανηγύρια…
Όσο για τα ποσά που επενδύθηκαν στα MLRS και τί έγινε ρε παιδιά, μόνο αυτά είναι!!!; AH64A+ Apache, NH90, M2000, PzH2000, MEKO και πολλά άλλα για τα οποία επενδύθηκαν τεράστια ποσά πάνε για πέταμα! Δεν πτοούνται οι πολιτικοί μας…
Αυτή η αηδία με τις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις, αναθέσεις, άγονους διαγωνισμούς, κοινοβουλευτικές εκκρίσεις, συνεχείς αλλαγές πλάνων, κλπ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο. Δεν είναι δημόσια υπηρεσία ο ΕΣ, ούτε η πατρίδα έλληνας πολίτης, που πρέπει ντε και καλά να ταλαιπωρείται και άκρη να μη βγάζει.
Οι Αμερικανοί πρόσφατα απέρριψαν την αγορά PrSm και GMLRS στην Νορβηγία. Γιατί πιστεύουμε ότι θα μας τα πουλήσουν? Και ο ασωτος υιός δεν θα γκρινιάξει?
Η πρωτη παρτίδα PrSM κατά ναυτικών στόχων θα παραδοθεί στους Αμερικανούς το 2028. Αν τύχουν τους παραγγείλουμε εμείς ποτέ θα τους έχουμε?
Αυτές τις “ληγμένες” ρουκέτες των mlrs θα τις στείλουμε στην Ουκρανία?
Τα είπε όλα στην τελευταία παράγραφο.
Αν δεν γίνει αναβάθμιση των MLRS τότε τουλάχιστον να αποκτήσουμε σοβαρό αριθμό PULS. Τουλάχιστον 48 μονάδες, που και αυτές λίγες είναι.
Πριν είχαμε τη φρεγατιάδα… καήκανε τόσα πληκτρολόγια και καταναλώθηκε τόση φαιά ουσία σε αναλύσεις επί αναλύσεων για να πάρουμε 4 FDI και αυτές με το ζόρι…
Πάμε να δούμε και τη ρουκετιάδα τώρα!!!
Δυστυχώς όταν οι πολιτικές ηγεσίες βλέπουν τις ΕΔ σαν αναγκαίο κακό και οι στρατιωτικές ηγεσίες έχουν μάλλον διακοσμητικό ρόλο, μην περιμένουμε θαύματα…
Ή σωστότερα να περιμένουμε “…το γνωστό σενάριο αλλεπάληλων “κύκλων” διαπραγματεύσεων, αναθεωρήσεων, ανακοστολογήσεων, που ξεπερνά το λογικά απαραίτητο και καταλήγει στο μακρόχρονο “πάγωμα” της όποιας εξοπλιστικής προσπάθειας.” Δυστυχώς αυτοί είμαστε…
Τα MLRS πρέπει να εκσυχρονισθουν.Συνδιαστηκα με την απόκτηση των πρώτων F35 και ατρακτιδιων SNIPER για τα F16 VIPER θα έχουμε μια δεύτερη εφηβεία για το συγκεκριμένο σύστημα. Τώρα σε ότι αφορά την απόκτηση ενός δεύτερου πυραυλικου συστήματος που μπορεί να αξιοποιήσει τα πυρομαχικά των RM70 και να μην έχει περιορισμούς ανάπτυξης από τον τελικό χρήστη εντός του ελλαδικου χώρου…ναι θα ήταν μια καλή λύση.
Τι πάει να πει ότι η έκδοση Α1+ (κωδικοποιημένη και ως C1 από την LM) δεν είναι πλέον διαθέσιμη; Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το δικό σας ρεπορτάζ, αφορούσε εφαρμογή του πλήρους πακέτου ηλεκτρονικών της Α2 (ΣΕΠ UFCS και νέες επικοινωνίες), με παράλληλη βαριά συντήρηση/ανακατασκευή στους φορείς των εκτοξευτών (χωρίς αλλαγή κινητήρων, που άλλωστε δεν είναι και αναγκαία), που αμφότερα μπορούσαν να γίνουν εγχώρια. Τι ακριβώς είναι αυτό που απαγορεύει την υλοποίησή του σήμερα; Αστεία πράγματα. Να πούμε εδώ ότι η συγκεκριμένη έκδοση (ΣΕΠ Α2 σε “σώμα” Α1) είναι ήδη υπηρεσιακή με την Φινλανδία ως M270-D1. Οπότε, από που ακριβώς προκύπτει ο μόνοδρομος των πανάκριβων Α2;
Εξάλλου, πέρα από την Αμερικανική Α1+, υπάρχει ακόμα διαθέσιμη σε πολύ χαμηλότερο κόστος η προηγούμενη Α1, στην ευρωπαϊκή της μορφή μέσω των γερμανο-γαλλο-ιταλικών Mars II/LRU/MLRS I, με το ΣΕΠ EFCS. Ούτε αυτά μας συγκινούν. Ή Α2 ή στα σκουπίδια…
Για την γελοία ιδέα του σπασίματος σε δύο υποτύπους 12 Α0 που θα ρίχνουν τις ληγμένες Μ26 και 24 Α2 που θα ρίχνουν τα νέα πυρομαχικά, έναντι 1.8δις, τα έχουμε ξαναπεί αλλά μάταια: Μετατροπή ΌΛΩΝ των Μ26 σε κατευθυνόμενες GLSDB των 150km με κόστος το 1/5 της κάθε GMLRS των 70km. με παράλληλη μείωση του αριθμού αγοράς των νεών πανάκριβων ρουκετών. Ένας αρκούντως σύγχρονος τύπος για όλα τα 36 Μ270, με ενιαίο κοινό απόθεμα πυρομαχικών, με ίσως και λιγότερα από τα μισά λεφτά που έχουν προϋπολογιστεί.
Ότι περισσεύει, ας πάει κατά προτεραιότητα σε αναβίθμιση των RM-70 και των ρουκετών τους και από κει πέρα βεβαίως και σε πρόσθετα PULS, μόνο για τα διαμετρήματα από 306mm και άνω, αφού τα 122-160mm καλύπτονται πλήρως από τα RM-70 με βεληνεκή έως και τα 50λχλμ. Λογικά και νοικοκυρεμένα και με πλήρη σεβασμό στις υφιστάμενες αιματηρές επενδύσεις εξοπλισμών του ελληνικού λαού. Ξέρω βέβαια, ζητάω πολλά…
O ΕΣ προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα που προκάλεσαν οι πολιτικοί.
Γι’ αυτό κι η προσπάθεια να διατηρηθούν 12 Μ270 στην υφιστάμενη έκδοση ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υφιστάμενες ρουκέτες και ATACMS έστω και ληγμένους. Ο ΕΣ γνωρίζει φαίνεται πολύ καλά ότι έχει ανάγκη τις υφιστάμενες ρουκέτες και ATACMS. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ρουκέτες GMLRS δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιότερες και σίγουρα όχι στον ΕΣ.
Δεν πολεμάμε στις αχανείς εκτάσεις της Ουκρανίας, η Έβρος έχει διαφορές. Άλλωστε όμως κι οι Ουκρανοί δεν έχουν καταφέρει και πολλά στην πράξη, χάνουν εδάφη κι ας ρίχνουν GMLRS, Scalp κλπ… Πολύ σωστά να πρέπει αποκτήσουμε κι εμείς PrSM ή LORA κλπ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να απωλέσουμε κρίσιμα όπλα εναντίον των Μονάδων ελιγμού. Εναντίον των Μονάδων ελιγμού η στοχοποίηση είναι πιο εύκολη και οι επιδόσεις των κεφαλών διασποράς και οι εμβέλειες των ρουκετών Μ26 και Μ26ER (45km) και των ATACMS (160lm) είναι ό,τι ακριβώς έχει ανάγκη ο ΕΣ. Άπαξ και συντριβούν οι Μανάδες ελιγμού του, όλα έχουν τελειώσει για τον εχθρό ότι κι αν γίνεται 500 km στα μετόπισθεν του.