33 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣH ΠΤΗΣΗ, οι MMSC, η Lockheed Martin και τα μυστήρια

H ΠΤΗΣΗ, οι MMSC, η Lockheed Martin και τα μυστήρια

- Advertisement -

 
Πριν λίγες μέρες, το NavalDefence.gr ανέβασε ένα άρθρο που αφορούσε τις MMSC. Ο λόγος που έγινε αυτός είναι πολύ απλός, συνηθίζουμε, ακόμη κι εμείς εδώ στην ΠΤΗΣΗ, να αναφέρουμε τα πλοία σαν Littoral Combat Ships, ενώ στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά από την κλάση LCS Freedom. Αυτό γράψαμε, γιατί έχουμε την αίσθηση, ή μάλλον την πληροφόρηση, πως οι MMSC (κι ουχί οι LCS) θα μας απασχολήσουν αρκετά από εδώ και πέρα. Τι θέλαμε και το κάναμε; Η λέξη “χαμός” είναι μάλλον λίγη για να περιγράψει τι συνέβη στα σχόλια (εκ των οποίων εγκρίναμε τα περισσότερα, εκτός από κάποια ιδιαίτερα προσβλητικά).

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα


Είναι η πρώτη φορά που γράψαμε για τις MMSC ή έστω για τις LCS; Αν κάποιος πάει στο σχετικό μας “εργαλείο” πάνω δεξία, θα δει πολλές σελίδες άρθρων μας για το θέμα. Μέσα το άρθρο προσπαθούσε να κάνει “διαφήμιση” όπως μας κατηγόρησαν κάποιοι; Όχι, σκοπός μας ήταν να “εκπαιδεύσουμε” τους αναγνώστες μας, κι εμάς τους ίδιους, να ξεχωρίζουμε έναν τύπο πολεμικού πλοίου, που μάλλον θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες, σαν χώρα, και μάλιστα πολύ σοβαρά. Απλά, έχουμε το φόβο πως κάποιοι, μάλλον έμειναν στον τίτλο. Δηλαδή, δεν διάβασαν καν τι γράψαμε παρακάτω… Μάλλον δεν άρεσε σε κάποιους η φωτογραφία ανοίγματος…
Πάμε όμως παρακάτω. Η Lockheed Martin, κατασκευάστρια των πλοίων (μέσα από τις εκατοντάδες θυγατρικές της), δεν έχει καμία σχέση με την ιστοσελίδα μας πέρα του ότι την παρακολουθούμε. Γιατί; διότι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της μεγαλύτερης κατασκευάστριας χώρας όπλων παγκοσμίως. Αν αποφασίσουμε να πάρουμε αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, δύσκολα δεν θα είναι από την LM. Αν αποφασίσουμε να πάρουμε πλοία από τις ΗΠΑ, έστω τις FFG(X), πάλι, παντού θα είναι μέσα η LM (ας δει κάποιος τα ηλεκτρονικά της FFGX και θα καταλάβει). Αν αποφασίσουμε να πάρουμε διαστημόπλοιο από τις ΗΠΑ, πάλι η LM θα εμπλέκεται. Στην τελική, τα F-16 που αναχαιτίζουν κάθε μέρα τους Τούρκους στο Αιγαίο, η LM δεν τα υποστηρίζει; Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως δεν είναι η εταιρεία, αλλά η χώρα. Αν αγοράζεις άμυνα από τις ΗΠΑ, θα πέσεις πάνω στην LM, θες δεν θες. Εντάξει, ξέρουμε πως δεν θα είχαμε τέτοια θέματα αν γράφαμε για την ROSOBORONEXPORT.

ΑΠΟΨΗ: Αγορά F-35B, καινούργια F-16V, και επένδυση στα F-16C/D Block 30 και 50 το μέλλον της ΠΑ


Αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί πνέουν τα μένεα εναντίον της LM για τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3Β. Θέλουμε απλά να θυμίσουμε πως η ίδια η εταιρεία είχε απορρίψει την ιδέα (!), αλλά η Ελλάδα συνέχισε να το ζητάει. Άλλοι, θεωρούν πως “σώσαμε” οικονομικά (!) την εταιρεία με τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16V, καθώς αντί των F-16V της LM, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει …F-35, της …. Lockheed Martin. Μάλιστα. Δηλαδή, αντί να δώσουμε 1,5 δις δολάρια θα έπρεπε να δώσουμε 6 ή 7 δις δολάρια. Πράγματι, αν είχε γίνει αυτό, τότε όντως, θα την είχαμε “πετσοκόψει” την δόλια εταιρεία. Το ότι με το συμβόλαιο αυτό θα επιστρέψει στην κερδοφορία η ΕΑΒ, ενώ τα περισσότερα χρήματα αφορούν υποκατασκευαστές, δεν ενδιαφέρει κανέναν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS/Deepstrike/LORA για την Ελλάδα αντί της αγοράς F-35;


Θα θέλαμε να μας πει κάποιος, πότε είμασταν σε κάποιο άρθρο υπέρ των F-35, που είναι βασικό προϊόν της εταιρείας. Αντίθετα, έχουμε παρουσιάσει όλες τις πιθανές λύσεις αντί των F-35, από Gripen, F-15EX, Typhoon, και φυσικά, σχεδόν απροκάλυπτα έχουμε υπερθεματίσει για το Rafale. Εντάξει, δεν παρουσιάσαμε και τον χορευτή του αέρα Su-35GR, αλλά εκεί μάλλον μας πρόλαβε ο Ερντογάν, που βάζει πλέον δωρεάν τους Ρώσους στην Αγία Σοφία. Αλλά όοοοοοοχι, η ΠΤΗΣΗ είναι υπέρ της LM! Ενώ σε περισσότερα του ενός άρθρα, έχουμε γράψει πως τυχόν αγορά του F-35 θα γονατίσει τον προϋπολογισμό μας, ενώ αν είχαμε να επιλέξουμε από το εξής ένα αεροσκάφος, θα προτιμούσαμε το F-35B.

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;


Πάμε πάλι στις MMSC. Όταν διαπιστώνουμε, μέσω των σχολίων, πως υπάρχει το “άγχος” από πολλούς αναγνώστες μας, πως τα πλοία στερούνται παθητικής προστασίας λόγω αλουμινοκατασκευής, δεν πρέπει να κάνουμε την έρευνά μας; δεν πρέπει, αφού κάνουμε την έρευνα, να την παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μας; Δεν πρέπει να γράψουμε πως το πλοίο είναι χαλύβδινο; πως μόνο η υπερκατασκευή έχει αλουμίνιο; Για να μην παρεξηγηθούν κάποιοι που δεν θέλουν να ακούν για τις LCS; Συγχωρέστε μας, αλλά θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε, κι έχουμε μάθει να κάνουμε. Τη δουλειά μας.

Η ελληνική ALS 115 Surface Combat Ship, εξοπλισμένη, με κόστος κάτω από 650 εκ. ευρώ!


Δεν είμαστε υπέρ των MMSC ή υπέρ των Belh@rra ή υπέρ των Iver Huitfeld ή υπέρ των Admiral Gorshkov. Οι πρώτοι που απογοητευτήκαμε με το άρθρο της La Trubune είμαστε εμείς, όχι γιατί θα έχουμε κέρδος, αλλά γιατί πάλι, για μια ακόμη φορά, δεν προχωρά ένα ακόμη εξοπλιστικό. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα πλοία να περνούν από μπροστά μας, και τελικά κανένα να μην έχει την ελληνική σημαία. FREMM, Adelaide, Belh@rra, και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει αυτό. Και ξέρετε το χειρότερο; μην περιμένετε υπογραφές για τον διαγωνισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ μέσα στο έτος. Διότι πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες που παίρνουν χρόνο, προβλέπονται από το κανονιστικό πλαίσιο.

Τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι LORA πάνω σε μετασκευασμένες Kortenaer ή ελληνικής κατασκευής φρεγάτες ALS, μια διαφορετική λύση αντί για SCALP Naval;


Τι πλοίο θα θέλαμε εμείς για το ΠΝ; θα απαντήσουμε απευθείας. Θα θέλαμε πλοία από τη σχεδιαστική σειρά της ALS. Αν και με λύπη μας, διαβάσαμε από κάποιους σχολιαστές πως οι ALS είναι μόνο τρισδιάστατα σχέδια, σας πληροφορούμε πως έχουμε πλήρη σειρά σχεδίων, μέχρι και σε επίπεδο βίδας. Απλά, η σχεδιαστική ομάδα το μόνο κεφάλαιο που έχει είναι η εργασία της. Χρειάζεται ένα ισχυρό ναυπηγείο, που θα το προσφέρει σαν λύση στο ΠΝ. Σήμερα, τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μακάρι να υπάρξει.

Σειρά πολεμικών πλοίων ALS, το Ελληνικό Εθνικό Πλοίο για τον 21ο αιώνα


Στο ενδιάμεσο θα υποστηρίξουμε οτιδήποτε κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Είδαμε θετικά την Sa’ar 72, γιατί μπορεί να κατασκευαστεί εδώ. Είναι διαφήμιση από την ΟΝΕΧ; Ούτε καν έχουμε μιλήσει με τους ανθρώπους! Ο λόγος είναι πως “τρέχουν” τόσο για να στήσουν ότι πρέπει στην Ελλάδα, για να αναστήσουν ένα ναυπηγείο (Ελευσίνας) και να στηρίξουν ένα ακόμη (Σύρου). Αλλά δεν έχουμε καταλάβει, γιατί πίσω από κάθε κίνησή μας να υπάρχει σκοπιμότητα; Με την ευκαιρία, η “κακιά” Lockheed Martin έχει προτείνει την κατασκευή των MMSC στην Ελλάδα, με πλήρη απελευθέρωση των σχεδίων του πλοίου, και εμπιστοσύνη στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας. Αλλά ουπς, τώρα κάνουμε διαφήμιση!

Το μέλλον του ΠΝ βασισμένο στις Sa’ar 72 και τις LCS; Κι όμως, γίνεται!


Επίσης στηρίζουμε οτιδήποτε ελληνικό. Για παράδειγμα, θεωρούμε ακόμη και το “άγουρο” ΑΟΡ πολύ καλύτερη λύση από το Tavor 7/X95, HK416/417 κοκ. Διότι είναι μια ελληνική σχεδίαση, που ακόμη κι αν έχει κάποια παιδικά προβλήματα, θα λυθούν και θα έχουμε επιτέλους το πρώτο ελληνικής σχεδιάσης και κατασκευής όπλο. Ελάχιστα μας ενδιαφέρει αν το φτιάξουν τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ, η ΦΟΥΦΟΥΤΟΣ κατασκευές. Μας ενδιαφέρει να μην στοιχίσει μια περιουσία, όσο θα μας στοιχίσουν τα δικαιώματα κατασκευής ενός τρίτου, εισαγόμενου όπλου. Αν τώρα οι Ισραηλινοί, ή οι Γερμανοί, ή οι Ιταλοί, μας προσφέρουν ανιδιοτελώς τα σχέδια και τα δικαιώματα των όπλων τους, το ξανασυζητάμε.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιαστική ομάδα Ελλήνων Μηχανικών και Ειδικών, παρουσίασαν στο ΓΕΣ το ΑΟΡ, ένα Τυφέκιο Designed AND Made in Greece


Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε το ελληνικό ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300 αντί της παραχώρησης M2A0, M2A2, M2A1500 κοκ Bradley. Τα τελευταία, προκειμένου να τα βάλουμε σε υπηρεσία θα μας στοιχίσουν πανάκριβα, ενώ θα πληρώνουμε και πανάκριβα ανταλλακτικά για να διατηρούμε σε υπηρεσία. Ενώ αντίθετα, το ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300 είναι ένα όχημα που με ελάχιστο κόστος θα έχουμε να υποστηρίζει τους τεθωρακισμένους σχηματισμούς μας. Τι κάνουμε τώρα; διαφήμιση στην EODH; Ειλικρινά, χρειάζονται οι άνθρωποι εκεί διαφήμιση; ας τους ρωτήσει κάποιος αν έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια συμβόλαιο από Ελλάδα. Δεν έχουν, και το βασικότερο, είναι 100% εξαγωγικοί.

Κάποιοι στην Ελλάδα επιθυμούν ένα νέο 1897 και 1922, κι όχι ένα 1912-13


Επίσης προτιμούμε τους Patriot και τους ESSM αντί άλλων λύσεων. Γιατί; διότι τους κατασκευάζει, με υψηλό ποσοστό ελληνικής προστιθέμενης αξίας η INTRACOM στην Παιανία. Γιατί να πάμε σε ASTER 15 ή CAMM-ER όταν έχουμε κέρδος από τους ESSM; Γιατί να πάρουμε S-400 (όπως έλεγαν κάποιοι, αλλά εκεί δεν ήταν διαφήμιση, ποτέ δεν είναι όταν πρόκειται για ρωσικά όπλα), όταν κατασκευάζουμε και συντηρούμε Patriot στη χώρα μας. To ίδιο θα λέμε για πχ μεταγωγικά. Γιατί να πάρουμε Α400Μ όταν η ΕΑΒ κατασκευάζει κομμάτια του C-130J; Ουπς, πάλι έμμεση διαφήμιση στη Lockheed Martin! Αν προσέξετε, έχουμε γράψει έναν καλό λόγο για κάθε ελληνική αμυντική εταιρεία. Και είμαστε περήφανοι γιαυτό.

H παραγωγή απαρτίων του ESSM Block 2 έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα από την ΕΑΒ και την Intracom Defence!


Making long story short, στις MMSC (ελπίζουμε πως μέσα από όλη αυτή τη “φασαρία μάθαμε όλοι πως δεν τις λέμε LCS) θα χρειαστεί να επανέλθουμε δυναμικά τις επόμενες εβδομάδες. Είναι το επόμενο major εξοπλιστικό πρόγραμμα που συζητά το ΠΝ, και ελπίζουμε να μην πάμε κι εδώ “κουβά”, όπως πήγαμε με τις FREMM και ίσως με τις Belh@rra. Η ΠΤΗΣΗ και η συντακτική της ομάδα ακολουθεί ένα σκληρό κώδικα δεοντολογίας, και δεν διαφημίζει τίποτα, παρά μόνο απευθείας. Όποιος θέλει να διαφημιστεί, η σελίδα έχει χώρο για banners, ενώ το περιοδικό αρκετές σελίδες διαφήμισης διαθέσιμες. Δεν πουλάμε άρθρα μας.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές Belh@rra πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

127 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
127 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α....

111
Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιουλίου 1203: Οι σταυροφόροι χτυπούν τις πύλες...

5
Οι σταυροφορίες ήταν πολυεθνικές εκστρατείες που οργανώνονταν από τα τέλη του 11ου αιώνα, με κεφαλή την εκκλησία της Ρώμης, ορμώμενες από το πανχριστιανικό κίνητρο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Με €2 δις το ΠΝ μπορεί να αποκτήσει 8 αξιόμαχα πλοία πριν το 2030

Χτυπάμε ανοικτές πόρτες, όταν λέμε πως το ΠΝ βρίσκεται ίσως στη χειρότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του. Καθώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ύψους 5,5 δις...

ΑΠΟΨΗ: Ναι σε περισσότερα Rafale, αλλά χωρίς απώλεια των Mirage 2000-5!

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, εδώ και αρκετό καιρό έχει αναφέρει μια  ιδέα, μάλλον καινοτόμo για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα στην πώληση των μαχητικών...