15.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ νέα «Πτήση» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Η νέα «Πτήση» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

- Advertisement -

Κυκλοφορεί ΣΑΒΒΑΤΟ 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

και το ηλεκτρονικό μας τεύχος ΕΔΩ

 

Belh@rra Hellenique, ένα jà vu αλά FREMM HN; Η επόμενη ημέρα του ΠΝ


Οι αρχικές πληροφορίες ότι το πρόγραμμα προμήθειας των δύο Belh@rra έβαινε προς αναβολή επ’ αόριστον και αργότερα ότι οδηγείτο σε ναυάγιο δεν ήταν τελικά κεραυνός εν αιθρία. Η αναφορά μας στις εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα απόκτησης δύο γαλλικών Belh@rra ξεκινά από εκεί όπου αφέθηκε στο προηγούμενο τεύχος, στο οποίο αναφερθήκαμε στις προθέσεις του ΠΝ για πρόγραμμα 2+4 φρεγατών. Όπως μας είχαν τότε αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του, οι σχεδιασμοί αποτελούσαν το πλαίσιο εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά παρέμεναν σε «αβεβαιότητα», αφού κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα όχι μόνο πρέπει να οριστικοποιηθεί διαπραγματευτικά, αλλά και να επικυρωθεί θεσμικά.
Τι όμως πραγματικά συνέβη; Είναι το πρόγραμμα Belh@rra «κλινικά νεκρό», ένα déjà vu FREMM HN όπως το χαρακτηρίζουν κάποιοι ή βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή; Πρόκειται για ελιγμό απέναντι στο γαλλικές απαιτήσεις και ποια είναι η επόμενη ημέρα για το Πολεμικό Ναυτικό;
 

3… 2… 1… Hellfire Away!!! Βολή AGM-114 από Aegean Hawk της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ


Ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής αλλά και εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος πυρός αποτέλεσε η άσκηση κατά πλοίου-στόχου με πραγματικά πυρά από μονάδες επιφανείας, υποβρύχιo και ελικόπτερα του ΠΝ, σε συνδυασμό με μαχητικά της ΠΑ.


Η ΣΑΛΑΜΙΣ ήταν η φρεγάτα από την οποία εξόρμησε το Aegean Hawk, οπλισμένο με Hellfire, προκειμένου να εκτελέσει μαζί με τα υπόλοιπα μέσα, προσβολή του παροπλισμένου πλοίου μεταφοράς πυρομαχικών ΕΒΡΟΣ. H SINKEX του ΠΝ όπως δεν την είδατε πουθενά αλλού!

ΠΓΥ Α472, Πάνω στον «Ηρακλή» του ΠΝ


Στις αρχές Ιουλίου συμμετείχε για πρώτη φορά σε άσκηση επίδειξης/φωτογράφισης PHOTEX (Photographic Exercise) το νεοαποκτηθέν Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΗΡΑΚΛΗΣ (Α472) που πραγματοποίησε πλου με το μικρότερο «αδελφό» ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι (Α471), δωρεές αμφότερα του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη. Η προθήκη των δυο αυτών μονάδων, ως «πλωτών πολυεργαλείων», και η ενδεχόμενη αγορά τού απαραίτητου εξοπλισμού για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη, με συνέπεια τη δραματική αναβάθμιση της επιχειρησιακής ευελιξίας και αποτελεσματικότητας του ελληνικού Στόλου.

Eurofighter, H επόμενη ημέρα υπό το «Ξίφος του Boelcke»


Η 31η Πτέρυγα Τακτικής Αεροπορίας (TLwG 31) είναι μια από τις πλέον ιστορικές μονάδες της Luftwaffe, που τα τελευταία χρόνια γιορτάζει μια σειρά σημαντικών επετείων.

Η πιο πρόσφατη από αυτές συμπίπτει με μια σημαντική στιγμή που η Γερμανική Αεροπορία εισέρχεται σε ένα σταυροδρόμι εξοπλισμών, που καθορίζουν το μέλλον του Eurofighter ενώ ίσως φέρουν στους κόλπους της Super Hornet και Growler. Αναλύουμε τις εξελίξεις και προοπτικές.

USAF Test Pilot School, Υπέρτατο Σχολείο Δοκιμαστών


Οι δοκιμαστές αεροπλάνων είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που πετούν με τις ιπτάμενες μηχανές στα όρια της ασφαλούς πτήσης, ώστε ακόμη και οι καλύτεροι των επιχειρησιακών χειριστών να μην αντιμετωπίσουν εκπλήξεις με τα αεροσκάφη τους. Είναι επίσης αυτοί που κάνουν πραγματικότητα τα προγράμματα εκσυγχρονισμού διαφόρων αεροπορικών συστημάτων πριν περάσουν σε υπηρεσία. Για τον λόγο αυτό η Σχολή TPS (Test Pilot School), που τους δημιουργεί, είναι ένας από τους πιο διάσημους οργανισμούς όχι μόνο στους κόλπους της USAF, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Sigonella 61ο Gruppo, Στα άδυτα των Predator της Σικελίας


Η ιταλική μεγαλόνησος και η εκεί βάση της Sigonella είναι η έδρα των MQ-1C «Predator A+» της Aeronautica Militare Italiana, αν και από τις ίδιες εγκαταστάσεις επιχειρούν επίσης αμερικανικά ΜΕΑ, περιλαμβανομένων και RQ-4 Global Hawk (ίσως υπό μετακίνηση στην Ελλάδα), ενώ στα τέλη του 2019 έφτασε και το πρώτο αντίστοιχο ΝΑΤΟϊκό AGS (Alliance Ground Surveillance), υπογραμμίζοντας τη στρατηγική της θέση στο κέντρο της Μεσογείου. Βρεθήκαμε στα άδυτά της και τις Επιχειρήσεις Sophia και Irini.

H Σερβία παραλαμβάνει CH-92A, Κινεζικά UCAV για το Βελιγράδι


Η παραλαβή και δημόσια επίδειξη παρτίδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών ένοπλης αναγνώρισης κινεζικής προέλευσης από τη Σερβία σηματοδοτεί την πρώτη (γνωστή) εξαγωγή στρατιωτικού υλικού από την ασιατική υπερδύναμη σε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και το γεγονός ότι UCAV μπαίνουν πλέον στο βαλκανικό περιβάλλον.

Armee de l’Air Coupe Comete, The Fight is On!


 
Η πανδημία COVID-19 «ισοπέδωσε» όχι μόνο τις αεροπορικές εκδηλώσεις στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και τις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των ευρωπαϊκών αεροποριών που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα απομόνωσης για το προσωπικό τους, ενώ προσπαθούσαν παράλληλα να διατηρήσουν την απαραίτητη δραστηριότητα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Οι επισκέψεις όμως και η παρουσία δημοσιογράφων απουσίαζε για αρκετούς μήνες, κάτι που έκανε την επαναφορά τού Coupe Comete από τη Γαλλική Αεροπορία, του πρώτου από το 2004, μοναδική ευκαιρία. Η «Πτήση» ήταν παρούσα και σας μεταφέρει τα δρώμενα.
 

HWIC, «Top Gun» ελικοπτέρων


Το σχολείο όπλων-τακτικής που διεξάγει η ολλανδική διοίκηση ελικοπτέρων DHC (Defense Helicopter Command) κάθε 18 περίπου μήνες θεωρείται ένα από τα πιο ολοκληρωμένα του είδους και προσελκύει πλέον συμμετοχές και από άλλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, στη βάση τόσο του κοινού εξοπλισμού όσο κυρίως της στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών με τη συγκρότηση μικτών μονάδων τα τελευταία χρόνια.
 

KC-30M Multinational MRTT Fleet, Ο ευρωπαϊκός εναέριος ανεφοδιασμός παίρνει σάρκα και οστά


Καθυστερημένο κατά έναν περίπου μήνα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, το πρώτο A330 MRTT του πολυεθνικού προγράμματος MMF παραδόθηκε από την Airbus στις 29 Ιουνίου 2020 στη μελλοντική του -κύρια- βάση στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Ανασκοπούμε το πρόγραμμα όπου ίσως υπήρξε και μια χαμένη ελληνική ευκαιρία.

Cessna 408 SkyCourier, Διεκδικητής από καλή γενιά!


Η επιτυχία χτίζεται συνήθως πάνω σε μια προηγούμενη, και στο αξίωμα αυτό (που όμως έχει και πολλές εξαιρέσεις) βασίζεται η προσπάθεια της Cessna με το νέο στροβιλοελικοφόρο δικινητήριο 408 SkyCourier. Το νέο αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 17 Μαΐου 2020, εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συνεχίζει έκτοτε τις δοκιμές με πολλές φιλοδοξίες για την αγορά στην οποία απευθύνεται.

Αποστολή «Hope» στον Άρη, Αραβική «Ελπίδα» στον Κόκκινο Πλανήτη


H διαστημική εξερεύνηση είναι πηγή για πολλές ιστορικές πρωτιές. Σε μια από αυτές, στις 19 Ιουλίου 2020 ξεκίνησε το ταξίδι της προς τον Άρη και την Ιστορία η πρώτη διαπλανητική αποστολή αραβικής χώρας.

Digital Combat Simulator, Ψηφιακός Κόσμος Μάχης


Ο τίτλος είναι γνώριμος στους απανταχού flight simmers και αποτελεί το πλέον σύγχρονο ψηφιακό «πεδίο» εναέριας μάχης από τα μέσα του 2000 μαζί με το Falcon 4 και το BMS, που ακόμα και τώρα συνεχίζει να αναβαθμίζεται. Το DCS όμως κερδίζει καθημερινά νέους «πιλότους», που επιθυμούν να «βάλουν» ώρες πτήσης σε ένα πολύ προσεγμένο περιβάλλον με πλήθος αεροσκαφών και γραφικά τελευταίας τεχνολογίας.

Cadillac Cage V-100, Μια γενιά Commando


To άρθρο είχε αρχικά προγραμματιστεί για το προηγούμενο τεύχος μας («Πτήση» 02, Ιούλιος 2020) ως ιστορική αναφορά στην ανάλυσή μας για το M1117 και την προοπτική απόκτησης του τύπου από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Λόγω πληθώρας ύλης δεν το συμπεριλάβαμε, αλλά θεωρούμε πως είναι ενδιαφέρον να δημοσιεύσουμε μια σύντομη ανασκόπηση του άμεσου προγόνου του, Cadillac Cage V-100.
Διπλωματία-Γεωπολιτική

ΗΠΑ-Γερμανία-Κίνα, Η γεωπολιτική διάσταση ενός προεκλογικού πολιτικού θρίλερ στην Ουάσιγκτον

Οι παρεμβάσεις του προέδρου Τραμπ στην αμερικανική δικαιοσύνη προδιαγράφουν την αυταρχική άσκηση της εξουσίας από τον ίδιο στην περίπτωση που επανεκλεγεί για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο. Οι άνθρωποί του διασώζονται από τη φυλακή, ενώ η αμερικανική κοινωνία υποφέρει από τον κορωνοϊό και την κακή κατάσταση της οικονομίας. Το Κογκρέσο κινητοποιείται με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και η αμερικανική εσωστρέφεια προσφέρει το απαραίτητο περιθώριο γεωπολιτικής δυναμικής στο Βερολίνο που προσεγγίζει πολλαπλώς το Πεκίνο.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο Πούτιν πετά βομβαρδιστικό, οδηγεί νταλίκα… πότε το εικονικό έγινε παγκόσμια εξουσία;

Τελικά η πολιτική μπορεί να είναι πολύ πιο απλή από ότι νομίζουμε. Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχονται οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αποσύρονται από φέτος οι αυστραλιανές φρεγάτες ANZAC, αν τις χάσουμε...

123
Οι πρώτες δύο από τις οκτώ εκσυγχρονισμένες φρεγάτες MEKO 200 κλάσης ANZAC της Αυστραλίας θα αποσυρθούν, μια φέτος και η άλλη το 2026, αρκετά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Μαρτίου 1943: Βύθιση του υποβρυχίου “Delfino” που...

1
Βυθίζεται σε ναυτικό ατύχημα έξω από το ναύσταθμο του Τάραντα το ιταλικό υποβρύχιο "Delfino". Το οποίο ήταν γνωστό από την τορπιλική επίθεση και βύθιση...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

1966-1976: Οι ελληνικοί εξοπλισμοί σε μια κρίσιμη δεκαετία – από τα Noratlas στην εισβολή της Κύπρου, μέρος Β’

Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσθηκαν οι περιστάσεις που οδήγησαν στην απόκτηση του Noratlas από την ΕΒΑ, ιδίως η ματαίωση της προμήθειας των 4...

Αρχηγός Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων: Κανείς δεν πίστευε το 2022 ότι θα αντέχαμε, η νίκη θα έρθει

Η Ουκρανία θα νικήσει το ρωσικό "σκοτάδι", δεσμεύτηκε ο Αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σήμερα με αφορμή την δεύτερη επέτειο από...

Το Ισπανικό Ναυτικό έμεινε με μόνο ένα υποβρύχιο

Η απόσυρση του ισπανικού υποβρυχίου Tramontana, κλάσης Agosta, στις 16 Φεβρουαρίου, μετά από σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας και πλεύση 315.144 ναυτικών μιλίων, αφήνει το...