26.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΚυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 33, Φεβρουάριος 2023!

Κυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 33, Φεβρουάριος 2023!

- Advertisement -

To καινούργιο τεύχος μας   Νο33, Φεβρουάριος  2023  κυκλοφορεί

(καιρού επιτρέποντος)

Δευτέρα 06-02 στην ΑΘήνα και την Τρίτη 07-02 πανελλαδικά

διαθέσιμο και ηλεκτρονικά ΕΔΩ

Dassault Aviation Rafale, το νέο Πρότυπο F4 είναι ήδη ΕΔΩ!

Το πρόγραμμα Rafale σημείωσε πρόσφατα σημαντικά ορόσημα με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού τού γαλλικού στόλου στο πρότυπο F3R, την τεράστια πρόοδο στην ανάπτυξη και τις δοκιμές τού Standard F4, την οριοθέτηση του  Standard F5 άλλα και σημαντικές επιτυχίες στην εξαγωγική αγορά. Η πολυσέλιδη αναφορά μας θα σας ενημερώσει για όλο το φάσμα των σημαντικών εξελίξεων για το γαλλικό μαχητικό τέταρτης γενιάς, ειδικά για το τι  προοιωνίζει το μέλλον για τους χρήστες του.

F-16 Block 70 για την Άγκυρα, F-35 για την Αθήνα

Ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ) της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου για πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να προωθήσει πωλήσεις μαχητικών στην Ελλάδα και την Τουρκία υπήρξε η αφετηρία πολλών γεγονότων, κυρίως αντιδράσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο από μέλη του νομοθετικού σώματος που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για πώληση F-16, τουλάχιστον όχι άνευ όρων που έχουν θέσει. Στο τέλος Ιανουαρίου όμως η κατάσταση είχε πάρει ήδη άλλη τροπή με εξελίξεις πάνω στο θέμα κυρίως στο παρασκήνιο, ειδικά σε ότι αφορά την Άγκυρα, όπως αναλύουμε στο αφιέρωμα μας

Diehl-Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, συνεργασία για GBAD IRIS-T SLS/SLM

Στις 22 Δεκεμβρίου τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) υπέγραψαν ένα σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας με τον τομέα Diehl Defence του γνωστού γερμανικού ομίλου για το πυραυλικό σύστημα επίγειας αεράμυνας IRIS-T SLS/SLM. Με την ευκαιρία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Helmut Rauch μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις στην Ελλάδα με βάση τη μακροχρόνια συνεργασία της τόσο με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όσο και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Αποκαλύπτουμε επίσης και την ναυτική εφαρμογή του IRIS-T με δυνατότητα άμεσης προσθήκης σε φρεγάτες!

Balkan Shield 22, Διαβαλκανική δράση Ειδικών Επιχειρήσεων

Καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και σε ειρηνική περίοδο στη διάρκεια κρίσεων, υλοποιήθηκαν στην άσκηση Βαλκανική Ασπίδα 2022, η οποία διεξήχθη από την 31η Οκτωβρίου έως την 11η Νοεμβρίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από πολλές βαλκανικές χώρες.

Μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά επιδείχτηκε η χρήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-27J Spartan της ΠΑ σε ρίψη αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης σε συνδυασμό με την πρώτη εμφάνιση οχημάτων Polaris MRZR της ΔΕΠ, καθώς και ομάδων ελεύθερων σκοπευτών που έβαλλαν εναντίον εχθρικών στόχων από αέρος.

Βαλκανικοί εξοπλισμοί: τουρκική επιρροή μέσω πωλήσεων όπλων

Τα Τίρανα προχώρησαν τους τελευταίους μήνες στην οριστικοποίηση μιας σειράς προμηθειών οπλικών συστημάτων και υλοποίησης άλλων αμυντικών προγραμμάτων, με κάποια από αυτά που αφορούσαν πυραύλους να έχουν ανακοινωθεί παλαιότερα, ενώ άλλα, όπως η συμφωνία με την Τουρκία για την απόκτηση MEAM Bayraktar, έχουν αποκαλυφθεί μόλις πρόσφατα. Η Άγκυρα όμως έχει γίνει σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής όπλων του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα φλερτάρει και με το Βελιγράδι.

 EAB, Εγκαίνια εγκαταστάσεων SSI για τα F-16V

 

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, ανάμεσα σε άλλα και του νέου υποστέγου αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι, μέρος των «αντισταθμιστικών ωφελημάτων» (γνωστών πλέον ως SSI- Security, Supply and Information Προγράμματα Ασφαλείας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) από το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16V. Η «Πτήση» ήταν εκεί σε αυτό το σημαντικό γεγονός για την ιστορία και το μέλλον της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας!

 

EA-18G Growler της VAQ-134 Garudas, διακλαδικός ηλεκτρονικός Πόλεμος

Στις 28 Μαρτίου 2022 κλιμάκιο από έξι EA-18G Growler από τη VAQ-134 Garudas, συγκροτώντας Ναυτική Μοίρα Εκστρατείας, αναπτύχθηκε στην αεροπορική βάση Spangdahlem με σκοπό την αύξηση της ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, την ενίσχυση της συλλογικής αμυντικής στάσης της Συμμαχίας και την περαιτέρω ισχυροποίηση της συνεργασίας των μελών του υπό τη βαριά σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Μοίρα του Αμερικανικού Ναυτικού επιχείρησε στη συνέχεια στη Γηραιά Ήπειρο, προσθέτοντας τις δυνατότητες Ηλεκτρονικού Πολέμου που διαθέτει τόσο στην USAFE όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές αεροπορίες.

Το άρθρο μας είναι μια αποτίμηση της αποστολής με έμφαση στο πλαίσιο στο οποίο επιχειρούν τα Growler στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ως διακλαδικά μέσα EW, περιλαμβάνοντας και  αναφορά στα καινούργια EC-37B που διευρύνουν τον επιχειρησιακό ορίζοντα έναντι των EC-130H που χρησιμοποιεί αντίστοιχα η USAF.

Aeronautique Navale SΑ319b, αποχαιρετισμός στα Alouette IΙΙ

(Airbus Helicopters)

Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 η Γαλλική Αεροπορία Ναυτικού απέσυρε τα τρία τελευταία SA319B Allouette III σε υπηρεσία με τη Μοίρα 34F στη Ναυτική Αεροπορική Βάση Lanveoc-Poulmic. Τα ελικόπτερα μαζί με το τελευταίο αξιόπλοο Allouette II του Γαλλικού Ναυτικού και τρία Dauphin, συμπεριλαμβανομένων δύο N3, πέταξαν σε έναν άκρως συμβολικό σχηματισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ακολουθεί μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και τις τελευταίες ημέρες των Allouette III σε γαλλική ναυτική υπηρεσία, 37 εκ των οποίων εντάχθηκαν σε χρήση σε τρεις παραλλαγές μεταξύ 1962 και 2022, καταγράφοντας πάνω από 328.000 ώρες πτήσης σε αυτά τα 60 χρόνια.

Εσθονική Αεροπορία, τα R44 μιας μικροσκοπικής δύναμης

Αν και η αεροπορική βάση Amari είναι γνωστή κυρίως από το 2014 για τη φιλοξενία ΝΑΤΟϊκών μαχητικών σε καθήκοντα Αεροπορικής Αστυνόμευσης στη Βαλτική, εντούτοις για τους Εσθονούς είναι η έδρα τής πολεμικής αεροπορίας της χώρας Eesti Ohuvagi. Η μικροσκοπική δύναμη αποτελείτο μέχρι πρόσφατα από τη Σύνθετη Αεροπορική Πτέρυγα (Lennugrupp) με δύο Eskadrill (Μοίρες), καθεστώς που όμως άλλαξε λόγω αναδιάρθρωσης, αφήνοντας «αδέσποτα» τα τρία ιστορικά Robinson R44. Στο «εξωτικό θέμα» του τεύχους μας, στο οποίο τα ελικόπτερα αυτά συνεχίζουν να επιχειρούν, έστω και χωρίς διοικητική υπαγωγή, πετάξαμε μαζί τους και μάθαμε την ενδιαφέρουσα ιστορία και συμβολή τους στην εσθονική άμυνα.

Ολλανδική Ακτοφυλακή: αποχαιρετισμός στα εμβληματικά Dauphin και Dornier

Έπειτα από χρόνια προετοιμασίας η υπηρεσία εναέριων μέσων της Ολλανδικής Ακτοφυλακής (Kustwacht Nederland), με κρίσιμα καθήκοντα στη βορειοδυτική Ευρώπη αλλά και σε όλη την επικράτεια των Κάτω Χωρών, προχωρά σε πλήρη αντικατάσταση του στόλου της, τόσο των αεροσκαφών σταθερών όσο και περιστρεφόμενων πτερύγων, αναθέτοντας όμως τα σχετικά καθήκοντα σε ιδιωτικές εταιρείες.

Εξετάζουμε την ιδιότυπη αυτή σχέση.

 

Guardia di Finanza, Breda-Nardi NH500 στα 50 τους!

Σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα, στις αρχές του 2024, ίσως όμως και στα τέλη του 2023, ένα εμβληματικό ελικόπτερο στους ιταλικούς ουρανούς θα πάρει σύνταξη. Πρόκειται για τα ΝΗ500 της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας Guardia di Finanza, τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα πολύτιμα και ευέλικτα σε αυτές τις πέντε δεκαετίες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έχοντας επιλεγεί αρχικά για τις επιδόσεις στους στο… Βιετνάμ.

 «Spirit of Texas», ένα Bell 206L με βαριά αεροπορική ιστορία

Στο άκουσμα της ονομασίας «Spirit of Texas» το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει στο στρατηγικό βομβαρδιστικό B-2 Spirit «88-0328», ένα από τα 21 που κατασκεύασε η USAF και αυτό που  φέρει το όνομα της μεγάλης, νότιας αμερικανικής πολιτείας. Υπάρχει όμως ένα άλλο διάσημο «Πνεύμα του Τέξας» που έγραψε ιστορία με μια πτήση γύρω από τον κόσμο και μάλιστα όχι σε… 80 ημέρες!

Τουρκία, μπορεί και πώς να αποβληθεί από το NATO;

Δεν πρέπει να έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη διάσταση μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ, όσο αυτή των τελευταίων λίγων ετών, καθώς η μια κρίση στις «συμμαχικές» σχέσεις διαδέχεται την άλλη, με την Άγκυρα να τεντώνει παραδόσεις συνάφειας δεκαετιών τόσο με τις ΗΠΑ, δηλαδή το πολιτικό και αμυντικό «κέντρο» της Συμμαχίας, όσο και με άλλα κράτη-μέλη της. Υπό αυτό το πρίσμα απαντάμε στο ερώτημα για τη δυνατότητα αποβολής της Τουρκίας από τη Συμμαχία, αναλύοντας όμως και την περίεργη κατάσταση που έχει εξελιχθεί στις σχέσεις των δυο μερών.

ΗΠΑ, Βουλή των Αντιπροσώπων: Η πολιτικά «εύθραυστη» προεδρία Μακάρθι

Ο νεοεκλεγής πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας από μία ομάδα 20 Ρεπουμπλικάνων βουλευτών που επιδιώκουν να τον κρατούν δέσμιο σε ακραίες συντηρητικές επιλογές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί μία δεύτερη προεδρική θητεία. Το συνολικό πλαίσιο και σε συνδυασμό με την δεύτερη διετία της προεδρίας Μπάιντεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αμερικανική ζωή και πολιτική.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ “ΠΤΗΣΗ” ΕΔΩ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

63
Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαΐου 621: Μάχη του Hulao, η κινεζική...

0
Στη μακρά διαμάχη μεταξύ της κινεζικής δυναστείας του Σούι και των Τανγκ τον 7ο αιώνα μ.Χ., ο επικεφαλής των τελευταίων, κατορθώνει μετά αρκετές νίκες...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Φωτό: Εκτοξευτής Buk με πυραύλους Sparrow στην Ουκρανία

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παρουσιάσει, για πρώτη ίσως φορά, φωτογραφίες ενός εκτοξευτή σοβιετικής εποχής αντιαεροπορικού συστήματος Buk, που έχει τροποποιηθεί να φέρει αμερικανικούς πυραύλους...

AEGEAN: Απολογισμός των 25 χρόνων ύπαρξης της εταιρίας

Είκοσι πέντε χρόνια δυναμικής πορείας συμπληρώνει σήμερα η AEGEAN και γιορτάζει με τους επιβάτες, τους ανθρώπους της και όλους όσοι συνέβαλλαν στην εξέλιξή της,...

Ισραηλινά τηλεχειριζόμενα Μ113 χρησιμοποιούνται στη Γάζα

Μια τηλεχειριζόμενη έκδοση των τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού Μ113 καταγράφηκε σε χρήση στη Γάζα και κυρίως στην περιοχή της Ράφα από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις....