Κυκλοφορεί, και ηλεκτρονικά ΕΔΩ
ΠΝ: «Γαλλικό» το πρόγραμμα φρεγατών, FDI και κορβέτες!
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις εξελίξεις, όχι μόνο στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο, που συνέβησαν στις πέντε ημέρες που άλλαξαν το μέλλον και τις προοπτικές του Πολεμικού Ναυτικού, των ελληνικών εξοπλισμών αλλά και της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Rafale Solo Display: Διπλό ραντεβού με τον Tator Jerome «Schuss» Thoule
Οι σελίδες μας παρακολουθούν αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια (και πολύ πριν το Rafale μπει πρόσφατα στην… ελληνική καθημερινότητα) την ομάδα επιδείξεων Rafale Solo Display (RSD) και η φετινή σαιζόν δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το αντίθετο μάλιστα, αφού (ξανα)συναντήσαμε τον σημερινό πιλότο της Jerome «Schuss» Thoule σε ένα «διπλό ραντεβού», τόσο στην προετοιμασία του νωρίς το περασμένο καλοκαίρι, ανταποκρινόμενοι σε αποκλειστική πρόσκληση που έγινε στην «Πτήση», όσο φυσικά και στην Αθήνα, στη διάρκεια του AFW 2021.
IDEF 21: Τουρκικό Ναυτικό, πρόγραμμα Φ/Γ TF2000 σε τροχιά υλοποίησης;
To πρόγραμμα φρεγάτας νέας γενιάς του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «ήμουνα νιός και γέρασα», καθώς χρονολογείται από το 1996. Ωστόσο, στην πρόσφατη IDEF επανήλθε στο προσκήνιο με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους στενούς ναυτικούς όσο και τους ευρύτερους τουρκικούς εξοπλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να συσχετιστούν με τις προθέσεις και επιδιώξεις τού Πολεμικού Ναυτικού. Επιχειρούμε μια ανάλυση τοποθετώντας το στις πραγματικές του διαστάσεις.
IDEF 21: Γάμος αλά Τούρκα, Το Υβριδιο Leopard 2-Altay
Ένας από τους πρωταγωνιστές στην έκθεση αμυντικού υλικού IDEF 2021 (17-20 Αυγούστου 2021) στην Κωνσταντινούπολη δίπλα σε πρωτότυπο του ALTAY, προκειμένου να γίνεται άμεσα αντιληπτή η ομοιότητα του πύργου αλλά και τα κοινά στοιχεία του αναβαθμισμένου σκάφους ήταν το υβρίδιο άρματος, αποτελούμενο από σκάφος LEO 2A4 με αναβαθμισμένη θωράκιση και πύργο άρματος ALTAY! Στην Ελλάδα κάποια μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες παρουσίασαν το θέμα ως μια ακόμη «εξαιρετική επιτυχία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας» και εν πολλοίς επεσήμαναν τον κίνδυνο -σε λίγα χρόνια- το θέατρο επιχειρήσεων της Θράκης να «πλημμυρίσει» με εκατοντάδες ALTAY και μεγάλους αριθμούς αναβαθμισμένων Leopard 2. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτή η πλημμυρίδα των υπερσύγχρονων τουρκικών αρμάτων θα είναι αδύνατο να αναχαιτισθεί από την ελληνική πλευρά. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Εξετάζουμε το θέμα με μια περισσότερο προσεκτική προσέγγιση και ας μην «καταπίνουμε αμάσητα» όσα μας «σερβίρουν» οι γείτονες…
AUKUS: Τρικυμιά στον Ειρηνικό, στο ΝΑΤΟ, Στην Ε.Ε. και στη Ρωσία
Η αμυντική συνεργασία AUKUS (από τα αρχικά των τριών χωρών, Australia, United Kingdom, United States), που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ετεροβαρώς -κατά τη άποψη μας -αναλύεται ως προς το εμφανές (και μοναδικό προς το παρόν) σκέλος της, δηλαδή την απόφαση της Αυστραλίας να αγοράσει πυρηνοκίνητα αμερικανικά (ή βρετανικά) υποβρύχια και όχι τα συμβατικής πρόωσης γαλλικά που αρχικά είχε συμφωνήσει. Η ουσία της συμφωνίας βρίσκεται πολύ πιο μακριά και σηματοδοτεί κρίσιμες διεθνείς εξελίξεις και επιπτώσεις από την ακύρωση μιας -πράγματι μεγάλης- αμυντικής προμήθειας. Περί του λόγου το αληθές, τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα σχετικά με την διπλωματικό και αμυντική πολιτική της χώρας είναι άμεση συνέπεια της «τρικυμίας» που ξεκίνησε στην μακρινή Αυστραλία.
United States Navy: το μέλλον ενός γίγαντα
Το Ναυτικό των ΗΠΑ) είναι το μεγαλύτερο του κόσμου και ταυτόχρονα αποτελεί βασική συνιστώσα της αμερικανικής πολιτικής σε πλανητικό επίπεδο. To 1991, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και της κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, βρέθηκε ως ναυτική δύναμη σε καθεστώς μονοκρατορίας. Ακολούθησαν τα χρόνια του «μερίσματος ειρήνης» (peace dividend), κατά τα οποία ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός μειώθηκε, ακυρώνοντας τα σχέδια για τη δημιουργία του Ναυτικού των 600 πλοίων που είχε δρομολογήσει η προεδρία Ρέιγκαν τη δεκαετία του 80. Το 2001 όμως (μετά την 9η Σεπτεμβρίου) η τάση αυτή της συρρίκνωσης των προϋπολογισμών για την Άμυνα αντιστράφηκε, αν και οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι αναλώνονταν κυρίως στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, το Αμερικανικό Ναυτικό συνέχιζε να διατηρεί, έστω και συνεχώς μειούμενη, τη μονοκρατορία του! Το παγκόσμιο σύστημα όμως είναι δυναμικό και τα τελευταία 20 χρόνια η ναυτική ισχύς (πρωτίστως) της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεχώς αναβαθμιζόμενες, μείωσαν δραματικά το αμερικανικό πλεονέκτημα, και ειδικά στην περίπτωση της πρώτης δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις όχι μόνο για την εξισορρόπηση της αμερικανικής ναυτικής ισχύος αλλά και για την υπέρβασή της. Πιο είναι το μέλλον του USN;
Eπιχείρηση Apagan: Η Γαλλία αντιδρά στην Αφγανική Κρίση
Η αντίδραση του Παρισιού στην αφγανική κρίση από τη ραγδαία προέλαση των δυνάμεων των Ταλιμπάν αναφορικά με την προσπάθεια απομάκρυνσης των Γάλλων και Αφγανών πολιτών από την πολύπαθη ασιατική χώρα είχε το όνομα Επιχείρηση Apagan.
Eπιχείρηση Allies Refuge: Η μεγάλη έξοδος από την Καμπούλ
Στις 14 Ιουλίου 2021 η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε την υλοποίηση της Επιχείρησης Allies Refuge για την απομάκρυνση χιλιάδων Αμερικανών πολιτών και ευάλωτων Αφγανών υπηκόων, που είχαν στο παρελθόν συνεργαστεί με την ISAF (International Security Assistance Force) στον αγώνα σταθεροποίησης της ασιατικής χώρας εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Θα εξελισσόταν σε μια γιγάντια έξοδο από το Αφγανιστάν και στη μεγαλύτερη αερογέφυρα αυτού του είδους που υλοποίησε ποτέ η Αμερικανική Αεροπορία!
Gamechanger για την Aeronautique Navale: Atlantique 2 Standard 6 σε υπηρεσία
Για το Γαλλικό Ναυτικό η είσοδος σε υπηρεσία και η σταδιακή αξιοποίηση του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) Atlantique 2, πλέον ως πλατφόρμας πολλαπλών αποστολών στο αναβαθμισμένο επίπεδο Standard 6, αποτελεί κομβικό σημείο στις ικανότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων ASW, ASuW και όχι μόνο.
Erickson Air Crane S-64: Skycrane σε ιταλική υπηρεσία
Για κάποιους τα εμβληματικά S-64 Skycrane είναι το απόλυτο όπλο κατά των δασικών πυρκαγιών, ειδικά εάν τα εναέρια μέσα πρέπει να διαχειριστούν έντονο εδαφικό ανάγλυφο. Τα βαριά αυτά ελικόπτερα αναδείχθηκαν για άλλη μια χρονιά πρωταγωνιστές τής προσπάθειας καταστολής τής μάστιγας στη χώρα μας και ήδη υπάρχει ανακοίνωση προθέσεων αγοράς από την Ελλάδα δυο S-64F (στην πιο εξελιγμένη έκδοσή του) με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η σημαντική αυτή στροφή έπειτα από μία και πλέον δεκαετία μίσθωσής τους από την Erickson μας οδηγεί να αναζητήσουμε τις εμπειρίες άλλων χωρών, με τη γειτονική Ιταλία να είναι η μία από τις δύο μοναδικές τέτοιες περιπτώσεις στον κόσμο. Η δεύτερη είναι η Νότια Κορέα, που έγινε το 2001 η πρώτη χώρα που αγόρασε ανακατασκευασμένα CH-64E και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος χρήστης αυτής της κατηγορίας.
Αεροπυρόσβεση: Τα Σκόπια στις φλόγες και βοήθεια από τα Βαλκάνια
Με τα ιδιαίτερα ικανά αλλά σε ακινησία λόγω έλλειψης συντήρησης υδροπλάνα Air Tractor εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου του 2021, η γειτονική μας χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη όχι μόνο με την αδυναμία να αντιμετωπίσει καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, αλλά και με μια οξεία πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες αυτής της κατάστασης. Βαλκανική βοήθεια από τη Σερβία, τη Ρουμανία και το Μαυροβούνιο απέτρεψαν τα… πολύ χειρότερα, αλλά το στίγμα των αιτιών που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη παρέμεινε.
Fuerza Aerea Argentina: τα Τucano των Πάμπα σε νέα καθήκοντα
Η Αεροπορία της Αργεντινής, με πολλά προβλήματα και παρά την ουσιαστική αδυναμία ανανέωσης του κύριου υλικού της, προχωρεί σε διάφορα βήματα αναδιάρθρωσης και ανακατανομής καθηκόντων, όπως αυτή που αφορά στα Embraer EMB-312A Tucano, τα οποία τριάντα και περισσότερα χρόνια μετά την είσοδό τους σε υπηρεσία προορίζονται να αντικαταστήσουν Pucara, ήδη εκτός υπηρεσίας από καιρό. Παρακολουθήσαμε την πρεμιέρα τους σε εκπαίδευση με όπλα μετά την απόκτηση «δοντιών και νυχιών» για τον νέο τους ρόλο.
Space X Inspiration4: Πολίτες στο διάστημα!
Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία εξερεύνησης του Διαστήματος και του Διαστημικού Τουρισμού έγραψε τις πρώτες σελίδες του στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, όταν εκτοξεύθηκε η αποστολή Inspiration4 της SpaceX με τους πρώτους «ασυνόδευτους» πολίτες στο Διάστημα, για να επιστρέψει με ασφάλεια τρεις ημέρες αργότερα, όταν προσθαλασσώθηκε στον Ατλαντικό στις 18-9.
Αφγανιστάν-Αρκτική: Συγκοινωνούντα δοχεία Γεωπολιτικής Δυναμικής
Η χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μεταβιβάζει ένα άλυτο πρόβλημα αστάθειας στις περιφερειακές χώρες με σημεία γεωπολιτικής αιχμής τη Ρωσία και την Κίνα. Παράλληλα, η ένταση της γεωπολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας αντανακλάται στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής.