Κυκλοφορεί στα περίπτερα την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, ενώ ηλεκτρονικά είναι ήδη διαθέσιμη ΕΔΩ
Σε αυτό το τεύχος:
Πολεμική Αεροπορία, παραλαβή πρώτου Rafale DG F3R
Σε μια ιστορικής σημασίας εκδήλωση το Rafale DG F3R «401» έγινε την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 το πρώτο από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου που έχει παραγγείλει η ΠΑ, σε λιγότερο από έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου, κάτι που επιτεύχθηκε όχι μόνο λόγω της εν μέρει άντλησης των αεροσκαφών από γαλλικά αποθέματα, αλλά και της προσπάθειας που καταβλήθηκε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Επικαιροποιούμε το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και άλλα χαρακτηριστικά του προγράμματος.
MAKS 2021 Sukhoi «75» LTS «Checkmate»
Μισό αιώνα μετά την τελευταία φορά που η Ρωσία παρουσίασε ένα μονοκινητήριο μαχητικό (MiG-27, πρώτη πτήση 1970), η Έκθεση αεροδιαστημικού και αμυντικού υλικού MAKS στη Μόσχα επιφύλασσε μια έκπληξη, όταν έγινε το βήμα της πρώτης εμφάνισης ενός καινούριου στελθ μαχητικού από το Σχεδιαστικό Γραφείο Sukhoi. Αναλύουμε όλες τις μέχρι στιγμής γνωστές λεπτομέρειες του προγράμματος και σχολιάζουμε τις πληροφορίες και τους ρωσικούς ισχυρισμούς για το μαχητικό που ίσως κάνει «Checkmate» στη διεθνή αγορά.
Dassault Aviation, ο δρόμος προς το Rafale
Το νέο απόκτημα της ΠΑ αποτελεί προϊόν μιας μακράς εξέλιξης, οι απαρχές της οποίας τοποθετούνται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970. Το εγχείρημα όμως δεν θα είχε καν προχωρήσει, εάν η Γαλλία δεν υπαναχωρούσε το 1985 από την κοινή προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μαχητικού. Σε ένα γιγάντιο και λεπτομερέστατο άρθρο αξιστορούμε τα όσα ενδιαφέροντα προηγήθηκαν σε διάφορους τομείς από το 1975, περιλαμβανομένου και του πολιτικοοικονομικού παρασκηνίου έως και την είσοδο του μαχητικού 4,5ης γενιάς σε υπηρεσία (Ιούνιος 2004).
ΗΝΙΟΧΟΣ 2021, μέσα από το Πιλοτήριο των F-4E AUP της 338Μ
Όπως είχαμε υπογραμμίσει στις αναφορές των δυο προηγούμενων τευχών μας η Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα η ΠΑ (και εν αναμονή του NATO Tiger Meet 2022 που θα διοργανώσει και θα φιλοξενήσει η 335Μ) αποδεικνύεται πραγματικά ανεξάντλητη. Στο τρίτο κατά σειρά αφιέρωμά μας αναφερόμαστε στη δράση των εκσυγχρονισμένων Phantom της 338 Μοίρας «ΑΡΗΣ» που, τηρώντας την παράδοση αξιοποίησης των αειθαλών F-4E AUP, «έκλεψαν την παράσταση» και προκάλεσαν το μεγάλο ενδιαφέρον όσον βρέθηκαν στην ΑΒ Ανδραβίδας τον περασμένο Απρίλιο. Από τις άλλη, οι άνθρωποι που εξακολουθούν να επιχειρούν με αυτά, είτε από την εμπρός θέση του πιλοτηρίου ως πιλότοι, είτε από την πίσω ως ΧΟΣ (κάποιοι με τα μισά χρόνια των αεροπλάνων που πετούν), είναι ιδιαίτερα περήφανοι και ελπίζουμε στις σελίδες που ακολουθούν να κατορθώσουμε να μεταφέρουμε αυτά τα συναισθήματά τους.
NAVAL GROUP, η πρόταση των FDI/BELH@RRA στο ΠΝ
Συνέντευξη με τον Laurent Mourre, Senior Vice President Sales-Europe, της Naval Group για τη γαλλική πρόταση νέων φρεγατών προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Ρωτήσαμε όσα θέλατε να μάθετε και ακόμη περισσότερα για την κορυφαία γαλλική υποψηφιότητα.
Lockheed Martin F-35, Ελβετική Επιλογή
Σε μια εξέλιξη την οποία πολλοί θεώρησαν έκπληξη, η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 30 Ιουνίου 2021 την επιλογή του F-35 ως του επόμενου μαχητικού της χώρας. Η απόφαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την παγκόσμια όσο ειδικότερα για την ευρωπαϊκή αγορά μαχητικών, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό που πρόβαλε το ελβετικό ομοσπονδιακό συμβούλιο, βασίζεται όχι μόνο στο γεγονός ότι το αεροσκάφος της Lockheed Martin κρίθηκε καλύτερο του ανταγωνισμού στους τομείς της αποτελεσματικότητας, της διεθνούς συνεργασίας και της υποστήριξης, αλλά και κατά $2,16 δις οικονομικότερο (στη διάρκεια ζωής του αεροσκάφους) έναντι του κοντινότερου ανταγωνιστή. Η αμερικανική επικράτηση όμως στην ελβετική Άμυνα είναι καθολική, αφού το πυραυλικό αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα Patriot αναδείχθηκε επίσης νικητής έναντι της ευρωπαϊκής πρότασης για SAMP/T. Από την άλλη, σχετικά με μια χώρα που η αεροπορία της έχει αποκλειστικά και συνταγματικά αμυντικό ρόλο, η ανάγκη για ένα VLO μαχητικό έχει δημιουργήσει ερωτήματα, τα οποία και αναλύουμε. Υπό αυτό το πρίσμα, αυτοί που λένε, μάλλον ειρωνικά, ότι η απόφαση υπέρ του F-35 είναι «ακατανόητη» και οι Ελβετοί αγόρασαν ένα μαχητικό με υψηλού κόστους δυνατότητες όχι επειδή τις χρειάζονται, αλλά απλά… επειδή μπορούσαν να το κάνουν, ίσως να έχουν τελικά δίκιο.
DEFEA-Leopard 2Α4, ζωτικές προτάσεις εκσυγχρονισμού
Η παροιμία του θυμόσοφου λαού μας, «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», βρήκε πλήρη εφαρμογή στην πρόσφατη DEFEA. Το ΓΕΣ πασχίζει τα τελευταία χρόνια να δρομολογήσει τον εκσυγχρονισμό του αρματικού μας δυναμικού και ειδικά των 183 LEO 2A4 που αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από τα γερμανικά αποθέματα ως ενδιάμεση λύση τον Αύγουστο του 2005, στο πλαίσιο της προμήθειας των 170 νέων αρμάτων LEO 2HEL. Τόσο οι ελληνικές εταιρείες του χώρου όσο και διεθνείς κολοσσοί δείχνουν άμεσο και έμμεσο ενδιαφέρον για το δρομολογούμενο πρόγραμμα και φυσικά δεν θα μπορούσαν να μην παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στη Έκθεση. Δεν ήταν όμως όλες εύκολα αντιληπτές, αν και η παρουσία ενός ελληνικού LEO 2A4 «κυριαρχούσε» στον χώρο της έκθεσης, σε σχετικό εκθεσιακό περίπτερο της IDE (Intracom Defence). Παρουσιάζουμε τις προτάσεις και λύσεις των εταιρειών αλλά και του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ)!
FALCON STRIKE 2021, η συνάντηση των «Αστραπών»
Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη νότια Ιταλία το χρονικό διάστημα 7 έως 15 Ιουνίου ήταν η πρώτη στην Ευρώπη, στην οποία 24 F-35 από τέσσερις διαφορετικές χώρες συμμετείχαν σε τακτικά σενάρια που σχεδιάστηκαν ειδικά για μαχητικά 5ης γενιάς.
Marine Nationale-EPPE, οι μαχητές των καταστρωμάτων
Οι επιχειρήσεις από τα flattop έχουν πάντοτε ως πρωταγωνιστές τους Ιπταμένους της Ναυτικής Αεροπορίας, αλλά, όπως συμβαίνει σε αεροπορικές επιχειρήσεις, υπάρχουν και άλλοι αφανείς ήρωες· στην προκειμένη περίπτωση στα καταστρώματα των αεροπλανοφόρων. To Ecole du Personnel de Pont d’Envol (EPPE), δηλαδή το Σχολείο Προσωπικού Καταστρωμάτων Πτήσης του Marine Nationale, εκπαιδεύει όλες εκείνες τις ειδικότητες που στελεχώνουν το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ελικοπτεροφόρα αποβατικά και πλοία υποστήριξης, στον κρίσιμο ρόλο που έχουν για τη διεξαγωγή αποτελεσματικών επιχειρήσεων και ασφαλών πτήσεων.
Armee de l’Air et de l’Espace -MIRAGE 2000D, τέλος για την Argonne, νέα αρχή για τη Champagne
Στις 27 Μαΐου 2021 η Γαλλική Αεροπορία σημείωσε μια σημαντική εξέλιξη, όταν μια από τις τέσσερις Μοίρες Mirage 2000D που διέθετε διαλύθηκε, οριοθετώντας το μεσοπρόθεσμο μέλλον του τύπου. Υπενθυμίσουμε τον νέο χαρακτήρα του γαλλικού διθέσιου μαχητικού κρούσης.
Γαλλική Αεροπορία, προετοιμασία για μια παρέλαση
Η εναέρια παρέλαση πάνω από το Παρίσι παράλληλα με την επίγεια στη λεωφόρο της Ηλυσίων Πεδίων την Ημέρα της Βαστίλης αποτελεί σημείο αναφοράς αεροπορικού ενδιαφέροντος· και το 2021, υπό τη σκιά της πανδημίας COVID 19 που επηρέασε την τελευταία, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Βρεθήκαμε στην προετοιμασία της και θα επανέλθουμε με αναφορά στην υλοποίησή της.
KLu-322 Μοίρα, Η «polly» λέει goodbye!
H παλαιότερη ιστορικά επιχειρησιακή μονάδα της Ολλανδικής Βασιλικής Αεροπορίας-KLu (Koninklijke Luchtmacht), ενεργή συνεχώς από το 1943 (ως αμιγώς ολλανδική), και η πρώτη που αξιοποίησε F-16A/B, η 322η Μοίρα «Niet praten maar doen» με το πασίγνωστο έμβλημα του παπαγάλου («Polly Grey»), έκανε το έσχατο βήμα στη μετάπτωσή της από τα Fighting Falcon σε Lightning II.
DEFEA, Φορητός οπλισμός για αστυνομική χρήση
Σχετικά περιορισμένη, αλλά σαφώς όχι αμελητέα ήταν η παρουσία κατασκευαστών φορητού οπλισμού στην DEFEA 2021. Σε στρατιωτικό επίπεδο, λίγα είναι αυτά που θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς, δεδομένου ότι η συζήτηση για το πρόγραμμα αντικατάστασης του G3 για τις ΕΔ είναι κατά κύριο λόγο πολιτική και όχι τεχνική. Όμως, αν δούμε τις προτάσεις των εταιρειών μέσα από τα μάτια του αστυνομικού χρήστη, υπάρχουν αρκετές και ενδιαφέρουσες τεχνικές παρατηρήσεις.
Το ισλαμικό εμιράτο του Αφγανιστάν, ο «δούρειος ίππος» του Ερντογάν
Ενώ στην Ουάσιγκτον προετοιμάζονται για την αναμέτρηση των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου με την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία να είναι καθοριστική για το δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν, οι πολιτικές εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα συνδέονται άμεσα με τις ανοιχτές προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και το Αφγανιστάν, όπου ο «επιτήδειος ουδέτερος» Ερντογάν προσπαθεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα μπορεί, επιδιώκοντας την πολιτική επιβίωσή του στην Τουρκία.