Κυκλοφορεί την Τρίτη 05-01 και ηλεκτρονικά διαθέσιμη ΕΔΩ
Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων: Στην ELBIT με Μ-346
Πολλά γράφηκαν για την πρόταση της Elbit που επικράτησε στην αναζήτηση της Πολεμικής Αεροπορίας για τη δημιουργία του ΔΕΚ Πτήσεων στην Καλαμάτα, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στο στερέωμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το πρώτο μείζον μακροχρόνιο πρόγραμμα ανάθεσης έργου παροχής υπηρεσιών από ιδιωτικό φορέα με αντικείμενο την εκπαίδευση και με βάση χρηματοδοτική μίσθωση. Επειδή εμείς, όπως επιδιώκουμε πάντα, παρακολουθήσαμε το θέμα από την αρχή και όχι αποσπασματικά και κατά περίπτωση, διαβάστε την ιστορία της «σύγκρουσης» CAE/CCC και Elbit/SIBAT, που με μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά ανέδειξε νικήτριες τις τελευταίες.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ελληνική αεροπορική στρατιωτική εκπαίδευση κάνει ένα τεράστιο άλμα και θα συγκαταλέγεται σύντομα ανάμεσα σε αυτές που διεξάγονται με τα πιο σύγχρονα μέσα, ανάμεσά τους και με το καλύτερο δυτικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346A Master (τουλάχιστον μέχρι την είσοδο σε υπηρεσία του T-7 Red Hawk, αν και το αεροπλάνο της Boeing είναι σχεδιασμένο με διαφορετική φιλοσοφία). Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ούτε να «χάνεται στην μετάφραση»!
Άμεσοι στόχοι της ΠΑ: Rafale, εκσυγχρονισμός F-16 Block 50, συστήματα και όπλα
Εν αναμονή του να ξεκαθαρίσει η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης αγοράς των 18 Rafale, στο πλαίσιο του «πακέτου» που περιλαμβάνει και δυο άλλα σκέλη, τα όπλα και το πρόγραμμα FOS (Follow On Support) των μαχητικών, αναλύουμε τις λεπτομέρειες της προσπάθειας ενίσχυσης της ΠΑ και το πως θα εξελιχθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα με τις εκπαιδεύσεις, τις παραδόσεις αεροσκαφών, γιατί κάποια όπλα αποκτώνται τώρα και άλλα όχι και την αξιοποίηση της επένδυσης των €2,33 δις. Γράφουμε όμως και όλα όσα θέλατε να μάθετε για το πρόγραμμα των F-16V, στο οποίο το πρώτο αεροπλάνο F-16C Block 52+ Advanced «005», το «γενικό πρωτότυπο» του προγράμματος εκσυγχρονισμού («Viper Kit Proof A/C») θα «ανοίξει τα φτερά του» μέσα στον Ιανουάριο για το κρίσιμο πρόγραμμα δοκιμών στις ΗΠΑ. Αναφέρουμε και όλα τα ορόσημα των Viper το 2021-2022, ενώ αφιερώνουμε μεγάλο μέρος της ανάλυσης στον πρόγραμμα που θα μετατρέψει τα μαχητικά Peace Xenia II σε F-16 Block 50+ Advanced. Σας μυούμε όμως και στις εξελίξεις της αγοράς ατρακτιδίων Sniper ATP, ένα σημαντικό πολλαπλασιαστή μαχητικής ικανότητας των ελληνικών Fighting Falcon σήμερα αλλά κυρίως στο μέλλον και τα όπλα που θα αποκτήσουμε με προτεραιότητα.
Εξοπλισμοί του ΠΝ : «Μέγα αλλά… (πανα)κριβο το της Θαλάσσης Κράτος.
Παραφράζοντας τη φράση του Περικλή, όπως αυτή καταγράφεται από τον Θουκυδίδη, «μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος», παρουσιάζουμε -πέρα από συναισθηματισμούς και ωραιοποιήσεις- σκληρές αλήθειες για τον εξοπλισμούς του ΠΝ και στοιχειοθετούμε το ότι η απόκτηση και διατήρηση ισχυρού στόλου, που θα επιτρέπει στη χώρα μας ισχυρή ναυτική παρουσία και αποτρεπτική προβολή ναυτικής ισχύος, κοστίζει πολύ, ένα γεγονός που είναι κρίσιμο να γίνει αντιληπτό όσο το δυνατόν πιο νωρίς και από όσο γίνεται από περισσότερους… αν δεν θέλουμε να συνεχίζουμε να βαυκαλιζόμαστε με παραμύθια!
Τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα Μάχης: μύθοι και ανησυχητικές αλήθειες για την απειλή!
Η πρόσφατη κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η δράση των τουρκικών ΜΕΑΜ σε Κουρδιστάν, Συρία και Λιβύη ανέδειξαν δυστυχώς ένα σημαντικό επιχειρησιακό πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουν όλο και πιο οξύ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση ελληνοτουρκικής εμπλοκής, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις τους στη χρήση και την αντιμετώπιση των UAV/UCAV. Επιχειρούμε μια ανάλυση της κατάστασης αναφορικά με τα θέατρα του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, του Έβρου και της Ανατολικής Μεσογείου μια σοβαρή και ψύχραιμη αξιολόγηση, η οποία δεν πρέπει να δαιμονοποιεί την απειλή, αλλά ούτε και να την υποβαθμίζει.
MICA, το άλλο γαλλικό δόρυ για Rafale
Για περισσότερα από 20 χρόνια η οικογένεια των πυραύλων αέρος-αέρος Mica αποτελεί τον κύριο οπλισμό των μαχητικών της Γαλλικής Αεροπορίας, της Αεροπορίας του Γαλλικού Ναυτικού, αλλά και των αεροπορικών δυνάμεων άλλων χωρών, που έχουν εμπιστευτεί την άμυνά τους σε Mirage 2000 και Rafale. Ανατρέχουμε στην ιστορία της εξέλιξής της, που μετέτρεψε μια γαλλική αδυναμία με τους Magic και Super 530 σε απόλυτο πλεονέκτημα, που εισέρχεται πλέον στην τρίτη γενιά του με τους Mica NG!
C-135FR: H αρχή του τέλους για τα γαλλικά Stratotanker
Στις 6 Οκτωβρίου 2020 οι Γαλλικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις απέσυραν και επίσημα το ιπτάμενο τάνκερ C-135FR «475», το οποίο είχε μπει σε υπηρεσία στις 20 Ιανουαρίου 1964. Το 56χρονο αεροπλάνο ήταν το πρώτο από 15 Stratotanker που αποκτήθηκαν συνολικά από τη Γαλλία στο πλαίσιο δημιουργίας αεροπορικού σκέλους στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων. Μετά την πρόσφατη απόσυρση (και μια παλαιότερη απώλεια), ο σχετικός στόλος αριθμεί πλέον 10 Boeing C-135FR και τρία KC-135RG ενταγμένα στην 4/31 Μοίρα Εναέριου Ανεφοδιασμού «Sologne» στην BA125, στο Istres-Le Tube. Όπως έχει γράψει η «Πτήση», η Γαλλική Αεροπορία σχεδιάζει να αντικαταστήσει το σύνολο των Stratotanker, δύο Airbus A340-211 και δύο A310-304 σε υπηρεσία με τη Μοίρα Μεταφορών 03.060 «Esterel», μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Το άρθρο μας είναι μια ιστορική αναδρομή που φτάνει μέχρι τις μέρες μας και στην τρέχουσα κατάσταση των γαλλικών Stratotanker.
OCEAN SKY 2020, DACT στις Κανάριες Νήσους
Γνωστή για πολλά χρόνια ως DACT (Dissimilar Air Combat Training), η συνεκπαίδευση στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων με οικοδέσποινα την Ισπανική Αεροπορία (Ejercito del Aire, EdA) και επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Gando υλοποιείται πλέον ως Ocean Sky, για να τονίσει το περιβάλλον διεξαγωγής της στην ατλαντική ζώνη της δυτικής Αφρικής, απέναντι από το Μαρόκο. Οι φετινές «αερομαχίες» ήταν μια αντιπαράθεση με πρωταγωνιστές Eurofighter Tifon, EM-18M/BM, F/A-18CX και Rafale C/B με πρώτη παρουσία Meteor.
Aeronautica Militare 51ο Stormo: Από Chiblis σε Typhoon
Καθώς η Ιταλική Αεροπορία παρέλαβε το τελευταίο από τα Eurofighter F-2000A, που είχε παραγγείλει τη δεκαετία του 2000, μια σημαντική «αλλαγή φρουράς» έλαβε χώρα στην Αεροπορική Βάση της Istrana, που σηματοδοτεί την δύση της ιταλικής καριέρας των AMX, γνωστών και ως Ghiblis.
BVVS Sukhoi Su-25, Παράταση ζωής για τα βουλγαρικά «Frogfoot»
H επιστροφή στα χέρια της Βουλγαρικής Αεροπορία (BVVS) των πρώτων Su-25 έπειτα από γενική επισκευή, ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό στο 558 Εργοστάσιο Βάσης (ARZ) στη Λευκορωσία, όπου έλαβαν «παράταση ζωής», σηματοδοτεί άλλο ένα ορόσημο της προσπάθειας της βαλκανικής χώρας για την ενίσχυση των ενόπλων της δυνάμεων με περιορισμένα οικονομικά μέσα. Αποκαλύπτει όμως και άφθονο παρασκήνιο για την υλοποίηση του προγράμματος.
SpaceX Starship SN8, H «άνοδος» και η «πτώση»
Η δοκιμή του Starship στις 9 Δεκεμβρίου 2020 κατέληξε μέσα σε μια μπάλα φωτιάς που κατέστρεψε το όγδοο πρωτότυπο του διαστημικού φορέα (SN8), όταν αυτός συνετρίβη στη βάση της SpaceX στη Μπόκα Τσίκα του νοτιοδυτικού άκρου του Τέξας, στον Κόλπο του Μεξικού. Παρ’ όλα αυτά, ο Ήλον Μασκ, ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και αρχιμηχανικός της εταιρείας, πανηγύρισε γράφοντας θριαμβευτικά στο tweeter «Άρη, ερχόμαστε!» και… μάλλον τελικά είχε δίκαιο.
Σερβικός Στρατός, T-72B1MS «Λευκοί Αετοί», η δωρεά της Μόσχας στο Βελιγράδι
Στις 28 Νοεμβρίου 2020 η Σερβία επέδειξε για πρώτη φορά δημόσια 11 άρματα μάχης T-72B1MS, μέρος δωρεάς ρωσικών οπλικών συστημάτων που παραχωρεί η Μόσχα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με στελέχη του Σερβικού Στρατού τα ρωσικά T-72B1MS είναι αυτή τη στιγμή «τα καλύτερα άρματα μάχης στα βαλκάνια και τη γύρω περιοχή και μια σημαντική αναβάθμιση των σερβικών ικανοτήτων». Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τα ανακατασκευασμένα ρωσικά άρματα μάχης των «φτωχών» που «ανακεφαλαιοποιούν» το μεγάλο απόθεμα των T-72 για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν για T-90;
Edwards Flight Test Museum, Το «άγνωστο» Μουσείο των δοκιμαστικών πτήσεων
Στην καρδιά της Αεροπορικής Βάσης Edwards βρίσκεται ένα μικρό Μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία των δοκιμών, ενώ τριγύρω υπάρχουν διάσπαρτα δεκάδες παλαιά αεροσκάφη, εκ των οποίων ορισμένα μοναδικά. Με την πρόσβαση να είναι πολύ περιορισμένη και δυνατή λίγες ημέρες τον χρόνο βρεθήκαμε εκεί και σας μεταφέρουμε μοναδικές εικόνες και πληροφορίες
ΗΠΑ στη μετά-Τραμπ εποχή: Μέση Ανατολή ή Κίνα;
H επιλογή του απόστρατου στρατηγού Λόιντ Όστιν για την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, με εμπειρία σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Ασίας, σηματοδοτεί την «επιστροφή» των ΗΠΑ στο ευρύτερο αυτό γεωγραφικό τόξο και -ίσως- την «αυτοσυγκράτηση» της Ουάσιγκτον απέναντι στην Κίνα. Η επιλογή προσώπων για τη στελέχωση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι δηλωτική του τρόπου αλληλοσύνδεσης των μετώπων της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ, με την ΕΕ να είναι για ακόμη μια φορά διστακτική απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, τα πολλαπλά προβλήματα κρίσιμης σημασίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ θα απασχολήσουν πρωταρχικά τον Μπάιντεν και αυτό το γνωρίζει ο Ερντογάν.