Το καινούργιο μας Τεύχος 55, Ιανουάριος 2024, είναι στα περίπτερα από το Σάββατο 04-01 με άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ σε ειδική τιμή.
Μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων, πετάμε με ΝΗ90 SOF
Η ΜΑΕΕ είναι ο εναέριος βραχίονας της ΔΕΠ (Διοίκησης Ειδικού Πολέμου) του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για τους χειριστές που θα πετάξουν με τα προηγμένα ΝΗ90, τα CH-47SD Chinook και -στο μέλλον- με UH-60M στο απόλυτο σκοτάδι πάνω από ξηρά και θάλασσα, για να μεταφέρουν τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων-SOF (Special Operations Forces) στην περιοχή του στόχου τους και να τις απομακρύνουν με ασφάλεια μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους. Για πρώτη φορά βρεθήκαμε στον αέρα με τα ΝΗ90 της έκδοσης Ειδικών Επιχειρήσεων, σε προσομοίωση πλήρους επιχειρησιακού προφίλ, που μας έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε -στην πράξη- τις εξαιρετικές ικανότητες ανθρώπων και μηχανών της ΜΑΕΕ.
Armee de l’Air et de l’Espace, 20 χρόνια Rafale σε πορεία προς το F5
To omnirole μαχητικό Rafale εξελίσσεται διαρκώς, για να μπορεί να κατανικήσει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές απειλές και να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Είκοσι χρόνια μετά την άφιξη του Rafale «B304» στην αεροπορική βάση Mont-de-Marsan εστιάζουμε στην είσοδο σε υπηρεσία των Rafale Standard F4, στη Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη-AΑE (Armee de l’Air et de l’Espace).
Fuerza Aerea De Chile, υπερασπιστές της Atacama
Πριν από δυο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2022, είχαμε βρεθεί πάλι στην έρημο της Atacama, μιας από τις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη στη βόρεια Χιλή, μεταξύ των πόλεων Iquique και Antofagasta, για να παρακολουθήσουμε τότε την εξέλιξη της πολυεθνικής άσκησης SALITRE IV. Στο… «εξωτικό» θέμα του τεύχους επιστρέψαμε αυτή τη φορά, για να πετάξουμε με τα αεροπλάνα της Χιλιανής Αεροπορίας-FACh (Fuerza Aerea de Chile), τους υπερασπιστές της Atacama, αλλά όχι μόνο.
Kish Island Airshow 2024
Στην 12η έκδοση του Kish Airshow, έπειτα από εξαετή απουσία, η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) συμμετείχε με έντεκα αεροσκάφη της, μαζί με δεκάδες πολιτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα σε στατική και πτητική επίδειξη. Η φετινή έκθεση επικεντρώθηκε στην επίδειξη μοντέλων εγχώριας κατασκευής ή εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων τριών πρόσφατα αναβαθμισμένων PC-7C Turbo Trainer, δύο F-5E Saeghe και ενός F-5F Kowsar. Επίσης, η IAMI Corp (Iranian Aircraft Manufacturing Industries Corporation) έφερε στην έκθεση το πρωτότυπο IrAn-140T, αν και απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ένα F-14A.
NΑΤΟ TLP 2024-4, ελληνικά Rafale στη χώρα του Δον Κιχώτη
Ανάμεσα στις 11 και τις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκπαιδευτική πτητική σειρά Tactical Leadership Program της χρονιάς στην Base Aerea de Albacete. Η έσχατη TLP ήταν σημαντική για τον θεσμό, ο οποίος έκλεισε μιάμιση δεκαετία τέλεσης στην ισπανική έδρα του. Για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήταν επίσης ένα ορόσημο, καθώς σηματοδότησε την πρώτη παρουσία Rafale EG στο ΝΑΤΟϊκό σχολείο, με τον τύπο να κάνει άλλο ένα βήμα στην πορεία πλήρους επιχειρησιακής του αξιοποίησης και να αποδεικνύει με άλλον έναν τρόπο, την εκπαίδευση αρχηγών αποστολών, την ωριμότητά του σε ελληνική υπηρεσία.
Turk Hava Kuvvetleri, τουρκικές τακτικές και στρατηγικές δυνατότητες αερομεταφορών
Η πρόσφατη είδηση περί αγοράς των μεταχειρισμένων C-130J-30 της RAF έφερε πάλι στο προσκήνιο τις δυνατότητες αερομεταφορών της Τουρκικής Αεροπορίας τόσο τις τακτικές όσο και τις στρατηγικές. Ανασκοπούμε την ιστορική τους διαδρομή έως τις πρόσφατες εξελίξεις.
Euronaval 2024: προηγμένα συστήματα εγγύς αεράμυνας πλοίων
Στην πλούσια γαλλική έκθεση ναυτικού αμυντικού υλικού οι MBDA, Naval Group και Safran παρουσίασαν νέα ναυτικά συστήματα εγγύς άμυνας. Αναλύουμε την αιχμή αυτής της τεχνολογίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, τις δυνατότητές τους αλλά και το ιστορικό εξέλιξής τους με βάση τις πληροφορίες που συλλέξαμε κατά τη διάρκεια του Press Tour που προηγήθηκε της Euronaval 2024. Στη διάρκειά του είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις των εταιρειών, να συνομιλήσουμε με στελέχη και εκπροσώπους τους και να αποκομίσουμε εντυπώσεις από την επίσημη παρουσίαση αυτών των συστημάτων. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, κάποια από αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολύ καλή προσθήκη σε μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού για βέλτιστη αυτοπροστασία έναντι ευρέως φάσματος απειλών.
Γαλλική Αεροπορία, ασκήσεις συνδυασμένης αεράμυνας
Με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη-AΑE (Armee de l’Air et de l’Espace) αύξησε το επίπεδο προστασίας των αεροπορικών βάσεών της από εναέριες απειλές, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης (ΜΕΑΚ), ενώ σχεδιάζει και για την απειλή των βαλλιστικών πυραύλων.
Saber Junction 24, ασκήσεις αεροπρογεφυρώματος
H Αμερικανική Αεροπορική Εθνοφρουρά (USANG), ο Ιταλικός Στρατός και η Ιταλική Αεροπορία (ΑΜ) πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες εκδόσεις της άσκησης Saber Junction. Προσεκτικά σχεδιασμένη με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης για επιχειρήσεις αεραποβατικής εφόδου για την ανάκτηση εδαφών στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, η άσκηση είχε 4.500 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμάτων αέρος και εδάφους που πέταξαν με 27 ελικόπτερα, και πάνω από 24 αεροσκάφη σταθερών πτερύγων στην περιοχή της συνεκπαίδευσης, στο Hohenfels, στα ανατολικά της Γερμανίας, στη Βαυαρία, στο κρατίδιο του Άνω Παλατινάτου και το Ramstein στα δυτικά. Διδάγματα που έχουν αντληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία εφαρμόστηκαν σε όλα τα σενάρια της άσκησης.
Έρευνα-Διάσωση στο Αιγαίο, Εθνικά και Κοινωνικά κρίσιμη
Οι αποστολές Έρευνας-Διάσωσης είναι επιχειρήσεις εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών και τη φυσική υπόσταση της ανθρώπινης κοινωνίας, καθώς έχουν ως θεματικό αντικείμενο το ύψιστο από ανθρωπιστικής πλευράς αγαθό, τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα και ειδικά για την Ελλάδα, έχουν μεγάλη και σημαντική επίδραση στη λειτουργία και υλοποίηση της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων σε όλο το εύρος του ελληνικού FIR, με έμφαση στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Η ανάλυσή μας σε μια σειρά άρθρων εστιάζει σε όλες τις πτυχές του θέματος με πληροφορίες και προβληματισμούς που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν.
Notre Dame, οι παγκόσμιοι ηγέτες στο Παρίσι
Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, κορυφαίο ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, επαναλειτούργησε σε επίσημη τελετή στις 7 Δεκεμβρίου 2024 μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών ανοικοδόμησης έπειτα από μεγάλη πυρκαγιά που είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις 15 Απριλίου 2019. Μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Μακρόν δεκάδες αρχηγοί κρατών ταξίδεψαν στο Παρίσι για να παραστούν στην τελετή. Δεκαοκτώ από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφίχθησαν με στρατιωτικά και κυβερνητικά αεροσκάφη, ενώ οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν πολιτικά αεροπλάνα ναυλωμένα από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους. Η γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη-AΑE (Armee de l’Air et de l’Espace) διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια του Παρισιού κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης και παρακάτω εμβαθύνουμε στα μέτρα που εφαρμόστηκαν, ενώ επισκοπούμε τα εναέρια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχηγούς κρατών που συμμετείχαν στην τελετή.
Πληροφοριες ΕΔΩ