Το καινούργιο μας Τεύχος 54, Δεκέμβριος 2024, είναι στα περίπτερα με άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ σε ειδική τιμή.
O ρωσικός IRBM Oreshnik, οδηγεί σε Ψυχρό Πόλεμο 2.0;
Το ρωσικό «πλήγμα» με στρατηγικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς-IRBM (Intermediate Range Ballistic Missile) στο βιομηχανικό συγκρότημα Pivdenmash κοντά στην πόλη του Ντνίπρο στις 21 Νοεμβρίου 2024, αν και χωρίς κεφαλές, άνοιξε τον ασκό που Αιόλου σε πολλά μέτωπα, με αρκετούς αναλυτές να κάνουν λόγο για απότομη και ταχεία πορεία Δύσης-Ρωσίας σε Ψυχρό Πόλεμο 2.0. Ποιος είναι ο IRBM Oreshnik, πως εξελίχθηκε, ποιο είναι το μήνυμα της Μόσχας στη Δύση και πως αναδύεται η απειλή;
ΤΑΜΣ «Επώνυμος Ήρωας 24», νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση της Εφεδρείας
Από το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, απ’ όπου παρακολούθησε την τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) Επώνυμος Ήρωας 24, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε τις αλλαγές στον τρόπο κλήσης και εκπαίδευσης των εφέδρων του Ελληνικού Στρατού, που θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η «Ατζέντα 2030».
Ο Ελληνικός Θόλος, ολοκληρωμένη αντιαεροπορική άμυνα
Η ανάγκη για την αντικατάσταση των σοβιετικής/ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων και των πεπαλαιωμένων συστοιχιών Ι-HAWK, αλλά και η αναβάθμιση της άμυνας του Ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) έναντι των νέων απειλών που προέρχονται από το τουρκικό οπλοστάσιο ΜΕΑΜ (Μη Επανδρωμένων Αεροχήματων Μάχης και drone, αλλά και πυραύλων κρουζ και τακτικών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, καθιστά επιτακτική την αναβάθμιση των σχετικών δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά την προσθήκη συστημάτων anti-drone. Ένα πολυσέλιδο άρθρο-ανάλυση που καλύπτει όλες τις πτυχές του επίκαιρου θέματος, ειδικά μετά την επιβεβαίωση της κυπριακής προμήθειας BARAK MX, που επίσης περιλαμβάνεται στην εμπεριστατωμένη αναφορά μας.
Pitch Black 24, ασκήσεις «Down Under»
Η Pitch Black (PB) διοργανώνεται ανά διετία από τη Βασιλική Αεροπορία της Αυστραλίας-RAAFκαι με τα χρόνια έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τις συμμαχικές χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, προσελκύοντας έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται και αεροπορίες από την Ευρώπη, καθώς η Γηραιά Ήπειρος εστιάζει όλο και περισσότερο την προσοχή της στην περιοχή. Η Pitch Black 24 ήταν η μεγαλύτερη από πλευράς συμμετοχών και αριθμών αεροσκαφών και προσωπικού στη 43χρονη ιστορία του θεσμού, συγκεντρώνοντας 20 αεροπορίες, πάνω από 140 εναέρια μέσα και σχεδόν 4.500 στελέχη στις τρεις εγκαταστάσεις τής RAAF. Ανάμεσα στις χώρες που βρέθηκαν «down under» ήταν η Ισπανία (με EF2000), η Ιταλία, το Μπρουνέι, η Παπούα-Νέα Γουινέα (με ένα αεροπλάνο γενικής χρήσης PAC P-750), οι Φιλιππίνες (με KAI FA-50) και το Φίτζι, ενώ άλλες αεροπορίες επέστρεψαν για άλλη μια φορά στη βόρεια Αυστραλία, συγκαταλέγονταν η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ινδία (με έξι Su-30MKI), η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη.
Cruzeiro Do Sul 2024, σε βραζιλιάνικους ουρανούς και ρυθμούς
Οι ασκήσεις Cruzeiro do Sul (CRUZEX), που διοργανώνονται από τη Βραζιλιάνικη Πολεμική Αεροπορία-FAB (Forca Aerea Brasileira), έχουν τη φήμη ως οι πιο σημαντικές και ουσιαστικές στη Λατινική Αμερική με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των αεροπορικών δυνάμεων της ηπείρου και όχι μόνο. Από την πρώτη διοργάνωση, τον Μάιο του 2002, όλο και περισσότερες εναέριες δυνάμεις εξέταζαν θετικά τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη δραστηριότητα, η οποία συνήθως διεξάγεται επί δύο εβδομάδες, εκτελώντας πολύπλοκες και συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις κάθε είδους. Η «Πτήση», που παρακολουθεί διαχρονικά τις CRUZEX, σχεδόν από τη γέννησή τους, βρέθηκε για άλλη μια φορά στη Βραζιλία και ακολουθεί το πρώτο από μια σειρά άρθρων μας.
Τουρκική αεροπορική βιομηχανία, ανοίγει φτερά παρά τα προβλήματα
Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν γεμάτες εξελίξεις για την τουρκική αεροπορική βιομηχανία, και δεν αναφερόμαστε μόνο στην TAI/TUSAS, αν και για πολλούς, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου από δυο ενόπλους στις εγκαταστάσεις της, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από είκοσι.
TΗΑΑD στο Ισραήλ, αμερικανική ενίσχυση της αντιβαλλιστικής άμυνας
H μετακίνηση μιας συστοιχίας του αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD, από τις ελάχιστες που υπάρχουν στο αμερικανικό οπλοστάσιο, όχι μόνο ενίσχυσε την άμυνα του Ισραήλ, αλλά κατέδειξε και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συμπορευτούν με το Τελ Αβίβ στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε νέας ιρανικής επίθεσης.
USAFCENT, προετοιμασία για πόλεμο με το Ιράν
Με την κλιμάκωση της κρίσης Ιράν-Ισραήλ, από τον περασμένο Αύγουστο η USAFCENT (United States Air Force Central) ενίσχυσε κατακόρυφα τις δυνάμεις της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόσο ως αποτροπή όσο όμως και σε προετοιμασία στην περίπτωση ένοπλης σύρραξης με το καθεστώς της Τεχεράνης. Ιχνηλατούμε τις σχετικές εξελίξεις.
Επιχείρηση «Ημέρες Μετάνοιας», η καταστροφή της ιρανικής πυραυλικής βιομηχανίας
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αεροπορική επιδρομή της στο Ιράν στις 26 Οκτωβρίου 2024. Με τη συμμετοχή σχεδόν 100 μαχητικών αεροσκαφών από διάφορες Μοίρες, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Ημέρες Μετάνοιας («Days of Repentance») έγινε η απάντηση του Ισραήλ στην απόπειρα μαζικού πλήγματος με βαλλιστικούς πυραύλους από τις Αεροδιαστημικές Δυνάμεις του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGCASF) την 1η Οκτωβρίου 2024. Εκείνη την ημέρα η Τεχεράνη εκτόξευσε 200 βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (MRBM) κατά του Ισραήλ, προκαλώντας όμως μόνο περιορισμένες ζημιές και καταστροφές. Η ιρανική επίθεση ήταν για αντίποινα για την εξόντωση του Χασάν Νασράλα, του γενικού γραμματέα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό από την IAF στις 27 Σεπτεμβρίου 2024. Ακολουθεί η ανάλυση της ισραηλινής επιχείρησης.
Falcon Leap 24, σε ανάμνηση της Επιχείρησης Market Garden
Στην 80η επέτειο της Επιχείρησης Market Garden (17-25 Σεπτεμβρίου 1944), εννέα χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, συνεκπαιδεύτηκαν στην άσκηση αεροκίνησης και εναέριων μεταφορών που διοργανώνει η Βασιλική Ολλανδική Αεροπορία (KLu). Μετά την πρώτη αναφορά μας στη Falcon Leap 24 στο προηγούμενο τεύχος επανερχόμαστε με μια ανάλυση των συμμετοχών στην άσκηση που εξελίχθηκε με επίκεντρο την ΑΒ Eindhoven.
Ισλανδική Ακτοφυλακή, H225 πάνω από ηφαίστεια και πάγους
Οι προηγούμενες επισκέψεις της «Πτήσης» στη μακρινή Ισλανδία αφορούσαν σε επιχειρήσεις αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά όμως την επισκεφθήκαμε, για να δούμε τον μοναδικό τοπικό αεροπορικό βραχίονα, αυτόν της Ακτοφυλακής με τρία Airbus H225. Η περιοχή δράσης της απλώνεται από τους αμέτρητους καταρράκτες μέχρι τα επικίνδυνα παγωμένα νερά και από τους γιγάντιους χιονόλευκους παγετώνες μέχρι τα ηφαίστεια που αναμορφώνουν το τοπίο, καθώς η λάβα τους αναδύεται από τη γη. Ο επικεφαλής της Landhelgisaesla Islands (Icelandic Coast Guard-ICG) Georg Kristinn Larusson μας ενημέρωσε για τα πέντε χρόνια χρήσης των ελικοπτέρων σε ένα δύσκολο και δυναμικό περιβάλλον με συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων.
Η φωτιά στην Κορινθία, αεροπυρόσβεση σε δοκιμασία
Μετά τη μεγάλη φωτιά στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική που απείλησε άμεσα τον αστικό ιστό, μια άλλη φωτιά, προς το τέλος της πυροσβεστικής περιόδου, στην Κορινθία εξελίχθηκε σε μεγάλη δοκιμασία των δυνάμεων καταστολής, ιδιαίτερα των εναέριων μέσων, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος αλλά και τις προκλήσεις εν μέσω ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του ελληνικού μηχανισμού.
Βόρεια Μακεδονία, τα Σκόπια στις Φλόγες
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου καλοκαιριού, που διατηρήθηκαν σταθερά πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου για αρκετές εβδομάδες στη Νότια Ευρώπη, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία το προηγούμενο χρονικό διάστημα συνέβαλαν στην ανάπτυξη πολυάριθμων καταστροφικών πυρκαγιών στα Βαλκάνια. Η Βόρεια Μακεδονία βρέθηκε για άλλη μια φορά στο «μάτι του κυκλώνα», ζητώντας τη διεθνή συνδρομή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η οποία εξελίχθηκε σε κρίση. Με στοιχεία που αποδεσμεύθηκαν, καταγράφουμε τις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ειδικά για τα Air Tractor, τα οποία ως γνωστόν έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον.
ΗΠΑ-Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ 2.0
Η σαρωτική νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου τον κατέστησε κυρίαρχο στην αμερικανική πολιτική ζωή, καθώς εξασφάλισε τον έλεγχο της εκτελεστικής (Λευκός Οίκος), της νομοθετικής (Κογκρέσο) και της δικαστικής (Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ) εξουσίας. Υπό τη νέα πραγματικότητα είναι πολιτικά πανίσχυρος για την επιβολή των απόψεών του σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Πληροφοριες ΕΔΩ