Κυκλοφορεί πανελλαδικά στις 06-05
και ηλεκτρονικά ΕΔΩ
SOFEX ΩΡΙΩΝ 22, Άμεση Επιθετική Ενέργεια Ειδικών Δυνάμεων
Μοναδική στο είδος της ήταν η φετινή άσκηση ΩΡΙΩΝ 22, στην οποία συμμετείχε προσωπικό ειδικών Επιχειρήσεων από έξι χώρες στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ). Κατά τη διάρκεια της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών ενώπιον του ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη και του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt τονίστηκε η δημιουργία ενός άκρως ρεαλιστικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος -συνδυαστικά με την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη στρατιωτική συνεργασία των ΕΕΔ με αυτές χωρών των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα!
SA΄AR 6 για το ΠΝ, μια διαφορετική κορβέτα για την Ελλάδα
Η «Πτήση» έχει ήδη ενημερώσει του αναγνώστες της από τον περασμένο Μάρτιο για γερμανικό ενδιαφέρον στο ελληνικό πρόγραμμα των κορβετών με μια υποψηφιότητα έκπληξη, την ισχυρά οπλισμένη κορβέτα Sa΄ar 6 με βάση την ΜΕΚΟ Α-100, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για το Ναυτικό του Ισραήλ. Η πρόταση αυτή, εφόσον κατά τα φαινόμενα οριστικοποιηθεί, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το Πολεμικό Ναυτικό.
ΚΕΤΕΣ, «Αφανής» πολλαπλασιαστής ισχύος
Το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελληνικού Στρατού είναι μια ιδιαίτερη Μονάδα του Στρατού Ξηράς . Αν και άγνωστο στο ευρύ κοινό, αποτελεί τον διαχρονικό κρυφό άσο στο μανίκι, και ειδικά τα τελευταία χρόνια που κυριολεκτικά υπερέβη εαυτόν, ώστε να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το έργο του θα λέγαμε ότι, εάν θεωρήσουμε ότι οι Μονάδες των Όπλων και των Σωμάτων του ΣΞ αποτελούν την ισχύ στο πεδίο της μάχης και παραπέμπουν στον μυθικό Αχιλλέα, τότε το ΚΕΤΕΣ είναι ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Το Κέντρο έχει ως στόχο να παρακολουθεί στενά, να αναπτύσσει και να προσαρμόζει τις νέες τεχνολογίες στις ελληνικές συνθήκες. H «Π» επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του, μίλησε με τους ανθρώπους του και σας μεταφέρει όσα μπορούν να δουν το φως της δημοσιότητας και ό,τι από αυτά μπορεί να μεταφερθεί σε μερικές σελίδες χαρτιού για το τεράστιο έργο που επιτελεί.
Αεροπορική Βάση ΣΕΔΕΣ, η συλλογή ιστορικών αεροσκαφών 1990-2020
Το Σέδες με την υπερεκατονταετή δράση του αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά αεροδρόμια της Ελλάδας. Αν και με τη μεταστάθμευση των τριών εναπομεινάντων C-47A/B του 355/1 Σμήνους Τακτικών Μεταφορών στην 113ΠΜ τον Ιανουάριο του 2003 έπαυσε να φιλοξενεί επιχειρησιακά αεροπλάνα στις εγκαταστάσεις του, δεν σταμάτησε ποτέ να συμβάλλει στην άμυνα της πατρίδας μας, φιλοξενώντας πλέον Patriot της 350ης Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων (350ΠΚΒ). Επιχειρούμε μια αναδρομή στην πορεία της συλλογής ιστορικών αεροσκαφών την περίοδο 1990-2020.
Fuerza Aerea Colombiana, Texan IΙ σε κολομβιανούς ουρανούς
Από τα τέλη της δεκαετίας του 60 η Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας-FAC (Fuerza Aerea Colombiana) αξιοποίησε με επιτυχία Cessna T-37 σε διάφορες εκδόσεις, ανάμεσά τους και παραλλαγές μαχητικών ελαφράς κρούσης. Έπειτα από 53 περίπου χρόνια υπηρεσίας όμως, τα αεριωθούμενα Tweet αποσύρθηκαν πλέον οριστικά, με τα τελευταία από αυτά να παραχωρούν τη θέση τους σε στροβιλοελικοφόρα Textron-Beechcraft T-6C Texan II, που έφτασαν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής προετοιμάζοντας νέες σελίδες αεροπορικής ιστορίας.
Malta Air Wing, από Σμήνος σε Πτέρυγα!
Η μικρή νησιωτική χώρα στο κέντρο της Μεσογείου έχει γνωρίσει στην ιστορία της πολλούς κατακτητές και ηγεμόνες, για να γίνει τελικά ανεξάρτητη χώρα πριν από μόλις 57 χρόνια. Η αεροπορική βάση Kirkop, η οποία βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του μεγαλύτερου νησιού του μικροσκοπικού αρχιπελάγους που την συγκροτεί, είναι η μοναδική τέτοια εγκατάσταση και έδρα της Αεροπορικής Πτέρυγας των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας AW AFM (Air Wing of the Armed Forces of Malta). Ο υπογράφων πραγματοποίησε μια αποκλειστική επίσκεψη στις μονάδες της και μίλησε με τον διοικητή της, τον αντισυνταγματάρχη James Thomas Grech, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών και τις προοπτικές για το μέλλον.
C-130J Super Hercules, γαλλογερμανική συνεργασία σε Τακτικά μεταγωγικά
Η γαλλογερμανική Μοίρα C-130J σχηματίστηκε με δύο αεροσκάφη τακτικών μεταφορών C-130J-30 και δύο τάνκερ KC-130J της Γαλλικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης ADLAeDLE (Armee de l’Air et de l’Espace) στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. Στις 19 Φεβρουαρίου 2022 όμως η Μονάδα έκανε ένα άλλο μεγάλο βήμα, όταν παρέλαβε το πρώτο της γερμανικό C-130J-30, που μπήκε σε υπηρεσία τρεις εβδομάδες αργότερα. Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν έχει μόνο πέντε Super Hercules, αυτή η μικρή Μοίρα έχει ήδη διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Αφρική και τώρα στις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της άμυνας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ μεσούσης της ουκρανικής κρίσης.
IRIAF, από το πρόγραμμα Silk Road II στο Kowsar
Η αεροπορία τους Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στην προσπάθεια διατήρησης αεροσκαφών που αποκτήθηκαν τη δεκαετία του 70 επί καθεστώτος σάχη, έχει επιδοθεί διαχρονικά στην υλοποίηση προγραμμάτων ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού διαφόρων τύπων. Το άρθρο που ακολουθεί, αναφέρεται σε μια δέσμη που αφορά στα F-5E/F Tiger II και την παράταση ζωής τους που επιχειρείται εδώ και χρόνια.
Royal Air Force-84η Μοίρα, 50 χρόνια Flying Scorpions
Στις 17 Ιανουαρίου 2022 η 84η Μοίρα «Scorpions» της Βασιλικής Αεροπορίας γιόρτασε την 50η επέτειο επιχειρήσεων ελικοπτέρων στη RAF Akrotiri στην Κύπρο. Η Μοίρα, η οποία σήμερα αξιοποιεί τρία Griffin HAR2, είναι η τελευταία μονάδα Έρευνας- Διάσωσης της RAF. Από τον Φεβρουάριο του 1972 αποτελεί βασικό στοιχείο των βρετανικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις τους στη μεγαλόνησο, από όπου έχει σώσει εκατοντάδες ζωές και έχει βοηθήσει στην κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών, συνεπικουρώντας τις δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αφορμή τις πέντε δεκαετίες επιχειρήσεων ανασκοπούμε τη σύγχρονη ιστορία της έως και σήμερα.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, F-22 ασπίδα στα kamikaze drone
Συνήθως οι εν εξελίξει επιχειρήσεις σε υπάρχουσες απειλές παραμένουν απόρρητες έως τη λήξη τους. Στην περίπτωση όμως του αγώνα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων «αυτοκτονίας», μια επιχειρησιακή ανάπτυξη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέδειξε τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Αεροπορικής Εθνοφρουράς και της Αεροπορίας του Σώματος Πεζοναυτών στην παροχή προστασίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του πλανήτη.
Airbus–CFM Testbed, πετώντας με LH2
Toν Σεπτέμβριο του 2020 ο ευρωπαϊκός κολοσσός προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα σχετικό με την προσπάθεια μείωσης μεσοπρόθεσμα και μηδενισμού μακροπρόθεσμα των εκπομπών ρύπων καυσαερίων με προτάσεις επιβατικών εξοπλισμένων με υβριδικούς κινητήρες υδρογόνου. Σε συνέχεια εκείνης της πρωτοβουλίας, που έγινε γνωστή ως ZEROe, η Airbus κάνει σήμερα ένα ακόμη βήμα προς την ίδια κατεύθυνση με την ανακοίνωση εξέλιξης ενός ιπτάμενου εργαστηρίου σε συνεργασία με τη CFM.
AXIOM SPACE MISSION 1, περισσότεροι ιδιώτες στο Διάστημα
Οι αποστολές που γράφουν Ιστορία γίνονται όλο και περισσότερες τελευταία, καθώς η δραστηριότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο των εφαρμογών και της εξερεύνησης του Διαστήματος, που ξεκίνησε διστακτικά τη δεκαετία του 2000, έχει πάρει φρενήρεις ρυθμούς με όλο και περισσότερες εταιρείες να μπαίνουν στην κούρσα. Ανάμεσα σε αυτές η Mission-1 της Axiom Space είχε πολλά χαρακτηριστικά που την κάνουν ιδιαίτερη.
Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα δράμα με μεταψυχροπολεμικές ρίζες
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τον τρόπο που η Ουάσιγκτον και η Μόσχα χειρίστηκαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τριάντα και πλέον χρόνια. Μια πιο σφαιρική εξέταση των γεγονότων και μια προσπάθεια αξιολόγησης της δικαιολογίας για «επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και προσέγγιση ΕΕ-Ουκρανίας» που χρησιμοποιεί η ρωσική ηγεσία, θα πρέπει να συμπεριλάβει στην εξίσωση και την Ευρώπη. Επιχειρούμε μια ιστορική ανάλυση του θέματος σε δυο μέρη, με το πρώτο να εστιάζεται στις «δεσμεύσεις» που δόθηκαν στην ΕΣΣΔ για μη επέκταση του ΝΑΤΟ μετά τη γερμανική ενοποίηση και την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.