22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΝΕΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΗ νέα «Πτήση» 06, ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η νέα «Πτήση» 06, ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

- Advertisement -

Κυκλοφορεί!

 

Και ηλεκτρονικά (ΕΔΩ)

 

Ένα βήμα πιο κοντά σε νέες φρεγάτες και εκσυγχρονισμό MEKO200HN

Αν και η προσοχή της κοινής γνώμης στράφηκε στην απόκτηση των 18 Rafale από την ΠΑ, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ενδιαφέροντος το άλλο κύριο σκέλος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών τον Σεπτέμβριο για τα προγράμματα του ΠΝ, εντούτοις οι εξελίξεις του αναμένεται να είναι πολλές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αποκαλύπτουμε την στροφή της επιδίωξης στην απόκτηση νέων φρεγατών και το άρρηκτα πλέον συνδεδεμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO200HN.

Πολεμική Αεροπορία: Νέα όπλα για καινούρια Viper

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16C/D Block 52+ και Block 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας έχει πλέον δρομολογηθεί, με το αντίστοιχο των Block 50 να βρίσκεται προ των πυλών και υπάρχουν συζητήσεις για τις απαραίτητες προσθήκες στο οπλοστάσιό της, που θα αξιοποιούν αφενός τις αυξημένες δυνατότητες του νέου αεροσκάφους και αφετέρου τις αυξημένες ικανότητες νέων όπλων, τα οποία έχουν εξελιχθεί σημαντικά στο μεσοδιάστημα των δέκα και περισσότερων χρόνων που η ΠΑ δεν αγόρασε νέα συστήματα. Το μεγαλύτερο αφιέρωμα-ανάλυση για όπλα των Viper που έχουμε κάνει ποτέ.

VOLFA 2020, Όταν τα F-16 της 347Μ συνάντησαν τα Rafale της 30e Escadre

Η VOLFA, που διοργάνωσε η Γαλλική Αεροπορία στην Base Aerienne (BA) 118, θα ήταν -και όχι μόνο για το ελληνικό κοινό- άλλη μια ευρωπαϊκή συνεκπαίδευση, και μάλιστα υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας COVID-19, αν δεν υπήρχε η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας με Viper της 347 Μοίρας ΠΕΡΣΕΑΣ, που πέταξαν στο Mont-de-Marsan την επαύριον της ανακοίνωσης της πρόθεσης απόκτησης Rafale. Η «VOL Forces Aeriennes» ήταν πάντως μια ευκαιρία συνάντησης των ελληνικών μαχητικών 3ης γενιάς με τα γαλλικά 4+ γενιάς στους ουρανούς της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

 

AM Centro Sperimentale Volo, Στο μέτωπο της έρευνας και των δοκιμών

Στην Υπηρεσία Πτητικών Δοκιμών (Reparto Sperimentale Volo) της Aeronautica Militare και στην πρωτοπορία της εφαρμοσμένης αεροναυτικής έρευνας που υποστηρίζει τόσο την Ιταλική Αεροπορία όσο και τη βιομηχανία της γειτονικής χώρας, είχαμε αναφερθεί το καλοκαίρι του 2017 (Π&Δ 375). Καθώς όμως οι εξελίξεις είναι πολλές, επανερχόμαστε με μια νεότερη αναφορά, επικαιροποιώντας τα όσα συμβαίνουν στο σύνολο του προϊστάμενου κλιμακίου της, το CSV.

SDTS MB.339, Πετάμε με του Γάλλους Aggressors

H SDTS (Secapem Defence Training Solutions), στο πλαίσιο της αυξανόμενης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών ειδικής αεροπορικής εκπαίδευσης, προσφέρει λύσεις RED AIR στο Γαλλικό Ναυτικό και την Aeronautique Navale, όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα («Πτήση» 01, «Skyhawk Aggressors, Προκαλώντας τα Rafale). Η εταιρεία, όμως, εκτός των A-4N Skyhawk με καθεστώς δανεισμού από την Draken International διατηρεί και έναν ιδιόκτητο στόλο MB.339CB, τα ικανότερα του τύπου σε όλο τον κόσμο. Τις ιδιαίτερες προκλήσεις που προσφέρουν ως εχθρική απεικόνιση τις ανακαλύψαμε στον αέρα!

352 Special Operations Wing, Οι «ειδικοί» των Ειδικών Επιχειρήσεων

Η 352 SOW με έδρα τη RAF Mildenhall αξιοποιεί CV-22B Osprey και MC-130J Commando II ως ο ευρωπαϊκός βραχίονας της USAF για την υποστήριξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε μια ευρεία περιοχή. Για τον συχνό επισκέπτη της χώρας μας για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις, η «Πτήση» απέκτησε το προνόμιο ειδικής πρόσβασης στη μονάδα που δεν προβάλλεται συχνά και επιχειρεί συνήθως στο παρασκήνιο.

Comando de Aviacao do Exercito, Βραζιλιάνικα Στροφεία στα 100 τους

Στις περισσότερες χώρες οι πολεμικές τους αεροπορίες ξεπήδησαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από αεροπορικά σώματα, από τα σπλάχνα των χερσαίων τους δυνάμεων, υιοθετώντας τη νέα (τότε) τεχνολογία. Η Βραζιλία δεν αποτελεί εξαίρεση και η υπόσταση της Αεροπορίας Στρατού οριστικοποιήθηκε με σειρά διαταγμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και έτσι, με αρκετές… ενστάσεις για την ιστορική της συνέχεια μέχρι τις μέρες μας, γιορτάζει τώρα (αν και όχι με συγκεκριμένη ημερομηνία) τα 100 της χρόνια.

Airbus A400M, O «Άτλας» του Λουξεμβούργου

Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου απέκτησε το πρώτο του ιδιόκτητο αεροπλάνο έπειτα από πενήντα και πλέον χρόνια με την παραλαβή ενός γιγάντιου μεταγωγικού Airbus A400M, που όμως εντάχθηκε και θα επιχειρεί τόσο με την Αεροπορική Συνιστώσα των Βελγικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και με την ευρωπαϊκή EATC.

Dynamic Mariner 2020, Προετοιμασία για γαλλική ηγεσία στην NRF/M

Ανάμεσα στις 27 Σεπτεμβρίου και τις 9 Οκτωβρίου το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες αεροναυτικές ασκήσεις του για φέτος έξω από τις ακτές της Κορσικής και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μεσογείου. Συνολικά συμμετείχαν περισσότερα από 30 πλοία των Ναυτικών της Γαλλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Ισπανίας και Ιταλίας μαζί με 36 αεροπλάνα και τουλάχιστον 14 ελικόπτερα της Armee de l’Air et de l’Espace Francaise της Aeronautique Navale και των άλλων χωρών που προαναφέρθηκαν. Στόχος της συνεκπαίδευσης ήταν η προετοιμασία της FRMARFOR (French Aero-Naval Rapid Reaction Force), προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία της Ναυτικής Συνιστώσας της Συμμαχίας από τον Ιανουάριο του 2021 και μαζί της τη διοίκηση των αντίστοιχων δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις ασκήσεις, διαρκής επιδίωξη ήταν η αύξηση της διεπιχειρησιακότητας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα ναυτικά.

«Sadejstvo 2020», Σερβικά γυμνάσια

Οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της επαυξημένης δραστηριότητας που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα, όχι φυσικά άσχετη με την αντίστοιχη κροατική κινητοποίηση και τους εξοπλισμούς του Ζάγκρεμπ, πραγματοποίησαν στις αρχές Οκτωβρίου τη μεγαλύτερη άσκηση εδώ και πολλά χρόνια με την ονομασία Sadejstvo 2020 («Κοινή Δράση»).

Boom Technology XB-1 «Baby Boom», Ιχνηλάτης υπερηχητικής τεχνολογίας

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά την εποχή που το τελευταίο Concorde άφησε τη γραμμή παραγωγής το 1979 και σχεδόν δύο δεκαετίες από την απόσυρση του τύπου ως μη βιώσιμου εμπορικά, μια δέσμη νέων προσπαθειών στην υπερηχητική εμπορική επιβατική πτήση βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλατώντας προηγμένες τεχνολογίες. Το XB-1 είναι ένα πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας που παρουσίασε στις 7 Οκτωβρίου 2020 η Boom Technology, στην προσπάθεια να ξεπεράσει τις πολλές και μεγάλες προκλήσεις της επιδίωξης.

Blue Origin, New Sheppard 13, στον δρόμο της επιτυχίας!

Δέκα μήνες από την προηγούμενη υποτροχιακή αποστολή τον Δεκέμβριο του 2019, η Blue Origin εκτόξευσε για 13η φορά έναν ακόμη φορέα του προγράμματος New Sheppard, επιτυγχάνοντας έβδομη συνεχή ασφαλή ανάκτηση του πυραύλου με προσγείωση στις αχανείς εγκαταστάσεις της βόρεια του Van Horn στο δυτικό Τέξας. Η δοκιμή αξιολόγησε και ένα σύστημα ενεργών αισθητήρων προσέγγισης που θα χρησιμοποιηθεί στην πρόταση της εταιρείας του πολυδισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος για μια ευέλικτη, αυτόνομη, αξιόπιστη και με υψηλής ακρίβειας λύση για μελλοντικές προσεδαφίσεις στη Σελήνη.

ΗΠΑ-Προεδρικές εκλογές 2020, Σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας… με επίκεντρο το SCOTUS*

Παραμονές των φετινών προεδρικών εκλογών στην αμερικανική πρωτεύουσα και το μοναδικό σημείο συμφωνίας μεταξύ των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών εντοπίστηκε στην κοινή παραδοχή για την ιστορική καταγραφή τους στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ ως τις διαδικασίες που δοκίμασαν τις αντοχές του αμερικανικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος, τόσο για τον βαθμό πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας όσο και για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης του τελικού αποτελέσματος. Από την άλλη, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί διαφώνησαν κομβικά για την εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές ο πρόεδρος Τραμπ, θα κινηθεί προς τη δικαστική διάσωσή του απέναντι στις κατηγορίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσω κινήσεων για την απονομή χάρης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (SCOTUS).

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Όλη η αλήθεια για τα “βυθισμένα ελικόπτερα” στο Στεφανοβίκειο

32
Παρακολουθούμε με έκπληξη την κυκλοφορία "ειδήσεων" που αφορούν την κατάσταση των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Όλα ξεκίνησαν από λανθασμένο ρεπορτάζ διαδικτυακού τόπου που αναπαράχθηκε σε...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Σεπτεμβρίου 1941: Η εξέγερση και η σφαγή...

0
Με παρότρυνση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, πραγματοποιείται εξέγερση στην πόλη της Δράμας κατά των Βουλγαρικών αρχών κατοχής. Οι τελευταίοι είχαν αγαστή συνεργασία με...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Αποσύρει εσπευσμένα τα ελικόπτερα ΝΗ-90 η Αυστραλία

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσύρει τα ελικόπτερα Taipan (NH-90) νωρίτερα από ότι είχε υπολογιστεί, μετά από πτώση ενός τον περασμένο Ιούλιο, με...

Στο νερό η φρεγάτα Κίμων (F601)!

Αν και η επίσημη τελετή θα λάβει χώρα στις 4 Οκτωβρίου, «τεχνικά» η πρώτη ελληνική FDI καθελκύστηκε ήδη στα ναυπηγεία της Naval Group στο...

Οι Πολωνοί προσγείωσαν τα “πάντα” σε αυτοκινητόδρομο – η Ανατολική Ευρώπη κάτι μας δείχνει

Μετά τις προσγειώσεις F-35A και Typhoon σε δρόμο στη Φινλανδία (ειδικά προετοιμασμένο βέβαια) σε άσκηση προ ημερών, τώρα και οι Πολωνοί έρχονται να κάνουν...