Συνήθως δεν είμαστε τόσο “κάθετοι” σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα. Ακόμη κι όταν υπάρχει ουσιαστικά “μονοπώλιο”, όπως για παράδειγμα στα μαχητικά 5ης γενιάς, στην ΠΤΗΣΗ προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές. Έτσι, απέναντι στο F-35 αντιπαραθέσαμε από το 2017 όλα τα μαχητικά 4+ γενιάς. Και όπως είδαμε, η ΠΑ επέλεξε ένα από αυτά, το υπέροχο Rafale (προσωρινά προφανώς, το πεπρωμένο του… F-35 φυγείν αδύνατον).
Ν. Παναγιωτόπουλος: Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των MLRS
Όταν όμως πρόκειται για άλλες λύσεις, άλλους πολλαπλασιαστές ισχύος, τότε οι επιλογές είναι περιορισμένες. Για παράδειγμα, όταν έπρεπε να μιλήσουμε για κάποιο βλήμα επιπέδου SPIKE NLOS, από την πρώτη στιγμή γράψαμε για… SPIKE NLOS. Όταν θέλαμε ένα υπερηχητικό όπλο που θα φέρεται από τα F-16, και θα έχει χαμηλό κόστος, τότε γράψαμε χωρίς περιστροφές για το Rampage.
Τώρα, που πρέπει να μιλήσουμε για ένα βαλλιστικό όπλο, που θα συμπληρώσει/αντικαταστήσει τους πυραύλους ATACMS στο ελληνικό οπλοστάσιο, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές νέας τεχνολογίας, ουσιαστικά η εξής μία. Ο πύραυλος PrSM, Precision Strike Missile. Πολλοί από τους φίλους μας τον ξέρουν σαν DeepStrike, που είναι η πρόταση της Raytheon για τον PrSM. O US Army προχωρά μάλλον με την πρόταση της Lockheed Martin, που ονομάζει το όπλο με το πιο “λιτό” PrSM.
O PrSM θα είναι ο τακτικός βαλλιστικός πύραυλος του Αμερικανικού Στρατού τις επόμενες δεκαετίες. Θα εκτοξεύεται από τα εκσυγχρονισμένα M270A1/A2 του Στρατού και των Πεζοναυτών αλλά και τα HIMARS. Πλέον το ενδιαφέρον του Αμερικανικού Στρατού είναι πλέον τα μέτωπα του Ειρηνικού και της Ευρώπης (Πολωνία/Ουκρανία) κι όχι τα “εύκολα” του Ιράκ και Αφγανιστάν. Εκεί, αντιμετωπίζοντας τις πανίσχυρες στρατιωτικά Ρωσία και Κίνα, οι Αμερικανοί χρειάζονται πραγματική ισχύ πυρός.
Βέβαια, πολλοί θα πουν πως υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα οι ρωσικοί Iskander. Εντυπωσιακά όπλα, ντυμένα με την αίγλη της Ανατολής, αλλά μάλλον με επιδόσεις χαμηλότερες του αναμενόμενου. Η ύπαρξή τους στο οπλοστάσιο της Αρμενίας, ουδόλως επηρέασε τους Αζέρους, παρά το γεγονός ότι τελικά μάλλον εβλήθησαν πολλοί πύραυλοι. Απλά, η αποτελεσματικότητά τους ήταν μάλλον περιορισμένη, και το CEP (Circular Error Propability) πολύ μακρυά από αυτό που υπόσχονταν οι Ρώσοι. Δεν εξετάζουμε καν το γεγονός ότι υπάρχει η αμερικανική νομοθεσία CAATSA που “απαγορεύει” την αγορά ρωσικών συστημάτων, απλά το γράφουμε γιατί κάποτε όλη η Ελλάδα συζητούσε για Su-35, S-400 και Iskander.
Υπάρχουν και αντίστοιχες λύσεις από το Ισραήλ, (το LORA) αλλά εκεί είναι ένα τελείως διαφορετικό σύστημα, που έχει να κάνει με εναλλάξιμες ρουκέτες για διάφορους ρόλους και σε ποικίλες αποστάσεις. Αν και έχει πολλές δυνατότητες, δεν θα είναι το state of the art βαλλιστικό όπλο που θα επιτρέψει στον ΕΣ να κάνει στρατηγική (εντάξει, υποστρατηγική) κρούση ακριβείας. Επίσης, κανείς ευρωπαίος εταίρος δεν έχει λύση επιπέδου ATACMS ή PrSM, καθώς κύριο μέλημα της γερμανικής/ευρωπαϊκής πρότασης εκσυγχρονισμού των δικών μας MLRS, ήταν το… ban των ρουκετών με βομβίδες, καθώς πρώτο, έχουν απαγορευτεί, και δεύτερο το θεωρούν πολύ βίαιο όπλο. Συνεπώς, οι όποιες ευρωπαϊκές λύσεις είναι για κράτη επιπέδου Γερμανίας, με γείτονες π.x. το… αναθεωρητικό Λουξεμβούργο.
Ο PrSM θα δώσει σε US Army/US Marines δυνατότητες κρούσης σε βάθος και σε μικρό χρόνο. Η εμβέλεια του, των 499 χιλιομέτρων, είναι αρκετή για μάχες στον Ειρηνικό Ωκεανό, κι όχι μόνο. Από ΝΑΤΟϊκό έδαφος μπορεί να πλήξει με δολοφονική ακρίβεια στόχους στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ οι εκτοξευτές μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα σε άλλη θέση. Θεωρούμε πως ενόψει της αναβάθμισης των ελληνικών MLRS, o PrSM είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρόκειται για έναν πολλαπλασιαστή ισχύος, με δυνατότητες που όμοιές του δεν υπάρχουν.
Ο Αμερικανικός Στρατός θα αγοράσει νέα HIMARS και θα εκσυγχρονίσει περισσότερα MLRS
Το ενδιαφέρον είναι πως ο ΕΣ έχει ήδη κάνει δοκιμές, πραγματικές επιχειρησιακές δοκιμές, με μεταφορά των Μ270 σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπου εκεί μπορούν να εκτελούν αποστολές αντιπυροβολικού. Μέχρι σήμερα, το δόγμα επιχειρήσεων προέβλεπε ουσιαστικά ατιμωρησία για τις τουρκικές πυροβολαρχίες που θα έπλητταν στόχoυς στα ελληνικά νησιά. Μόνο η ΠΑ ή AH-64A Apache της Αεροπορίας Στρατού θα μπορούσαν να ανταποδώσουν, αλλά προφανώς η θέση των στρτευμάτων μας στα νησιά θα ήταν δύσκολη, μέχρι να καταφέρουν τα εναέρια μέσα να σιγάσουν τις εχθρικές πυροβολαρχίες.
Ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση του DeepStrike σε HIMARS και MLRS (βίντεο)
Ακόμη δυσκολότερη έγινε η κατάσταση στα νησιά, με την εισαγωγή σε υπηρεσία των τουρκικών πυραύλων Yildirim, και θα γίνουν χειρότερη θα γίνει με τους BORA. Οι Τούρκοι θα μπορούν να πλήττουν στόχους καίριους για την άμυνα των νησιών μας, π.χ. στρατηγεία, αμέσως μόλις αυτά αποκαλυφθούν, χωρίς οι ΑΔΤΕ να μπορούν να ανταποδώσουν. Οι PrSM πλέον θα φέρουν την ολική ανατροπή, καθώς οι Yilidirim/BORA, όπως και οι σταθμοί διοίκησης UAV/UCAV θα μπορούν να καταστραφούν από τις δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ σε μεγάλο βάθος, πριν απειλήσουν καν τα νησιά.
Το ίδιο θα γίνει και στον Έβρο, με τον ΕΣ να μπορεί -υπό συνθήκες- να θέσει υπό το πυρ των PrSM και τις πυροβολαρχίες των S-400, πριν αυτές απειλήσουν την ελληνική εναέρια κυριαρχία στο Αιγαίο. Με τους S-400 εκτός, τότε η ΠΑ θα μπορέσει να διαγράφει μαζικά τις όποιες απειλές, χωρίς άγχος. Βέβαια ένα οπλικό σύστημα όπλο δεν μπορεί να “νικήσει” έναν πόλεμο από μόνο του, αλλά το τελευταίο μπορεί να γίνει με τους σωστούς συνδυασμούς.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι PrSM είναι ένα τρένο που δεν πρέπει να χάσει ο ΕΣ. Τα ελληνικά MLRS είναι σε εξαιρετική κατάσταση, και ο εκσυγχρονισμός τους θα επιτρέψει τη χρήση τους για άλλα 30 ή και 40 χρόνια. Πρέπει όμως αυτός να γίνει προσεκτικά, κι όχι με λογικές άλλων εποχών, και να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη χρήση PrSM.
Το θέμα είναι πως ο PrSM δεν σταματά την εξέλιξή του εκεί, στην κρούση ακριβείας σε αποστάσεις που φτάνουν τα 500 χιλιόμετρα. Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες, αλλά και ο Αμερικανικός Στρατός σχεδιάζουν τη χρήση των εκτοξευτών Μ270Α2 και των HIMARS σαν εκτοξευτές υπερηχητικών πυραύλων εναντίον… πλοίων! Ο Ειρηνικός, και η ικανότητα της Κίνας να ρίχνει δεκάδες πολεμικά πλοία ετησίως στο νερό, έχουν αναγκάσει τις ΗΠΑ να ψάξουν κι άλλους, “ταπεινότερους” τρόπους για την αντιμετώπιση του Κινεζικού Ναυτικού.
Η πρώτη σκέψη, η οποία προχωρά όμως, είναι η χρήση του PrSM. Η τροποποίηση είναι “απλή”, τοποθετείται ένας αισθητήρας στην κορυφή του πυραύλου, και με αυτόν κατευθύνεται στην τερματική φάση προς το πλοίο. Ο αισθητήρας έχει διπλή χρησιμότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι εναντίον αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών!
Το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από το US Army, ονομάζεται Spiral. To Spiral One θα αποδώσει το 2025 έναν πύραυλο εναντίον πλοίων που θα έχει ακτίνα δράσης 500 χιλιομέτρων. Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν πύραυλο που θα μπορεί να χτυπά κινούμενους στόχους σε ξηρά αλλά και θάλασσα. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από τακτικό βαλλιστικό όπλο, στη Δύση τουλάχιστον.
Επιτυχημένη δοκιμή του διαδόχου του ATACMS (Precision Strike Missile – PrSM) της Lockheed
Ο Spiral Two θα είναι αυτό που ονομάζει ο Αμερικανικός Στρατός “enhanced lethality” και προφανώς θα φέρει μια εναλλακτική γόμωση, που θα μπορεί να εκτοξεύει κατευθυνόμενα πυρομαχικά εναντίον πολλαπλών στόχων. Δεν θα είναι βομβίδια, αλλά πραγματικοί αντιαρματικοί πύραυλοι, και θα μπορεί να χτυπά κινούμενους σχηματισμούς αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Έτσι, ο US Army θα μπορεί να παρέχει υποστήριξη από μεγάλες αποστάσεις σε σημεία που δεν έχει παρουσία, π.χ. να αντιδρά σε ρωσικές επιθέσεις με τεθωρακισμένα στην Ανατολική Ουκρανία.
91 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ο διάδοχος του ATACMS για να πλήξει στόχο στα 85 χλμ
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το Spiral Three, που θα αυξήσει την εμβέλεια του πυραύλους δραματικά, περίπου στα 700-800 χιλιόμετρα (438 με 500 μίλια). Αυτό θα αφορά αποκλειστικά πύραυλο εναντίον πλοίων, που οι σχετικές Συνθήκες επιτρέπουν την εξέλιξή του με μεγαλύτερες ακτίνες δράσης. Το ενδιαφέρον είναι πως ο Spiral Three πιθανόν να μπει σε υπηρεσία νωρίτερα από τον Spiral Two όπως έχουν δηλώσει Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Νομίζουμε πως είναι απόλυτα αντιληπτό, το πόσο σημαντικό είναι η εμπλοκή του ΕΣ στο πρόγραμμα PrSM και στα Μ270Α2. Μπορεί για τους πολλούς τα ρουκετοβόλα να είναι μια εξέλιξη μιας παλαιότερης γενιάς όπλων, αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει. Ο εχθρός είναι αμείλικτος, έχει πληθώρα μέσων στη διάθεσή του, και μόνο με σαφή τεχνολογική υπεροχή, και προηγμένα όπλα, μπορούμε να επιβιώσουμε. Συγχωρέστε μας για την απολυτότητα, αλλά δεν είναι ποτέ δυνατόν, να διαπραγματευόμαστε να μην δώσουμε ότι καλύτερο στον ΕΣ.
Deepstrike: Ένας βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του νέου αμερικανικού βαλλιστικού πυραύλου
Με τους PrSM Spiral 1 και 3, ο ΕΣ μπορεί να αποκτήσει δυνατότητες πληγμάτων σε μεγάλες αποστάσεις, με δολοφονική ακρίβεια, χωρίς την ανάγκη παράπλευρων απωλειών. Φυσικά και τα Μ270 του ΕΣ θα αποκτήσουν GMLRS ρουκέτες, αλλά τα Μ270 μας είναι λίγα και υπερπολύτιμα. Όταν μπορείς να εξαρθρώσεις την εχθρική αεράμυνα σε λίγα λεπτά, όταν μπορείς να καταστρέψεις τον εχθρικό στόλο στη Μεγίστη από τη Ρόδο, υπάρχει λόγος να συζητάμε;
Στην ΠΤΗΣΗ Δεκεμβρίου, θα βρείτε ένα πλήρες κι αναλυτικό αφιέρωμα στον εκσυγχρονισμό των M270 MLRS του ΕΣ. Μην το χάσετε!