Μεγάλη αναταραχή έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Ινδία με μαζικές και πολύ βίαιες διαδηλώσεις (ήδη με νεκρούς), κυρίως νέων της χώρας. Το γιατί; Μια απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μόντι, που τους μειώνει την πιθανότητα να καταταγούν ως μόνιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις!
Τι ακριβώς συμβαίνει: Στην Ινδία υπάρχει παράδοση επαγγελματικού στρατού, με τη συγκεκριμένη καριέρα να θεωρείται περιζήτητη καθώς εξασφαλίζει μονιμότητα, εισόδημα και παροχές. Έτσι στην πλούσια μεν Ινδία, αλλά με μεγάλο ποσοστό φτώχιας στον άνω του 1 δις πληθυσμό της, η στρατιωτική καριέρα ως χαμηλόβαθμος, είναι μια σοβαρή διέξοδος και επένδυση ζωής.
Η κυβέρνηση Μόντι όμως, διαπιστώνοντας πως η πρακτική αυτή «συσσωρεύει» σταδιακά αριθμό επαγγελματιών μεγάλης ηλικίας και αυξημένων (λόγω προϋπηρεσίας) αποδοχών, εξήγγειλε τα εξής, το αποκαλούμενο σχέδιο “Agnipath”: Πως φέτος θα στρατολογηθούν επαγγελματικά 46.000 άτομα, από 17,5 έως 21 ετών, θα τους δοθεί συμβόλαιο 4 ετών, αλλά μετά τη λήξη του, μόνο το 25% θα συνεχίσουν ως μόνιμοι και οι υπόλοιποι θα πάρουν μια πάγια αποζημίωση περίπου 15.000 δολαρίων ΗΠΑ. Έτσι ελπίζει η κυβέρνηση πως θα κάνει και ηλικιακή ανανέωση στις τάξεις των χαμηλόβαθμων αλλά και θα μειώσει το κόστος μισθοδοσίας/συντάξεων που απορροφά πάνω από το 50% των αμυντικών δαπανών.
Το αποτέλεσμα ήταν να εξεγερθούν χιλιάδες νέοι που ήλπιζαν στην μονιμότητα και τη σύνταξη στο τέλος μιας 25ετους υπηρεσίας. Με τις διαδηλώσεις να απλώνονται στη χώρα, την αστυνομία να επεμβαίνει και να ανοίγει πυρ σε κάποιες περιπτώσεις, με τραίνα να πυρπολούνται κ.λπ.
Στην Ινδία το κράτος -με μεγάλη παράδοση «πελατειακής» σχέσης με τους ψηφοφόρους- είναι ο σημαντικότερος εργοδότης με πάνω από 6 εκατομμύρια υπαλλήλους και πολλούς ακόμη σε κρατικά εξαρτώμενες εταιρίες και οργανισμούς. Όμως ο αυξανόμενος πληθωρισμός (εκτιμάται σε τουλάχιστον 6% φέτος), τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορωνοϊού, η διεθνής οικονομική αναταραχή, τα πολλά εσωτερικά προβλήματα και σκάνδαλα, οδηγούν μεγάλο μέρος του ινδικού πληθυσμού σε ύφεση και φτώχια, οπότε κάθε μείωση της πρόσβασης στο δημόσιο τομέα, θεωρείται υπονόμευση στο μέλλον τους.
Προς το παρόν η κυβέρνηση Μόντι ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το ηλικιακό όριο για στρατολόγηση στα 23 (από 21) ενώ θα προσλάβει φέτος 1 εκατομμύριο υπαλλήλους (αν και οι περισσότεροι θα ήταν αναγκαίοι λόγω συνταξιοδότησης των υπαρχόντων). Το ζήτημα παραμένει όμως για την νεολαία που βλέπει την ανεργία εμπρός της. Ενώ ακόμη και οι συνταξιούχοι του Στρατού, που είναι σε παραγωγική ηλικία δυσκολεύονται να επιβιώσουν με τη σύνταξη τους και δεν βρίσκουν δουλειά μετά την αποστρατεία.