Ακόμη ένα ρωσικό υποβρύχιο με ιστορικό σοβαρών αβαριών, πάει όπως φαίνεται για άδοξο τέλος. Έτσι το κλάσης Akula, πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο Nerpa (K-152), προτείνεται από το Γενικό Επιτελείο του Ρωσικού Ναυτικού να αποσυρθεί και να διαλυθεί, καθώς δεν αξίζει οικονομικά η επισκευή του.
Το συγκεκριμένο μπήκε σε υπηρεσία μόλις το 2009, καθώς είχε μεν ξεκινήσει η κατασκευή του το 1993, αλλά είχε μείνει “κουφάρι” στα ναυπηγεία του Amur για πολλά χρόνια, λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Η αναβίωση της κατασκευής του έγινε σε σημαντικό βαθμό με ινδική χρηματοδότηση, καθώς συμφωνήθηκε να δοθεί με leasing στην Ινδία για μια δεκαετία. Το προβληματικό όμως της κατασκευής φάνηκε στις δοκιμές του σκάφους το 2008, όταν ενεργοποιήθηκε λανθασμένα το σύστημα πυρόσβεσης, που γέμισε με φρέον δύο διαμερίσματα σφραγίζοντας και τις θυρίδες τους. Το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνουν 20 άτομα από ασφυξία, τόσο μηχανικοί των ναυπηγείων που έκαναν επιθεώρηση της δοκιμής όσο και στρατιωτικό προσωπικό.
Τελικά το σκάφος παραδόθηκε το 2011 στην Ινδία, που το ήθελε για να εξελίξει την τεχνογνωσία της στην κατασκευή και διαχείριση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, όπως και στην εκπαίδευση προσωπικού σε αυτά. Εκεί μετονομάστηκε σε INS Chakra, όπου παρέμεινε μέχρι το 2021 για να επιστραφεί στην Ρωσία, ένα χρόνο νωρίτερα κιόλας από τη λήξη της σύμβασης. Καθώς και οι Ινδοί ήταν δυσαρεστημένοι με την ποιότητα κατασκευής του (κάτι αναμενόμενο καθώς όπως είπαμε είχε ξεμείνει σε ναυπηγεία μια δεκαετία τουλάχιστον, ενώ το τεχνικό προσωπικό με εμπειρία είχε αποχωρήσει). Το 2020 μάλιστα μια έκρηξη ενός κυλίνδρου υψηλής πίεσης, είχε ένα νεκρό και σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του.
Παρόλα αυτά το υποβρύχιο κατάφερε να κάνει το ταξίδι επιστροφής στη Ρωσία, όπου συζητήθηκε ένα πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης (το σκάφος θεωρητικά ήταν ακόμη νέο, μόλις 13 χρόνια από την καθέλκυση του), αλλά όπως φαίνεται είναι σε τόσο κακή κατάσταση που προτείνεται η διάλυση.