Άρθρο του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής τελετή εγκαινίων του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινέζικου Πολιτισμού στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της τελετής, η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Σουν Τσουνλάν, ανέγνωσε απαντητική επιστολή του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προς πέντε Έλληνες ακαδημαϊκούς του Συμβουλίου του Κέντρου. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Σι αναφέρθηκε στη σημασία της ίδρυσης του Κέντρου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης για την προώθηση της συνεχούς ανάπτυξης και ευημερίας του ανθρώπινου πολιτισμού, γεγονός που επιτρέπει στην ουσία των πολιτισμών να ωφελήσει την εποχή μας και την ανθρωπότητα.
Ο κινέζικος πολιτισμός έχει μακρά ιστορία, ενώ αντίστοιχα ο ελληνικός ευρεία και μεγάλη επιρροή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι πολιτισμοί μας βρίσκονταν στα δύο άκρα της ευρασιατικής ηπείρου, και με αλληλοθαυμασμό πάντα διδάσκονταν ο ένας από τον άλλο και αλληλοσυμπληρώνονταν. Η χρυσή εποχή της αρχαίας Ελλάδας που γέννησε πολλούς φιλοσόφους και ανθρώπους των γραμμάτων συνέπεσε χρονικά με την περίοδο των «Εκατό Σχολών Σκέψης» της Κίνας. Ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης που επισκέφθηκε δύο φορές την Κίνα είπε ότι «ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που καλύπτουν το ίδιο πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής». Οι παρόμοιες ιδέες και κουλτούρες μας, που αντανακλώνται στις ανταλλαγές μας, παρουσιάζουν στον κόσμο την αρμονία και την ομορφιά της αμοιβαίας μάθησης, της αμοιβαίας κατανόησης και της φιλίας.
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2019, τόσο ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όσο και η ελληνική ηγεσία στήριξαν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών. Στη συνέχεια, οι δύο πλευρές εφάρμοσαν ενεργά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε, ξεκινώντας τις προετοιμασίες για τη δημιουργία του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινέζικου Πολιτισμού. Από την άνοιξη του 2020, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ανέλαβε την οργάνωση και τον συντονισμό μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την προετοιμασία και την ίδρυση του ελληνικού τμήματος του Κέντρου.
Την ίδια στιγμή, στην μακρινή Κίνα, τέσσερα πανεπιστήμια που έχουν εντρυφήσει στη μελέτη των πολιτισμών της Κίνας και της Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Southwest, το Πανεπιστήμιο Renmin, το Πανεπιστήμιο της Shandong και το Πανεπιστήμιο της Sichuan ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ετοιμάσουν αντίστοιχα το κινέζικο τμήμα του Κέντρου, ολοκληρώνοντας έτσι τη συνεργασία με την Ελλάδα από όλες τις πλευρές. Η από κοινού ίδρυση του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινέζικου Πολιτισμού από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των χωρών μας αποτελεί ένα σπουδαίο επίτευγμα και ορόσημο στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και των ανταλλαγών μεταξύ των πολιτισμών παγκοσμίως. Με βάση τις αρχές «διαφάνεια, επιμερισμός, συνεργασία και αμοιβαίο κέρδος» και αξιοποιώντας πόρους από τα κορυφαία πανεπιστήμια των χωρών μας, το Κέντρο θα αναλάβει την αποστολή της από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και τη δημιουργία μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον. Ταυτόχρονα, το Κέντρο στοχεύει στο να προσφέρει μια διεθνή πλατφόρμα εκπαίδευσης ταλέντων, επιστημονικής έρευνας και προσφοράς προς την κοινωνία, να διευκολύνει τις ανταλλαγές μεταξύ δεξαμενών σκέψης υψηλού επιπέδου και άλλων θεσμών, χτίζοντας μια νέα γέφυρα που θα ενώνει τους λαούς της Κίνας, της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Οι πολιτισμοί επικοινωνούν μέσω της διαφορετικότητας, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο μέσω των ανταλλαγών και αναπτύσσονται μέσω της αμοιβαίας μάθησης. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πολιτισμών, επισημαίνοντας ότι πρέπει με ανοιχτό μυαλό να κατανοούμε την αξία του κάθε πολιτισμού, χωρίς να επιβάλλουμε τις δικές μας αξίες και πρότυπα στους άλλους και δίχως να εμπλεκόμαστε σε ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Από την εκκίνηση της Διάσκεψης για τον Διάλογο των Ασιατικών Πολιτισμών για την οικοδόμηση μιας σημαντικής πλατφόρμας ανταλλαγών και αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών της Ασίας και του υπόλοιπου κόσμου, έως και την οικοδόμηση του νέου Δρόμου του Μεταξιού με πνεύμα ειρήνης και συνεργασίας, διαφάνειας και ανεκτικότητας, αμοιβαίας μάθησης και αμοιβαίου κέρδους, η Κίνα εργάζεται ώστε η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» να καταστεί μια οδός πολιτισμού, λειτουργώντας διαρκώς ως υπέρμαχος των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών. Η ίδρυση του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινέζικου Πολιτισμού θα δώσει ώθηση για έναν εκτεταμένο και εις βάθος διάλογο μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης, αποτελώντας πρότυπο για τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών.
Οι πρωτόγνωρες αλλαγές που βιώνει η ανθρωπότητα συνεχώς επιταχύνονται, με τον κόσμο να εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναταραχής και ρευστότητας. Αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα όπου η ειρήνη, η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η παγκόσμια διακυβέρνηση αποτελούν αγαθά σε έλλειψη, οι άνθρωποι πρέπει να προάγουν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών και να εξαλείψουν την αποξένωση, τις προκαταλήψεις και το μίσος. Ο λόγος για τον οποίο οι σινοελληνικές σχέσεις γνωρίζουν σταθερή και υγιή ανάπτυξη εντός ενός πολυτάραχου και αβέβαιου διεθνούς περιβάλλοντος, είναι ακριβώς ότι οι χώρες μας αντλούν από τη σοφία των χιλιετών πολιτισμών τους, διατηρούν μια ειρηνική στάση δίχως αποκλεισμούς απέναντι στην ανάπτυξη του άλλου και διαπρέπουν στον σχεδιασμό και την προώθηση του αμοιβαίου οφέλους μέσα από μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασίας. Οι αξίες, η κοσμοθεωρία, οι απόψεις για το σύμπαν και τη ζωή, και οι επιστημονικές και πολιτισμικές θεωρήσεις που εμπεριέχονται στον κινέζικο και τον ελληνικό πολιτισμό, χάρη στη βαθύτερη φύση τους και τον ευρύ και διαχρονικό τους χαρακτήρα, μπορούν να προσφέρουν πνευματική καθοδήγηση στην ανθρωπότητα για την επίλυση των προβλημάτων της εποχής μας, δίνοντας ώθηση για την από κοινού οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον.