Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την υποστήριξή του στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με την προοπτική μιας αμοιβαία επωφελούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μητσοτάκης στο Breitbart News, όπου τόνισε την ανάγκη για διάλογο και διαπραγμάτευση, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα και την ΕΕ.
Exclusive — Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis: Europe Can Find ‘Win-Win Solution’ with President Trump on Trade that Is ‘Mutually Beneficial’ https://t.co/Vn9OmITguq via @BreitbartNews
— Kimberly Guilfoyle (@kimguilfoyle) April 9, 2025
Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης, μιλώντας από το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα στο Breitbart News, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει κρίσιμη για τις ΗΠΑ, όπως και η αμερικανική αγορά για την Ευρώπη. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για μια «win-win» λύση, δηλαδή επωφελής και για τις δύο πλευρές, παρά τις απειλές για δασμούς που έχουν προκαλέσει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ έχουν πυροδοτήσει φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο, με την Κίνα να απειλεί με αντίποινα και την ΕΕ να εξετάζει τις δικές της κινήσεις.
Ο Τραμπ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού, δήλωσε: «Συμφωνώ. Τον γνωρίζω, είναι καλός άνθρωπος. Εκτιμώ τα σχόλιά του. Ναι, μπορεί να γίνει συμφωνία με οποιονδήποτε από αυτούς. Θα υπάρξουν δίκαιες συμφωνίες με όλους». Η δήλωση αυτή, που έγινε ενώπιον δημοσιογράφων, στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τη διάθεση του Αμερικανού Προέδρου να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις όχι μόνο με την ΕΕ, αλλά και με την Κίνα και άλλες χώρες.
Η κίνηση του Μητσοτάκη να δώσει συνέντευξη στο Breitbart News, ένα μέσο που συνδέεται με συντηρητικούς κύκλους στις ΗΠΑ, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Κάποιοι επικρότησαν την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να χτίσει γέφυρες με την αμερικανική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στις ευρωαμερικανικές σχέσεις.
Άλλοι, ωστόσο, εξέφρασαν επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή του μέσου και η προσέγγιση του Τραμπ ενδέχεται να υπονομεύσουν την ενιαία στάση της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, όπως αποδεικνύεται και από τη στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, με έμφαση σε τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια και το εμπόριο.