Με σχεδόν χίλιες (924) πτήσεις ελικοπτέρων και 900 πτήσεις μη επανδρωμένων, ανάμεσα σε άλλες δράσεις «διαφημίζει» το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμύνης ότι ανταποκρίθηκε στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Σε σχετικό infographic που δημοσίευσε αναφέρει πως έχουν κινητοποιηθεί 63 αεροσκάφη και 55 ελικόπτερα του στρατού Ξηράς (και της Στρατοχωροφυλακής κ.λπ.) και 24 πλοία και 5 ελικόπτερα του Ναυτικού για την μεταφορά βοήθειας, την διακομιδή τραυματιών, τον έλεγχο των περιοχών κ.λπ.
Λέμε τη λέξη «διαφημίζει» καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δεχθεί καταιγισμό επικρίσεων για την αντιμετώπιση της καταστροφής, με δράσεις που φανερώνονται λίγες, καθυστερημένες και με έλλειμμα οργάνωσης. Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, είναι σαφές πως η καταστροφή είναι τερατώδης και αφορά μεγάλο μέρος της χώρας, οπότε είναι αναμενόμενο πως η όποια κρατική κινητοποίηση θα φανεί λιγοστή.
Kara Kuvvetlerimizin helikopterleriyle köylere çadır ulaştırmaya ve kurmaya devam ediyoruz. Mehmetçik, bölgede 19 binden fazla çadırın kurulmasını sağladı.
Türkiye Tek Yürek 🇹🇷 pic.twitter.com/7xAvOcfPcJ— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) February 12, 2023
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάντως οι επίσημοι τουρκικοί λογαριασμοί «ανεβάζουν» εικόνες και βίντεο με την παρέμβαση του στρατού, με μεταφορά εφοδίων, στήσιμο σκηνών, οργάνωση συσσιτίων, καθαρισμό δρόμων, περιπολίες για φύλαξη κ.ο.κ. Αλλά και πολλοί Τούρκοι πολίτες σχολιάζουν από κάτω ότι «χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα» και «στείλτε και άλλους στρατιώτες, έχουμε πάνω από 700.000 στρατευμένους», «μην προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε την εικόνα», «κάντε το καθήκον σας τώρα» και πολλά παρόμοια, επικριτικά και αγωνιώδη.
Για την Τουρκία ο σεισμός αυτός πέρα από αποκαλυπτικός ως καταστροφή είναι και ένα αποκαλυπτικό τέστ της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και της επάρκειας της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία έχει δομηθεί γύρω από το νεποτισμό και την στήριξη κύκλων οικονομικής ισχύος, με σημαντικές ευθύνες όπως αποκαλύπτονται στην καταστροφή, όπου παραβιάστηκαν πολεοδομικοί κανονισμοί, δεν έγιναν κτηριακοί έλεγχοι, νομιμοποιήθηκαν μαζικά κακοτεχνίες κ.λπ.
Για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι επίσης τεράστιο τεστ: Καθώς ως θεσμός είχαν ειδικό κύρος στην Τουρκική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο από ότι σε άλλες χώρες, ως διαχρονικός «υπερασπιστής των Κεμαλικών αξιών» και ως «εγγυητής της πορείας του Έθνους». Ένα κύρος που στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 δέχθηκε σοβαρό πλήγμα με πρωτοφανείς για την Τουρκία εικόνες, όπου πλήθος λαού ξυλοκοπούσε στρατιώτες (που μετείχαν στο πραξικόπημα) και τους διέσυρε στους δρόμους, κάτι που ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί. Και σε μια χώρα με ιστορικό στρατιωτικών πραξικοπημάτων με ελάχιστη κοινωνική αντίδραση. Αν λοιπόν τώρα με την καταστροφή των σεισμών οι Ένοπλες Δυνάμεις φανούν «λίγες», θα χρεωθούν ακόμη περισσότερη αμφισβήτηση για το ρόλο τους και την αποτελεσματικότητα τους. Ενώ εδώ και αρκετό καιρό είναι υπόκωφη, κυρίως στην τουρκική Ανατολία, η δυσφορία των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, που υπομένουν την απώλεια των στρατεύσιμων στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων και στη Συρία, με πολλές δεκάδες νεκρούς κάθε έτος.