Η Πορτογαλία προστέθηκε στις χώρες που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, αλλά η πρόθεση της αυτή έχει γίνει ήδη ζήτημα στη χώρα της Ιβηρικής. Αλλά όχι εξαιτίας πολιτικών αντιρρήσεων στην αποστολή, όπως θα περίμενε κανείς.
Ο πορτογαλικός στρατός διαθέτει 37 Leopard 2 που εξοπλίζουν μια μονάδα του μεγέθους ταξιαρχίας, αλλά όπως αποκαλύπτουν πορτογαλικά ΜΜΕ τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επιχειρησιακά λόγω εγκατάλειψης της υποστήριξής τους για περισσότερο από 10 χρόνια. Αιτία ήταν οι βαθιές περικοπές στα αμυντικά κονδύλια λόγω της δημοσιονομικής κρίσης αλλά και άλλων παραγόντων όπως προτεραιοτήτων διάθεσης πόρων.
Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα κανένα από τα πορτογαλικά Leopard 2A6 δεν είναι 100% ετοιμοπόλεμο, αν και 10-12 βρίσκονται σε κατάσταση που μπορούν να πολεμήσουν έστω και με ελλείψεις. Τα υπόλοιπα απαιτούν από βαριές συντηρήσεις έως επισκευές, εργασίες όμως για το σύνολο των οποίων απαιτούνται ανταλλακτικά… τα οποία βρίσκονται σε ανεπάρκεια στις πηγές εφοδιασμού στην Γερμανία. Ειδικά τώρα που όλο και μεγαλύτερος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών έχουν δεσμευτεί για να στείλουν Leopard 2 στην Ουκρανία.
Στην πραγματικότητα αρκετές από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις, όπως άλλωστε και η Γερμανία, όπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Λισαβώνα έχει δεσμευτεί για μόλις τέσσερα Leopard 2, αλλά με την κατάσταση όπως περιεγράφηκε παραπάνω, το να αφαιρεθεί από το οπλοστάσιό της σχεδόν ο μισός επιχειρησιακός στόλος είναι μια απόφαση που η πορτογαλική κυβέρνηση δεν μπορούσε να πάρει εύκολα.
Η υπουργός Άμυνας Helena Carreiras, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα -ως πάγια τακτική- την διαθεσιμότητα των αρμάτων μάχης, ανέφερε ότι η απόφαση αποστολής λήφθηκε με βάση τις «επιπτώσεις που θα έχει στην μαχητική ικανότητα των πορτογαλικών ενόπλων δυνάμεων», εξ’ ου και ο μικρός αριθμός.
Το θέμα των ανταλλακτικών των Leopard 2 και των μεγάλων ελλείψεων αναμένεται να αναδυθεί σε μείζον ζήτημα τους επόμενους μήνες και θα αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών στόλων, έως ότου ανταποκριθεί η βιομηχανία. Ειδικά εάν οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσουν σε περισσότερες και μεγαλύτερες αποστολές αρμάτων, αφού όπως φαίνεται τα αποθέματα ανταλλακτικών που διατηρούσαν οι περισσότερες ήταν πολύ περιορισμένα, πιθανότατα πολύ κάτω από τα προβλεπόμενα.
12 από τις 16 χώρες-χρήστες Leopard 2 στην Ευρώπη πρόθυμες για αποστολή σε Ουκρανία