Αρκετές ώρες μετά το συμβάν της πτώσης πυραύλου (ή πυραύλων) σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος, στον πολωνικό οικισμό Przewodów, περίπου 8 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και 75 χιλιόμετρα, βόρεια-βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Λβιβ οι σχετικές πληροφορίες παραμένουν λίγες, ενώ τα ερωτήματα πληθαίνουν.
Το περιστατικό έρχεται μέσα στην ίδια ημέρα που η πολύπαθη χώρα δέχθηκε για άλλη μια φορά καταιγισμό ρωσικών επιθέσεων με 100 (έως και 150) πυραύλους να πέφτουν στο έδαφός της, αρκετοί από αυτούς στην πρωτεύουσα Κίεβο, στοχεύοντας κυρίως -σύμφωνα με ουκρανικές πηγές- το σύστημα παραγωγής ενέργειας και άλλες υποδομές.
Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό κατά πόσο μέσα στους στόχους συμπεριλαμβάνονταν και η Λβιβ, είναι πιθανό o πύραυλος που έπεσε σε πολωνικό έδαφος να στόχευε την πόλη ή εγκαταστάσεις στα περίχωρά της.
Να θυμίσουμε ότι πολύ κοντά στην πόλη, στα βόρεια (και μόλις 15 χιλιόμετρα από την μεθόριο με την Πολωνία) υπάρχει μια γιγάντια εγκατάσταση εκπαίδευσης, το πεδίο του Javoriv, που η «Πτήση» είχε επισκεφτεί παλαιότερα στα πλαίσια ΝΑΤΟϊκής αποστολής. Το πεδίο είχε γίνει πολλές φορές στόχος ρωσικών επιθέσεων, ενώ εκτιμάται ότι αποτελούσε και ίσως αποτελεί κόμβο εισόδου στην Ουκρανία της δυτικής βοήθειας, ειδικά βαρέως υλικού, δεδομένης της πολύ καλής οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι -αν τελικά αποδειχθεί ότι ήταν ρωσικός πύραυλος αυτός που έπεσε στο πολωνικό χωριό- κατά πόσο αποτελούσε ηθελημένη πράξη ή ατύχημα.
Οι πιθανότητες για το πρώτο, χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν είναι πολύ λίγες, ενώ αυτές το (ρωσικό;) βλήμα να ήταν «αδέσποτο» μεγάλες και γίνονται περισσότερες.
Πέραν του γεγονότος ότι οι ρωσικοί πύραυλοι και συστήματα κρουζ έχουν επιδείξει μεγάλες ανακρίβειες βολής, έχουν και πολύ υψηλό ποσοστό αστοχιών (με τα όσα στοιχεία διαθέτουμε). Έτσι η πιθανότητα ένα βλήμα, ίσως σύστημα κρουζ, που είτε εκτοξεύθηκε από κάποιο πλοίο επιφανείας (ή και υποβρύχιο) στη Μαύρη Θάλασσα, είτε από κάποιο στρατηγικό βομβαρδιστικό, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον στόχο του, κάπου στη Δυτική Ουκρανία, να αστόχησε ή να δυσλειτούργησε και να κατέληξε σε πολωνικό έδαφος.
Μια άλλη πιθανότητα αφορά σε πύραυλο που αναχαιτίστηκε από την ουκρανική αεράμυνα, γύρω από τη Λβιβ, που όμως δεν τον κατέστρεψε, αλλά τον εξέτρεψε από την πορεία του με αποτέλεσμα να καταλήξει στην Πολωνία.
Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο αυτό που έπεσε σε πολωνικό έδαφος να μην είναι καν ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε καταρρίψεις ρωσικών πυραύλων, περιλαμβανομένης και της περιοχής της Λβιβ. Η πιθανότητα το «αντικείμενο» που έπεσε στο Przewodów να ήταν ένας ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος (ή μέρος του) μετά από αποτυχημένη αναχαίτηση (και αστοχία να αυτοκαταστραφεί) ή δυσλειτουργία μετά την εκτόξευσή του δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Υπάρχουν ήδη πολλές αναλύσεις στο Διαδίκτυο που παρατηρούν, από το φωτογραφικό υλικό που είναι διαθέσιμο, την έλλειψη (μεγάλου) κρατήρα στην περιοχή της πτώσης (κάτι που ίσως συνάδει με μικρή εκρηκτική κεφαλή αντιαεροπορικού πυραύλου).
Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2019 ένας συριακός S-200 που εκτοξεύθηκε κατά ισραηλινών μαχητικών που πραγματοποιούσαν επιδρομή σε συριακούς στόχους κατέληξε σε τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου, κοντά στην Λευκωσία
Επίσης, πολλές πηγές επισημαίνουν την ομοιότητα των συντριμμιών που έχουν φωτογραφηθεί στην περιοχή της πτώσης με αυτά που είχαν βρεθεί σε αποδεδειγμένα σημεία συντριβής πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, που βρίσκεται σε ουκρανική υπηρεσία, τόσο από την κατοχή πριν τον πόλεμο, όσο και από παραχώρηση σλοβενικής συστοιχίας μετά τη ρωσική εισβολή.
Στο ίδιο μήκος κύματος για την πιθανότητα το αντικείμενο να ήταν S-300, να επισημάνουμε ότι το σοβιετικό/ρωσικό αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί και σε ρόλο επιφανείας-επιφανείας με (απλή) βαλλιστική βολή. Η εμβέλειά του όμως αναφέρεται ως πολύ μικρή, για να καλύψει αποστάσεις στην Δυτική Ουκρανία, εκτός και εάν προερχόταν από την Λευκορωσία.
Προφανώς η «εξ΄αποστάσεως» εκτίμηση και μάλιστα από αποσπασματικές φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης δεν είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος ανάλυσης του συμβάντος, αλλά η πιθανότητα αυτή υφίσταται.