Μέσα στην υπόκωφη “γκρίνια” αυτών των ημερών στην Πολωνία, για τις μεγάλες εξοπλιστικές παραγγελίες τους, που όμως σε ότι αφορά εκείνες προς τη Νότια Κορέα αμφισβητείται αν υπάρχει δεδομένη χρηματοδότηση, η Βαρσοβία ολοκλήρωσε την παραλαβή των πρώτων 12 ελαφριών μαχητικών FA-50.
Τα συγκεκριμένα, κατασκευής της νοτιοκορεατικής Korea Aerospace Industries (KAI), παραδόθηκαν όλα εντός του 2023, ενώ ακολουθεί το δεύτερο πακέτο, από ακόμη 36, τα οποία είναι σε φάση παραγωγής και θα έχουν “πολωνική διαμόρφωση”. Η διαφοροποίηση γίνεται μιας και η πολωνική παραγγελία για 48 αεροσκάφη είχε γίνει ως πιεστικού χρόνου, οπότε η πρώτη 12άδα προέρχεται από νοτιοκορεατικά αποθέματα. Τα επόμενα 36 ως FA-50PL (Poland) θα έχει βελτιωμένα ηλεκτρονικά και περισσότερα πιστοποιημένα όπλα για αξιοποίηση.
Πάντως οι νοτιοκορεατικές εταιρίες διαβεβαιώνουν πως θα συνεργαστούν με την Πολωνία για να εκτελέσουν τις γιγάντιες παραγγελίες της τελευταίας, αν και πιθανολογείται πως θα υπάρξουν περικοπές σε αριθμούς προς μείωση του κόστους. Οι νότιοκορεάτες όμως ποντάρουν πολύ στο ότι με την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, να αγοράζει δικά τους όπλα και μαζικά, τους ανοίγεται η δυτική αγορά, στην οποία θέλουν να εισέλθουν με την μεγάλη ποικιλία αμυντικών συστημάτων που παράγουν.
Εξακολουθω να εκπλησομαι με την διαφορα σε πυλωνες μεταξυ του Yak-130 και του M-346 Master. Παρα το γεγονος οτι κατα περιοδους το τελευταιο εμφανιζεται και με ραγες στα ακροπτερυγια αυτες οι εικονες ειναι σπανιες και το ιταλικο αεροσκαφος υπολυπεται σε αριθμο πυλωνων τουλαχιστον κατα 2 και ισως κατα 4!
Για την ιστορία.
Ο 1ος εξαγωγικός πελάτης (όπως και για το Su-35) ήταν η Λιβύη για 12 αεροπλάνα αλλά δεν της παραδόθηκαν γιατί ξέσπασε εκεί ο εμφύλιος πόλεμος.
Σε ότι αφορά την δική μας περίπτωση επειδή το Μ-346 που θέλει η Π.Α δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει να το αγοράσει θα μπορούσαμε να κάνουμε τα εξής.
Να δούμε για ένα πιο οικονομικό αεροπλάνο όπως το Μ-345. Εναλλακτικά θα πρέπει να εξετάσουμε το εξής. Να δώσουμε στην Αργεντινή 14 F-16 Block-30 (και παρελκόμενα τους) και σε αντάλλαγμα να μας δώσει διπλάσιο και αριθμό καινούργιων IA-63 Pampa III. Ή να πουλήσουμε 20 από τα Τ-6 μας, να βάλουμε κάποια λεφτά ακόμη για να αγοράσουμε Μ-345.
Σε ότι αφορά το διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα από τι φαίνεται δεν προχωράει το πράγμα και μάλλον δεν θα γίνει.
Το πρόβλημα για τα f-16 θα ήταν η Βρετανία.
Ισως χρηματοδότηση και μια παραγγελία απο Ελλάδα και Κύπρο να παρουσίαζε κάποιο ενδιαφέρον ειδικα με συμπαραγωγή (τώρα που έχει αρθεί το εμπάργκο απο ΗΠΑ).
Άραγε θα είχε ενα αεροπλάνο οπως το ia 63 νόημα για την Κύπρο;
Η δημιουργία μιας μοίρας ελαφρών αεροσκαφών (τουρμποπροπ η αεριοθουμενων) για εκπαίδευση πιλότων στην Κύπρο θα ήταν ενδιαφέρουσα υπό το πρισμα της αποκτήσεις σε καποια χρονια κανονικών αεροσκαφών.Φυσικα με τα νέα όπλα που εμφανίζονται στην αγορά οπως βόμβες της κατηγορίας SDB αλλα και ρουκέτες καθοδηγούμενες με laser, μικρές πλατφόρμες έχουν αυξημένη επιχειρησιακή αξία σε σχέση με το παρελθόν που έριχναν απλές σιδερένιες βόμβες και πολυβόλουσαν ανταρτες σε ζούγκλες.
Το θέμα της αντιμετώπισης των UAV ομως στο Αιγαίο ειναι υπαρκτό και τα KW και T-6 θα μπορούσαν να προσφέρουν λύση.