Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανήγγειλε την υπογραφή συμβολαίου σήμερα, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) έναντι τιμήματος 677 εκατομμυρίων ευρώ ($735 εκατ.) προκειμένου να αυξήσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση της δυνητικής απειλής της Ρωσίας.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία που έχει η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων εναντίον στόχων πολύ απομακρυσμένων από τη γραμμή του μετώπου και η εμβέλεια των πυραύλων που θα αποκτηθούν είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα», διευκρίνισε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου.
Να θυμίσουμε ότι στις 12 Μαρτίου η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία DSCA γνωστοποίησε στο αμερικανικό Κογκρέσο τη δυνητική πώληση στην Πολωνία «πακέτου» 821 AGM-158B-2 μαζί με παρελκόμενα και υπηρεσίες, ύψους $1,77 δις, εάν το σχετικό πρόγραμμα υλοποιείτο σε όλη του την έκταση.
Η επικείμενη συμφωνία των 735 εκατ. είναι άγνωστο πόσα βλήματα JASSM-ER περιλαμβάνει καθώς δεν μπορεί να γίνει εύκολα αναγωγή στο αρχικό αίτημα.
Οι παραδόσεις των AGM-158 JASSM-ER θα γίνουν από το 2026 ως το 2030 και θα οπλίσουν τόσο τα υφιστάμενα F-16 Block 52+, όσο και τα F-35 που βρίσκονται σε παραγγελία. Η Πολωνία διαθέτει ήδη JASSM εμβέλειας 370 χιλιομέτρων, ως μέρος του οπλισμού των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-16 της Αροπορίας της.
Επικαλούμενη τη ρωσική απειλή, η Πολωνία αύξησε ραγδαία τον αμυντικό προϋπολογισμό της, που πλέον ανέρχεται σε περίπου 4% του ΑΕΠ – πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών του NATO.
Ο JASSM, που αποτελεί κορωνίδα της τεχνολογίας στα αεροεκτοξευόμενα βλήματα cruise, με κύρια πλεονεκτήματα τη μεγάλη εμβέλεια και τα χαρακτηριστικά stealth, όπως έχουμε αναφέρει, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των όπλων που η ΠΑ επιδιώκει να αποκτήσει για τα F-16V.
Ειδικά, με την προοπτική αναβάθμισης και των F-16 Block 50 στο επίπεδο Viper, η ανάγκη ο κορμός των ελληνικών μαχητικών να βάλει στο οπλοστάσιο του ένα βλήμα πολύ μεγάλης εμβέλειας όπως ο JASSM-ER είναι απολύτως επιβεβλημένη, πέραν φυσικά της ύπαρξης των SCALP-EG στα Mirage 2000-5 MKII (για… όσο υπάρχουν στις τάξεις της ΠΑ) και τα Rafale.
Χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, δεδομένου ότι θεωρούμε δεδομένη την αποδέσμευση των JASSM–ER στην Ελλάδα, τυχόν ολιγωρία για την απόκτησής τους τώρα (και όχι με τα F-35), θα αποτελέσει μείζονα διολίσθηση στους ελληνικούς εξοπλισμούς.