Βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εμφανίζουν άνδρες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να εκπαιδεύονται στη χρήση νεοπαραληφθέντων φορητών αντιαρματικών ρουκετών RPG-76 Komar. Η αυτοπροωθούμενη ρουκέτα μίας χρήσης Komar (“κουνούπι”) διαμέτρου 40 χιλιοστών είναι ένα ελαφρύ όπλο πολωνικής κατασκευής.
Το όπλο σχεδιάστηκε ως μια μικρότερη, απλούστερη και φθηνότερη εναλλακτική του σοβιετικού εκτοξευτή RPG-7, για χρήση ειδικά από αερομεταφερόμενα στρατεύματα, όπου ο μικρός όγκος και το βάρος (μόλις 2,1 κιλά) ήταν σημαντικά. Το όπλο με εμβέλεια έως 250 μέτρα, μπορεί να βληθεί ακόμα και από μικρούς και κλειστούς χώρους.
Αν και η ισχύς του δεν επιτρέπει σημαντικές ζημιές σε σύγχρονα ρωσικά άρματα, παραμένει αποτελεσματικό εναντίον ελαφρών τεθωρακισμένων, απλών μεταφορικών και οχυρών θέσεων του εχθρού. Η Πολωνία το απέσυρε 2003 από μονάδες της πρώτης γραμμής, κυρίως λόγω των περιορισμένων αποτελεσμάτων του εναντίον βαρέων τεθωρακισμένων.
Ωστόσο, η εμπλοκή πολωνικών στρατευμάτων στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν άλλαξε αυτή την αντίληψη και άνδρες των ειδικών δυνάμεων έκαναν χρήση του Komar εναντίον οχυρωμένων θέσεων και καταφυγίων. Στις ίδιες συγκρούσεις, οι Πολωνοί χρησιμοποίησαν και τον εκτοξευτή Carl Gustav με σύγχρονα πυρομαχικά.
Αντίθετα με πιο σύγχρονα αντιαρματικά, το Komar δεν διαθέτει κεφαλή επάλληλης γόμωσης (tantem) για αυτό και η διατρητικότητά του είναι πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες και σε έμπειρα και ψύχραιμα χέρια μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο ακόμα και άρματα T-72 και T-80, παλιότερης έκδοσης.
Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έδειξαν ότι τα παλιότερα άρματα της σειράς Τ μπορούν να τρωθούν αποτελεσματικά, αν ο χειριστής σκοπεύσει υπό συγκεκριμένη γωνία στο πλάγιο του κινητήρα, εκεί που βρίσκεται η εξάτμιση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999, υιοθέτησε την πολιτική της αποστολής εγχώριας κατασκευής όπλων στην Ουκρανία μετά την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής. Η αρχή έγινε με την παράδοση φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Piorun GROM-M. Οι πύραυλοι, όπως και πολλά άλλα όπλα, έφτασαν στην Ουκρανία στις 26 Φεβρουαρίου 2022 με ένα μεγάλο κονβόι φορτηγών.
H Πολωνία στέλνει δεκάδες φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ “ξυπνά”