Τουλάχιστον 90 πυρηνικές κεφαλές προσέθεσε η Κίνα στο οπλοστάσιο της το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), το οποίο παρακολουθεί τη παγκόσμια σκηνή εξοπλισμών εδώ και πολλά χρόνια.
Βέβαια το κινεζικό οπλοστάσιο που τώρα έχει φθάσει -όπως εκτιμάται- τις 500 κεφαλές, από 410 το 2023, υπολείπεται κατά πολύ από τα γιγαντικά των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά το Πεκίνο φαίνεται αποφασισμένο να μειώσει την απόσταση με έντονο ρυθμό -προσθέτοντας όπλα ταχύτερα από κάθε άλλον- μεγαλώνοντας παράλληλα το γεωπολιτικό του κύρος σε σκληρή ισχύ.
Αυτή τη στιγμή διεθνώς 3.904 πυρηνικές κεφαλές είναι “ανεπτυγμένες”, δηλαδή είναι έτοιμες για εξαπόλυση, ενώ σε αποθήκευση είναι άλλες 5.681, σε γενικό σύνολο 9.585.
Στους “μικρούς” των πυρηνικών δυνάμεων εκτιμάται πως η Ινδία έχει στοκ 172 κεφαλές, το Πακιστάν 170, η Βόρεια Κορέα 50 και το Ισραήλ 90. Για την Βόρεια Κορέα το SIPRI εκτιμά πως έχει πυρηνικά υλικά για να φθάσει έως τις 90 κεφαλές.
Τα μεγάλα προβλήματα
Το ανυσηχητικό στα πυρηνικά οπλοστάσια είναι πως μειώνεται η διαφάνεια που είχε κατοχυρωθεί στο παρελθόν μέσω συνθηκών, όπου Ρωσία και ΗΠΑ σταμάτησαν το 2023 την εφαρμογή την συνθήκης New START, που προωθούσε τον περιορισμό των οπλοστασίων. Ταυτόχρονα όλοι εκμοντερνίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις, με νέους πυραύλους-φορείς, νέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, κ.ο.κ. Άγνωστη παραμένει και η δράση του Ιράν σε σχετικές έρευνες εξέλιξης πυρηνικών όπλων ενώ γενικώς αυξάνεται η διεθνής ένταση, υπάρχει κούρσα εξοπλισμών, και έντονη πολεμική ρητορεία, όλα μαζί δηλαδή ως καταβύθιση της παγκόσμιας ασφάλειας και ειρηνικής πορείας.