Ενσωματωμένα μέσα στο νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους $3 δις που αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν την περασμένη Πέμπτη κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, σε δηλώσεις του από την αεροπορική βάση Ράμστάιν στην Γερμανία, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι -εκτός από την «μερίδα του λέοντος» που πηγαίνει στην Ουκρανία- προβλέπονται και χρήματα για 18 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Το «πακέτο» σύμφωνα με γνωστοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο περιλαμβάνει πιστώσεις FMS και δωρεές ύψους $2,2 δις σε συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που κατά την αμερικανική προσέγγιση «αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την ρωσική επιθετικότητά».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «πολλές χώρες συνεχίζουν να παρέχουν εξοπλισμό από τα στρατιωτικά τους αποθέματα κάτι που δημιουργεί την ευκαιρία αγορά νέου εξοπλισμού από τις δικές τους αμυντικές βιομηχανίες ή ακόμη και αγορά νέου εξοπλισμού από άλλες χώρες που μπορούν να αποστείλουν βοήθεια στην Ουκρανία».
Η χρηματοδότηση, που αφορά στην υποβοήθηση του παραπάνω πλαισίου, έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερη, προ της ρωσικής εισβολής, η οποία αφορούσε στη αντικατάσταση παλαιού σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης υλικού το οποίο βρισκόταν σε υπηρεσία σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και εντός αυτών. Μεγάλο μέρος αυτού του υλικού έχει πλέον πάει στην Ουκρανία.
Από τα δάνεια των $2,2 δις, το ένα δισεκατομμύριο θα διατεθεί για την Ουκρανία, ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν μεταξύ 18 χωρών: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γεωργία, Ελλάδα, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.
Τα χρήματα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μπορούν να υποστηρίξουν αγορές ευρέως φάσματος υλικού, από ολοκληρωμένα συστήματα εναέριας και πυραυλικής αεράμυνας άμυνας μέχρι φορητά όπλα και πυρομαχικά.
Η ανακοίνωση κατέληγε ότι οι αποδέκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάνεια: «για να αποτρέψουν και να αμυνθούν από αναδυόμενες απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να εκσυγχρονίσουν τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων τους δυνάμεων, να ενισχύσουν τη στρατιωτική ενσωμάτωση των εταίρων στο ΝΑΤΟ και να ενισχύσουν τον αμυντικό κυβερνοχώρο, τις υβριδικές απειλές και τις συμβατικές τους δυνατότητες για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής και επιθετικότητας».
Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις πάντοτε υπάρχει μια υπερφιλόδοξη επιδίωξη να λύσουμε όλα τα προβλήματα άμυνας και τις ανάγκες που έχουμε (και ο κατάλογος γίνεται όλο και μακρύτερος, αντί να λιγοστεύει) και επειδή τα χρήματα που θα μοιραστούν είναι λίγα και οι αποδέκτες πολλοί, ίσως να είμαστε αυτή τη φορά εγκρατείς και ρεαλιστές: ελαφρός οπλισμός και μέσα για την ΔΕΠ (Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, για όσους δεν την έχουν συνηθίσει ακόμη. Και όχι μεγάλα και… εξωτικά πράγματα: από υλικό στρατοπεδίας, ιματισμό, υλικά ατομικής προστασίας και εξοπλισμό, ατομικά μέσα επικοινωνιών και ότι άλλο συναφές σκεφτούμε για να κρατηθεί το κόστος λογικό και οι ποσότητες μεγάλες.