Για πρώτη φορά αστρονόμοι πέτυχαν να φωτογραφήσουν έναν νεαρό εξωπλανήτη στη φάση της δημιουργίας του, γύρω από ένα άστρο που βρίσκεται 370 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Πρόκειται για το άστρο PDS 70, γύρω από το οποίο υπάρχει ένας πρωτοπλανητικός δίσκος αερίου/σκόνης. Τα σωματίδια αρχίζουν να συγκρούονται και με τη πάροδο του χρόνου σχηματίζουν μεγαλύτερα σώματα που εξαιτίας της βαρυτικής δύναμης που σταδιακά αποκτούν, προσελκύουν ακόμη περισσότερη ύλη, φτάνοντας στο σημείο να γίνουν ολόκληροι πλανήτες.
Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει πολλούς πρωτοπλανητικούς δίσκους στο παρελθόν, αλλά η απευθείας φωτογράφηση ενός νεαρού εξωπλανήτη ήταν εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της τεράστιας απόστασης.
Το 2012, είχε παρατηρηθεί ένα κενό στο πρωτοπλανητικό δίσκο του PDS 70, γεγονός που υποδήλωνε πως σε εκείνο το σημείο, ένας νέος εξωπλανήτης είναι σε φάση δημιουργίας. Για αυτό το λόγο, αστρονόμοι του Ινστιτούτου Max Planck και Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO), αποφάσισαν να επιχειρήσουν την απευθείας φωτογράφηση του εξωπλανήτη.
Χρησιμοποιώντας το εργαλείο SPHERE του Very Large Telescope του ESO, και εφαρμόζοντας ειδικά φίλτρα ανίχνευσης, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα νεαρό εξωπλανήτη με μάζα αρκετές φορές μεγαλύτερη αυτής του Δια και απόσταση 22 αστρονομικών μονάδων (1 AU = 150.000.000 χλμ, όσο η απόσταση Γης-Ήλιου) από το μητρικό του άστρο (PDS 70), που το”έτος” του διαρκεί 120 γήινα έτη.
Αν και ο νέος εξωπλανήτης δεν είναι ούτε κατά διάνοια κατοικήσιμος, με θερμοκρασία επιφάνειας περί τους 930 βαθμούς Κελσίου, είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι μπόρεσαν να εντοπίσουν έναν στην αρχική φάση της δημιουργίας του, γεγονός που θα τους επιτρέψει να μάθουν περισσότερα για τις διαδικασίες και συνθήκες δημιουργίας πλανητών.
Διαβάστε επίσης
NASA: Εκπληκτική εικόνα πρωτοπλανητικού δίσκου σκόνης γύρω από μακρινό άστρο